Human interest31 juli 2015

De Beste Stuurlui: Ode aan de Markthal

Deze week heeft Vers Beton voor elk wat wils, omdat deze zomer nu eenmaal voor wisselende buien zorgt. Wie zin heeft in een lekker zuur stuk, passend bij de stormachtige week, kan zijn hart ophalen aan de tirade van stuurvrouwe Tara Lewis over de falende maatregel die scooters op de rijbaan probeert te krijgen. Voor de optimisten hebben we ook een zonnige kijk op Rotterdam: Tara verklaart haar onvoorwaardelijke liefde aan de Markthal.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Zo nu en dan moet ik toegeven dat ik geen gelijk heb. Dat doe ik met enorme tegenzin, want dat betekent dat mijn levensmotto ‘ik heb altijd gelijk’ beetje bij beetje afbrokkelt. Maar in dit geval kan ik er niet omheen. Ik snapte echt niet waarom Rotterdam een enorme Markthal nodig had. We hebben een prima markt en een markt hoort buiten. Toch? Niet dus! Waarom zou je je langs rondvliegende plastic zakjes een weg door de kinderwagens wurmen als je onder een dak van gekleurd fruit lekker droog zit? Wind en regen houden deren mij niet meer, want ik heb de Markthal!

En nee, het is niet alleen bolwerk voor toeristen met selfiesticks. Ja, ze zijn er, maar ik zie ook genoeg Rotterdammers die hun fiets neerzetten en even naar binnen wippen voor een boodschapje. Ik doe het de laatste tijd regelmatig, en hoe vaker ik er kom, hoe vaker ik er wil komen.

Het is niet zomaar een verzameling van winkels, maar een uitgekiende representatie van het beste wat Rotterdam te bieden heeft. Mijn kaasboer van de Grote Visserijmarkt in Delfshaven heeft er een zaak, waardoor ik nu wanneer ik maar wil mijn favoriete boerenkaas (Goudse juweel) kan kopen. Ik hoef ook niet meer om te fietsen voor verse vis, want de guitige blonde verkoper van Schmidt is er. Elke dag! En ik ontdek ook dingen, want het zuurdesembrood, wat ik normaal trouw bij Jordy koop, haal ik stiekem steeds vaker bij Le Perron.

Na mijn werk is het de perfecte tussenstop. Even wat rondneuzen in Wah Nam Hong, zonder de verkeersstress van de Kruiskade. De lage suikerspiegel tussen lunch en diner overbrug ik met een haring, in stukjes, met uitjes.  Deze peuzel ik op aan de bar, terwijl ik genoeglijk om me heen kijk.

De sfeer is zo heerlijk gemoedelijk, niemand lijkt haast te hebben. Het ruikt er naar vers geroosterde kruiden en met je ogen dicht is het net Marrakech. De sapverkopers flirten met de meisjes van het brood, een man tuurt over de reling naar beneden. Ik stap weer naar buiten, de wind en regen in, maar heel even was ik op vakantie in mijn eigen stad. Markthal, I love you!

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui en markthal

Sectie: Human interest

kaart: Markthal, Dominee Jan Scharpstraat, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *