Human interest15 juni 2015

Vers Beton interviewt Rotterdammers met een vluchtelingverleden op 20 juni

Zaterdag 20 juni organiseert de Pauluskerk het Festival Wereld van de Vluchteling. Vers Beton organiseert ook een programmaonderdeel. Dore van Duivenbode spreekt hier met Rotterdammers met een verleden als vluchteling.

Het debat over vluchtelingen raakt steeds meer gepolariseerd. In plaats van te praten óver vluchtelingen, gaan wij in gesprek met Rotterdammers die ervaringsdeskundige zijn, en zelf als vluchteling hier zijn gekomen. Asielzoekers moeten bij aankomst van alles leren over dit kleine koude land. Maar wat kunnen wij van hen leren? Hoe goed lukt het ons om hen op te nemen in de samenleving? Hoe ervaren zij het asieldebat zoals dat gevoerd wordt?

Schrijfster en presentatrice Dore van Duivenbode zal in gesprek gaan met:

Sohrab: Nooit een herkansing voor de eerste ontmoeting
Sohrab verliet op zijn twintigste Afghanistan, nadat hij met de dood werd bedreigd. Zijn asielaanvraag in Nederland verliep moeizaam. Hij zat een half jaar in de cel als illegaal persoon, nadat zijn aanvraag was afgewezen. Uiteindelijk werd hij toch toegelaten. Nu studeert hij aan de Hogeschool Rotterdam. Hij zal zijn eerste indruk van Nederland niet vergeten, het doet hem nog wel eens pijn. Toch kijkt hij liever naar die positieve zijde van de medaille.

Hassan: Alleen met heel veel anderen om je heen
Hassan kwam op zijn vierde vanuit Iran in het Twentse dorpje Heiloo terecht. Zijn broertje en zusje werden in België en Frankrijk opgenomen bij andere gezinnen. Na een half jaar werd hij herenigd met zijn broer. Na omzwervingen kwam hij terecht in een groot gezin met allerlei andere pleegkinderen groeide hij op in het oosten. Eenmaal volwassen vertrok hij voor een muziekopleiding naar Rotterdam. Nu speelt hij contrabas. Hassan zal vertellen over zijn opmerkelijke jeugd en wat je daarvan nog van merkt als je dan eenmaal op jezelf de wereld in bent getrokken.

Malique Mohamud: een kind merkt niet in wat voor situatie hij terecht is gekomen.
Malique is geboren in Somalië en kwam op zijn vierde via de Emiraten, Moskou en Oost-Duitsland in een asielzoekerscentrum in Drenthe terecht. Sinds 2005 zijn er veel Somaliërs bijgekomen in Nederland en is er veel negatieve berichtgeving over Somaliërs in de media. Malique werkt mee aan Somalië Young Professionals, een organisatie die zich inzet voor Somaliërs in Nederland. Malique neemt ook Nawal Mustafa mee als gast. Rotterdammers kennen Malique als presentator, bijvoorbeeld bij Bogue. Hij is ook creatief ondernemer, standup comedian en spoken word artiest.

De gesprekken vinden plaats om 18:45 u en om 21:30 u.

Kom ook!
Ook de rest van de avond is een aanrader. Gharib, een Syrische vluchteling die nu in Nederland muziek maakt, en Rogier pelgrim (winnaar grote prijs 2012 & single won’t go back) treden op. Ook zal Juri keuvner een percussieoptreden doen met vluchtelingen uit de Pauluskerk. Formaat voert een stuk ‘participatie-theater’ uit en er is een foto-expositie over vluchtelingen van Vers Beton fotograaf Ruben Hamelink. Marcel Jongmans is de gastheer. De entree is gratis.

Meer info, bezoek het Facebookevent

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:asieldebat, Festival van de Vluchteling, Pauluskerk, vluchtelingen, vluchtelingenbeleid en Wereldvluchtelingendag

Sectie: Human interest

kaart: Pauluskerk, Mauritsweg, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *