Human interest31 juli 2015

De Beste Stuurlui: Een scootermaatregel van likmevestje

Deze week heeft Vers Beton voor elk wat wils, omdat deze zomer nu eenmaal voor wisselende buien zorgt. Wie zin heeft in een lekker zuur stuk, passend bij de stormachtige week, kan zijn hart ophalen aan de tirade van stuurvrouwe Tara Lewis over de falende maatregel die scooters op de rijbaan probeert te krijgen. Voor de optimisten hebben we ook een zonnige kijk op Rotterdam: Tara verklaart haar onvoorwaardelijke liefde aan de Markthal.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Het is een half jaar geleden dat Pex Langenberg, wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie, met veel bombarie aankondigde dat scooters voortaan naar de rijbaan moesten. De meest voor de hand liggende reacties op die maatregel zijn:

– De cynische: “Ja, ja. Dat gaat dus echt niemand doen.”

– De verwarde: “Huh? Wacht, dus als er een blauw-wit bord met een groengele rand staat mag ik wel/niet op het fietspad?”

– De verbijsterde: “WAT? Omdat het fietspad zo onveilig is voor scooters, stoppen we ze tussen de auto’s. Want dat is veiliger?!”

Het enige succesvolle van de maatregel ‘scooters op de rijbaan’ is dat ik simultaan deze drie reacties had. Knap hoor.

Harde cijfers over de hoeveelheid boetes zijn er niet, volgens een woordvoerder: “Inmiddels bekeuren we wel, maar het aantal bekeuringen is niet te achterhalen omdat er geen aparte feitcode voor is. Het wordt geschaard onder ‘verkeerde rijbaan gebruiken’ en daar hoort ook bij dat een auto op het fietspad rijdt.” Oncontroleerbaar dus.

Rotterdam roept heel hard dat het een fietsstad is. In de praktijk zitten mijn wielen vol slagen van alle obstakels op de weg en sta ik vaak langer voor het stoplicht dan ik onderweg ben. Elke dag fiets ik in een fietsfile naar huis, terwijl ongeduldige scooters iedereen inhalen.

De naïeve fietser die dacht dat hij met deze maatregel van de scheurende berenhelmen af was, komt van een koude kermis thuis. Bijna alle scooters rijden nog steeds op het fietspad. Dit artikel in De Havenloods illustreert haarfijn hoe de stand van zaken nu is. Scooters voelen zich niet veilig op de rijbaan, want dat zijn ze niet. Ze zijn toch niet voor niets een decennia of wat geleden naar het fietspad verhuisd? Ik herinner me dat nog, maar blijkbaar is het langetermijngeheugen van de politiek ongeveer net zo lang als hun ambtstermijn.

Wethouder Langenberg, no offence, maar dit is een maatregel van likmevestje, zolang de handhaving op het huidige magere niveau blijft hangen en de veiligheid onveranderd is.  Kies eens écht voor de fietser en investeer niet alleen in een campagne, maar zorg voor genoeg middelen om theorie in de praktijk te brengen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui en scooters

Sectie: Human interest

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *