Voor de harddenkende Rotterdammer

Krakend en piepend waggelt het schijnbaar misvormde busje de smalle brug op. De bus past er nét op, zo smal is de brug. Onder ons raast het verkeer naar de snelweg. We kijken elkaar even bezorgd aan, maar de andere reizigers kijken niet op van hun mobiele telefoons. We dalen weer, op de rem. Het wagentje accelereert, remt, accelereert weer en komt uiteindelijk hortend en stotend tot stilstand bij de halte. We zijn in Rivium.
De Parkshuttle rijdt alsof er een beginnende bestuurder in zit die koppeling en rem nog niet weet te bedienen. Maar deze shuttlebus rijdt zonder chauffeur. Al jaren. Er rijdt zelfs niemand mee om in te grijpen als er iets misgaat. Het ding oogt wat buitenaards, misschien omdat de voorkant er precies hetzelfde uitziet als de achterkant. Er hoeft immers geen aparte voorkant op. De inrichting is ook symmetrisch: vier stoelen achterin, vier stoelen voorin, in het midden twee maal twee met de rug naar elkaar toe.
Zes shuttles zijn er in totaal. In de daluren rijden er drie, in de spits alle zes. Ze rijden vanuit station Kralingse Zoom naar de nieuwbouwwijk Fascinatio en dan, over de brug over de Abram van Rijckevorselweg, kantorenpark Rivium in. Daar doet de shuttle drie haltes aan, alvorens de tocht terug te ondernemen. De totale rit is 3,6 kilometer lang.

Automatische piloot

We rijden een paar ritjes heen en weer, experimenteren wat met wel en niet op de knopjes drukken, stappen in- en uit, bestuderen passagiers. In de hoek van de shuttle hangt een camera. We kijken erin en vragen ons af wie er aan de andere kant zit. De camera geeft geen teken van leven. “Attentie, kies uw bestemming”, roept een vrouw door de intercom. Is het een echte of een automatische mevrouw, vragen we ons af. Ze zwijgt.
We stappen uit, bij Rivium 2, het hart van het kantorengebied. Een meisje loopt naar de halte waar Rosanne staat. Ze gaat zitten en wacht tot haar shuttle komt. Die komt, maar rijdt voorbij. Het meisje schrikt, kijkt verrast.
– “Je hebt niet gedrukt?!”, vraagt ze.
– “Nee”, antwoordt Rosanne met een glimlach, “ik sta hier alleen maar”.
Het meisje zet het op een rennen, in een poging haar metro alsnog te halen. Niet alleen de shuttles zijn automatisch, maar ook de mensen gebruiken hem op de automatische piloot.

Alziend

“We gaan geen rondjes rijden in de spits dames!” Plotseling staat hij in de deuropening en kijkt ons streng aan. Hij blijkt de opzichter van de shuttle en we realiseren ons dat hij ons de hele ochtend gezien moet hebben terwijl we rondjes reden en rondhingen bij de haltes, meestal zonder in- of uit te checken. We leggen uit waar we mee bezig zijn en mogen blijven zitten. “Werkt goed he”, grijnst hij, voor de deur weer voor zijn neus sluit. We knikken driftig van ja.
Later kloppen we aan bij het opzichtershuisje. We mogen binnenkijken. In het kleine huisje staan twee grote computerschermen en een laptopscherm. Op het linkerscherm zie je de lijn met de vijf haltes, zes blokjes met nummers 1-6 bewegen op de lijn. Op het rechterscherm negen camerabeelden, de meeste van de shuttlebaan.
Eigenlijk was de Parkshuttle een experiment van twee jaar. Maar hij rijdt nog steeds, er is veel aan verbeterd nadat twee busjes een keer tegen elkaar waren gereden. De busjes zijn nu oud en het wegdek versleten: dat hebben we gemerkt aan het gehobbel. In een Excelsheet houdt de opzichter de fouten bij in een lijstje. Als het kan, worden problemen verholpen, maar hoe lang ze de Parkshuttle nog in de lucht houden, weet de opzichter niet.

Superkikker

“Kwak kwak kwak!” De opzichter klikt op een knipperend busje. “Die kan even niet verder, een blokkade ofzo”. Hij kijkt via de camera op de bumper of er iets in de weg zit, maar er is niets aan de hand. Hij klikt op ‘vrijgeven’.
Kwak kwak: dat is superfrog, de supercomputer die de shuttles aanstuurt. Superfrog woont in twee rumoerige servercomputers, weggeborgen in een kast in de garage van de shuttlebaan. Hij regelt de communicatie tussen de shuttles. Zorgt dat ze niet botsen, dat bomen netjes dichtgaan, dat shuttles pas rijden als de baan vrij is, dat ze naar de garage gaan als hun accu’s bijna leeg zijn. En hij kwakt naar de opzichter als een menselijke beslissing vereist is. Want bij twijfel staat de shuttle stil, en moet de opzichter de wagen weer vrijgeven om te rijden.

In goede banen

De shuttles rijden op een aparte baan, daar mogen alleen shuttles komen. Met borden en bomen worden mensen van de baan gehouden.
Een paar jongens komen fietsend aan, ze rijden de baan op, de brug over. Dit hebben ze vaker gedaan. Even later komen ze weer terug, de helling afgefietst. De shuttles wachten tot ze voorbij zijn, dan zetten ze hun ritje weer voort. Ondanks alle waarschuwingsbordjes zijn de mensen hier de baas over de technologie.
Van zelfrijdende auto’s wordt wel gezegd dat het probleem niet is dat ze onveilig zijn, maar juist dat ze te veilig moeten zijn. Geen bedrijf kan zich een ongeluk veroorloven dat is veroorzaakt door een onbemande computer, dus moet zelfrijdende technologie volgestouwd worden met veiligheidschecks. En moeten de gebruikers gehoorzaam het script volgen dat de ontwerpers bedacht hebben. Dat geldt zeker voor de parkshuttle.
Mensen moeten meewerken, beaamt de opzichter. Absoluut. Hij heeft meer te stellen met mensen die zich niet aan de regels houden, dan met haperende techniek. Er was een vrouw die gewoon voor de shuttle liep om hem te laten stoppen. Dan stapte ze in. Die moest hij bestraffend toespreken. En hij had wel eens last gehad van etterende pubers, die stapten in en drukten op alle knoppen, gingen voor de shuttle staan. De shuttle is machteloos tegen dergelijk puberaal gedrag. Maar hij niet: hij sloot ze op in de shuttle en stuurde het karretje, met pubers en al, terug naar de garage.
Op de Coolsingel zou dit shuttlesysteem absoluut niet werken. De bus zou om de haverklap stilstaan omdat er te veel verstorende factoren zijn: toeristen, hooligans, haastig verkeer. Hier in het rustige Rivium werkt het wonderbaarlijk goed, de meeste mensen gebruiken de shuttle dagelijks en passen zich aan. Nieuwelingen kijken het kunstje snel af.

God

“Kwak kwak!” Er is iets mis, een van de shuttles rijdt niet meer. De opzichter probeert hem vrij te geven, maar er is een mankement. De opzichter springt op zijn scooter en sputtert vrolijk zwaaiend de baan af naar de kapotte shuttle.
De shuttle in Rivium, dit is hoe ingenieurs in de jaren negentig de toekomst voor zich zagen. Zelfrijdende symmetrische bussen en een supercomputer die ze kwakend aanstuurt. Voor alle zekerheid houdt de mens altijd een oogje in het zeil.
Als God bestaat snort hij rond op een scooter in een shuttlepark.

Met veel dank aan Peter den Teuling, één van de opzichters van de shuttle.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Melissa

Melissa van Amerongen

Een stad komt pas echt tot leven als mensen er in woord of beeld betekenis aan geven. Daarom vindt Melissa Vers Beton zo leuk. Melissa is socioloog en wetenschapsfilosoof en houdt zich voor Vers Beton onder andere bezig met wetenschappelijke artikelen op de site.

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Ik heb het hele traject eens opgemeten en kom op 1200 meter voor de eerste halte op het Rivium, 1600 meter voor de laatste. Dat is 15 of 20 minuten lopen of 4 a 5 minuten fietsen.

  Hoe lang doet de Parkshuttle erover? Volgens 9292 8 minuten naar de laatste halte met zeg gemiddeld 4 minuten wachten voordat hij vertrekt, dus 12 minuten.

  Ja, de Parkshuttle is wat sneller maar het hangt niet over. Naar mijn idee ook te lopen, niet dat ik dat zou doen als het toch rijdt en helaas denk ik dat bij 15/20 minuten lopen velen toch naar een auto overstappen, dus goed dat hij er is.

  Wel jammer dat de brug niet gebruikt mag worden met de fiets[*], het zou een mooi en sneller alternatief zijn de Parkshuttle zelf en voor fietsroute tussen de Brienenoord en Capelsebrug via de Kralingse Zoom.

  [*] Ik reken de mogelijkheid om van de trappen gebruik te maken niet mee.

 2. Profielbeeld van Thoma
  Thoma

  Beste Mensen
  De Parkshuttle vervoerd veel tevredene passagiers per dag
  Dankzij de inzet van Connexxion en de betrokkenheid van het personeel van de Parkshuttle kan ik niet anders zeggen dan dat het een geweldig vervoersmiddel is. Als Rotterdammers kunnen wij trots zijn op dat Product . Het staat en valt met de beheerders die hier erg bij betrokken zijn, om de mensen te kunnen vervoeren. Altijd vriendelijk. Bedankt.

 3. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Erg leuk verslag zo, geen idee dat er nog zelfrijdende shuttles rondreden in Nederland. Ooit wel eens wat gedaan voor de Phileas in Eindhoven, die reed over een magneet rails, geloof dat dat project ondertussen een stille dood is gestorven.

  1. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
   Melissa van Amerongen

   Grappig dat je het zegt, over die Phileas. Ik was toevallig maandag in Eindhoven en daar stond hij op het station, dus ik vermoed dat hij nog rijdt. Maar altijd mét een bijrijder. Ja, ik herinner me ook dat hij over magneetrails reed: dus hij ziet eruit als een bus maar gedraagt zich eigenlijk als een tram.

 4. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Een geweldig initiatief voor Rdam! Een onbemande shuttle, zonder chauffeur, zonder passagiers die ritten doet tussen leegstaande kantoorgebouwen. Geniaal! Past perfect bij de decorbouw van Rdam. Moeten ze eigenlijk ook in het centrum gaan doen. Genoeg lege kantoorgebouwen om zonder chauffeur geen passagiers naartoe te rijden. Als Rdam nou ook nog even wat extra lege woontorens in het centrum neerzet, kan ie daar ook mooi naartoe om geen passagiers naartoe te rijden en geen passagiers op te halen.

  1. Profielbeeld van Rosanne Dubbeld
   Rosanne Dubbeld

   Melissa en ik hebben tijdens onze ritjes passagiers geturfd. Tijdens spitsuur zitten de shuttles volledig vol. Sterker nog, ik telde op één van de ritjes 19 passagiers, in een shuttle die om de 2,5 minuut (!) rijdt en zitplaats heeft voor 12 personen.

   Over een shuttle zonder passagiers zou ik daarom niet willen spreken. Lege kantoorgebouwen in de stad daarentegen… (Maar daar zijn vast andere artikelen over gepubliceerd ;-))

   1. Profielbeeld van m veenhof
    m veenhof

    Vorige week 24 augustus ben ik voor het eerst met de schuttle bus gegaan naar het rivium eerste straat voor een solcitatie, het kan zijn dat ik op de terugweg naar de kralingse zoom met de schuttle vervoer een rood plactic tasje met esprit erop, met erin een groene map persoonlijke formulieren erin heb laten liggen in de schuttle bus, ik heb de ret en de ns al gebeld en een opsporings formulier in gevuld, wie kan mij verder helpen
    3333ce 77 zwijndrecht mob 0641600486

  2. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
   Melissa van Amerongen

   En ik zoek alleen nog maar werk als het in Rivium is :-)

   Nee, maar het is juist wel een slim systeem om in dit soort wijken in te zetten, met piekuren en daluren. Een busje extra of minder is zo gepiept, busjes blijven stilstaan als er geen aanvragen zijn en je hebt de spits zo weggewerkt.

   Of het rendabel is enzo hebben we niet uitgerekend, goedkoop schijnt het niet te zijn, maar het is wel een mooie service, en het werkt zoals het gaat.

   Ga er gewoon eens heen en doe een ritje. Ik beloof je dat je verliefd wordt :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.