Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Het is zomer! En dat zullen we weten. Van deze gelegenheid moeten we gebruik maken om ons de stad toe te eigenen. Aldus Dore in de nieuwe editie van Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine.

Gezicht in de zon, fles wijn binnen handbereik, een blaas die op knappen staat. Eén van de drie nadelen van het buitenleven: urineren ergens anders dan op een wc. Onhandig, zelfs als je dronken bent. Het tweede nadeel is de erop volgende boete. Ten derde: hondenpoep. Altijd vervelend, met name wanneer deze zich op ooghoogte bevindt. Op deze hindernissen na is de buitenwereld in alles een verbetering op ons leven achter gesloten deuren. Vitamine D krult mondhoeken omhoog, spontaan wordt er gelachen. Onze endorfine machine maakt overuren. Muziek van de buren wordt gezellig in plaats van asociaal. Zweet is ’s winters goor, ’s zomers zwoel. Maar bovenal: de zomer democratiseert.

zomer2012
Zomer Beeld door: beeld: Ferry van Steijn - Ik Rotterdam

De winter verdeelt de mens in twee soorten: zij met geld voor activiteiten buitenshuis en zij zonder. Laatstgenoemde groep is weliswaar vindingrijk en zal zich een winter lang vermaken met gedownloade televisieseries, maar veel buiten de deur komt zij niet. Terwijl activiteiten ’s zomers geen euro hoeven te kosten. Met een beetje zonneschijn volstaat wandelen, zitten of liggen. In het park is iedereen gelijk. Gezinnen spreiden hun kleden over het gras. Scholieren trekken er tijdens hun pauzes op uit. Ouderen zitten niet meer achter de geraniums, maar ervoor. Onze buitenruimte wordt voorzien van stoepkrijt, auto’s met open ramen zijn rondrijdende dj-booths.

Want dat is precies onze taak deze zomer: onszelf de stad toe-eigenen. Zoek beschutte plekjes om de liefde te bedrijven. Ga chillen op de Lijnbaan, met blote voeten door de fonteintjes in de Koopgoot, verover een strandstoel op de Wilhelminapier. Ga naar alle gratis festivals die Rotterdam te bieden heeft. Neem de lift naar een dak, geniet van het uitzicht, kijk films in de buitenlucht.

En beste Gemeenteraad: laat ons de stad grijpen. Hef de regulering omtrent straatartiesten op, geef ons allen de kans zingend wat bij te klussen om ook die wintermaanden te overleven. Zie groepjes jongeren niet als samenscholing, maar als sociale interactie. Parkeer niet iedere foodtruck in een festival, maar geef hen de vrijheid overal op te duiken. Omdat wij in de zomer, wanneer wij barsten van de endorfine, vieren dat de stad van ons is.

Evenementen in de open lucht:
Roffa Mon Amour- 22-26 juli, Station Hofplein
Pleinbioscoop- 12-30 augustus, Museumpark
Zomercarnaval- 24-25 juli, diverse locaties
Metropolis- 5 juli, Zuiderpark

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.