Stedelijke ontwikkeling & architectuur10 juli 2015

De Beste Stuurlui: Weg met de gele ballen

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Lucette Mascini hoopt dat het plan om twee gele ballen op het stationsplein te plaatsen wordt afgeblazen – die ballen verknallen het plein!

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Waar het nieuwtje vandaan komt weet ik niet. Maar opeens las ik op Twitter dat er een kans is dat de gemeente af wil van de gele ballen die op het plein voor het Centraal Station moeten komen te liggen.

De gele ballen, dat zijn de twee wereldbollen gemaakt door de Deense IJslander –  ja, echt waar, het bestaat – Olafur Eliasson, die samen het kunstwerk ‘Kissing earth’ moeten gaan vormen.

Ik hoop dat ze er niet komen, die gele ballen. Niet dat ik ze lelijk vind. En stel dat ik ze lelijk zou vinden, wat dan nog? Kunst hoeft wat mij betreft niet per se decoratief te zijn.

Mijn probleem met de gele ballen is dat ze de weidsheid van het stationsplein verknallen. Heb je eindelijk ergens wat ruimte, wordt die ook weer volgepropt.

Je krijgt af en toe het idee dat het centrum van Rotterdam de salon van een oude dame is, die volgepropt moet worden met porseleinen beeldjes die ze de hele dag loopt af te stoffen.

Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Het plein moet je kunnen gebruiken. Om er te zitten, of om er overheen te lopen. Of om er te genieten van de leegte als het er eens een keer niet druk is.

Less is more, gemeente. Dus laat die ballen lekker voor wat ze zijn. En laat het plein voor het station leeg.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Kissing Earth, Olafur Eliasson en stationsplein

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Stationsplein, Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *