Voor de harddenkende Rotterdammer

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Lucette Mascini hoopt dat het plan om twee gele ballen op het stationsplein te plaatsen wordt afgeblazen – die ballen verknallen het plein!

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Waar het nieuwtje vandaan komt weet ik niet. Maar opeens las ik op Twitter dat er een kans is dat de gemeente af wil van de gele ballen die op het plein voor het Centraal Station moeten komen te liggen.
De gele ballen, dat zijn de twee wereldbollen gemaakt door de Deense IJslander –  ja, echt waar, het bestaat – Olafur Eliasson, die samen het kunstwerk ‘Kissing earth’ moeten gaan vormen.
Ik hoop dat ze er niet komen, die gele ballen. Niet dat ik ze lelijk vind. En stel dat ik ze lelijk zou vinden, wat dan nog? Kunst hoeft wat mij betreft niet per se decoratief te zijn.
Mijn probleem met de gele ballen is dat ze de weidsheid van het stationsplein verknallen. Heb je eindelijk ergens wat ruimte, wordt die ook weer volgepropt.
Je krijgt af en toe het idee dat het centrum van Rotterdam de salon van een oude dame is, die volgepropt moet worden met porseleinen beeldjes die ze de hele dag loopt af te stoffen.
Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Het plein moet je kunnen gebruiken. Om er te zitten, of om er overheen te lopen. Of om er te genieten van de leegte als het er eens een keer niet druk is.
Less is more, gemeente. Dus laat die ballen lekker voor wat ze zijn. En laat het plein voor het station leeg.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Wanneer krijgen malloten zoals Henk hier boven een keer geschiedenisles?
  Laat ik een poging wagen. Voor je zoiets stompzinnigs en schofterigs opschrijft eerst even proberen je in te lezen.
  Begin met “Grijs` van de uiterst linkse , dus onverdachte, docent aan de school voor journalistiek in Utrecht Chris Van der Heijden.
  Wel moeilijk. Woorden die zinnen vormen en dan pagina+s en dan hoofdstukken en dan een boek, waarin achterin ook nog eens noten staan.

 2. Profielbeeld van Rick_Rdam
  Rick_Rdam

  Prima ballen, maar NIET voor ons prachtige station .. dat verpest t hele aanzien van het station. Ben blij dat de gemeente het uitgesteld heeft om over de grootte (en de plaats) na te denken. Laten ze die dingen op Maarvlakte-2 plaatsen ofzo.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   @rick

   maar daar ziet niemand ze. kies dan een plek waar mensen er wel blij mee zijn en waar iemand er wat aan heeft.

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Omruilen met Ongebroken Verzet, waar de kussende wereldbollen wel tot hun recht komen.

   2. Profielbeeld van Henk
    Henk

    Goed idee, al was het maar omdat een verzetsbeeld in een land waar 99% van de bevolking tijdens WO2 de andere kant opkeek terwijl mensen naar kampen werden afgevoerd nogal misplaatst is…

 3. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Groot gelijk, niets tegen de ballen maar de weidsheid van het plein is straks – als het echt helemaal gereed is – ongekend! Een stadse oase.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.