Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Zaterdag 20 juni organiseert de Pauluskerk het Festival Wereld van de Vluchteling. Vers Beton organiseert ook een programmaonderdeel. Dore van Duivenbode spreekt hier met Rotterdammers met een verleden als vluchteling.

11377392_369717473231140_4632569796338867397_n

Het debat over vluchtelingen raakt steeds meer gepolariseerd. In plaats van te praten óver vluchtelingen, gaan wij in gesprek met Rotterdammers die ervaringsdeskundige zijn, en zelf als vluchteling hier zijn gekomen. Asielzoekers moeten bij aankomst van alles leren over dit kleine koude land. Maar wat kunnen wij van hen leren? Hoe goed lukt het ons om hen op te nemen in de samenleving? Hoe ervaren zij het asieldebat zoals dat gevoerd wordt?

Schrijfster en presentatrice Dore van Duivenbode zal in gesprek gaan met:

Sohrab: Nooit een herkansing voor de eerste ontmoeting
Sohrab verliet op zijn twintigste Afghanistan, nadat hij met de dood werd bedreigd. Zijn asielaanvraag in Nederland verliep moeizaam. Hij zat een half jaar in de cel als illegaal persoon, nadat zijn aanvraag was afgewezen. Uiteindelijk werd hij toch toegelaten. Nu studeert hij aan de Hogeschool Rotterdam. Hij zal zijn eerste indruk van Nederland niet vergeten, het doet hem nog wel eens pijn. Toch kijkt hij liever naar die positieve zijde van de medaille.

Hassan: Alleen met heel veel anderen om je heen
Hassan kwam op zijn vierde vanuit Iran in het Twentse dorpje Heiloo terecht. Zijn broertje en zusje werden in België en Frankrijk opgenomen bij andere gezinnen. Na een half jaar werd hij herenigd met zijn broer. Na omzwervingen kwam hij terecht in een groot gezin met allerlei andere pleegkinderen groeide hij op in het oosten. Eenmaal volwassen vertrok hij voor een muziekopleiding naar Rotterdam. Nu speelt hij contrabas. Hassan zal vertellen over zijn opmerkelijke jeugd en wat je daarvan nog van merkt als je dan eenmaal op jezelf de wereld in bent getrokken.

Malique Mohamud: een kind merkt niet in wat voor situatie hij terecht is gekomen.
Malique is geboren in Somalië en kwam op zijn vierde via de Emiraten, Moskou en Oost-Duitsland in een asielzoekerscentrum in Drenthe terecht. Sinds 2005 zijn er veel Somaliërs bijgekomen in Nederland en is er veel negatieve berichtgeving over Somaliërs in de media. Malique werkt mee aan Somalië Young Professionals, een organisatie die zich inzet voor Somaliërs in Nederland. Malique neemt ook Nawal Mustafa mee als gast. Rotterdammers kennen Malique als presentator, bijvoorbeeld bij Bogue. Hij is ook creatief ondernemer, standup comedian en spoken word artiest.

De gesprekken vinden plaats om 18:45 u en om 21:30 u.

Kom ook!
Ook de rest van de avond is een aanrader. Gharib, een Syrische vluchteling die nu in Nederland muziek maakt, en Rogier pelgrim (winnaar grote prijs 2012 & single won’t go back) treden op. Ook zal Juri keuvner een percussieoptreden doen met vluchtelingen uit de Pauluskerk. Formaat voert een stuk ‘participatie-theater’ uit en er is een foto-expositie over vluchtelingen van Vers Beton fotograaf Ruben Hamelink. Marcel Jongmans is de gastheer. De entree is gratis.

Meer info, bezoek het Facebookevent

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte