Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Kuip, het Justus van Effenblok, de Van Nellefabriek: Rotterdam doet het van oudsher goed als het om vooruitstrevende architectuur gaat. Maar hoe staat de stad er nu voor? Ties Wols bezocht de expertmeeting Architectuur, Innovatie, Rotterdam en concludeert dat het innovatiebeleid in Rotterdam zich zou moeten focussen op maatschappelijke relevantie in plaats van oppervlakkige iconische projecten.

In 1937 wordt op Zuid een uniek stadion geopend. De Kuip is het eerste stadion dat specifiek voor voetbal is ontworpen. Tribunes omsluiten als een kring het veld en de tweede ring hangt vrijdragend boven de eerste ring, zodat steunpilaren het zicht niet belemmeren. Het zijn vernieuwingen die de voetbalsupporter een op dat moment ongeëvenaarde ervaring bezorgen.
De Kuip typeert de Rotterdamse vernieuwingsdrang. Een drang die in de loop der jaren zijn weg heeft gevonden in tal van innovatieve praktijken. Niet zelden praktijken die ook internationaal geroemd worden. De Van Nellefabriek uit 1930, evenals de Kuip een iconisch voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, is inmiddels opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst en de Lijnbaan uit 1953 staat bekend als de eerste autovrije winkelstraat.
Ook op het gebied van sociale woningbouw kent Rotterdam een traditie van innovatie. Het Justus van Effencomplex uit 1922 is beroemd vanwege de revolutionaire bovengalerij, waar de voordeuren van de bovenwoningen aan grenzen. Een tweede voorbeeld is te vinden in de Bergpolderflat uit 1934. De flat was het eerste hoogbouwproject dat was bestemd voor de lagere huurklasse. Door gebruik te maken van geprefabriceerde onderdelen konden ongeschoolde arbeiders worden ingezet om de kosten te drukken. Tegelijkertijd werd niet ingeboet op het wooncomfort. Integendeel. Grote glaswanden bieden aan de bewoners ondanks het kleine woonoppervlak een voor die tijd weelderige ruimtelijke ervaring.
Nieuwe gebouwtypen zoals de Markthal tonen dat de innovatiedrang in Rotterdam ook vandaag nog sterk in leven is. De gemeente gaf in 2011 zelfs uiting aan die drang door haar tot officieel beleid te maken met het opstellen van de Rotterdamse innovatie agenda.

innovatie3 copy
Beeld door: beeld: Femke van Geffen

Baanbrekende innovatie

In het voorwoord van De Rotterdamse innovatie agenda prijkt de vraag: hoe kan worden gezorgd voor een sterke economie en het behoud van welvaart. Het antwoord luidt: ‘Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen moeten uitblinken in het ontwikkelen van nieuwe kennis en het omzetten van die kennis in nieuwe vooruitstrevende en concurrerende producten en diensten’.
Een project dat de lijn van deze gedachte volgt is de Dutch Windwheel van de Dutch Windwheel Corporation, een consortium van de Rotterdamse bedrijven BLOC managementconsulting, DoepelStrijkers architecten en projectontwikkelaar Meysters. Onlangs werden de plannen gepresenteerd en hoewel nog onduidelijk is of dit reuzenrad er daadwerkelijk komt, zijn gesprekken met de gemeente al volop gaande. Las Vegas, Macao, Shanghai, New York en San Francisco hebben ook interesse, maar als het aan de ontwikkelaars ligt verrijst de Dutch Windwheel nog voor 2025 in de Maas vlakbij de Euromast.
Het bouwwerk moet 174 meter hoog worden en zal bestaan uit twee enorme ringen. In de buitenring draaien veertig cabines die bezoekers naar de top van het gevaarte brengen. Dagelijks kunnen 20.000 mensen in dit reuzenrad. De binnenring zal onder meer een exclusief hotel, een luxe restaurant en appartementen bevatten.
De Dutch Windwheel is echter niet alleen een toeristische attractie, maar ook een energiecentrale. Het bouwwerk zal namelijk wind in stroom omzetten, zonder dat daar draaiende onderdelen bij van pas komen zoals gebruikelijk is bij windmolens. Het gebruik van deze nieuwe techniek maakt de Dutch Windwheel tot de meest innovatieve windmolen ter wereld.
Spectaculaire vergezichten in combinatie met een innovatieve techniek om duurzaam energie op te wekken moeten zorgen voor een impuls die de stad internationaal aantrekkelijker maakt. Daarmee past het project naadloos in de visie van de gemeente, waar innovatie wordt opgevat als noodzaak om de internationale concurrentiepositie te kunnen waarborgen.

Broodnodige verduurzaming

De gemeente lijkt belust op ontwikkelingen van internationale allure. Het is echter de vraag of de focus op grote ontwikkelingen volstaat. Zo heeft Rotterdam een enorme opgave in het verbeteren van oude, bestaande woningen.
De onstuimige groei van de stad aan het eind van negentiende eeuw en de overhaaste bouw van woningen vlak na de oorlog heeft kwalitatief veel slechte woningen opgeleverd. Verwaarlozing door de tijd heen heeft ervoor gezorgd dat veel van deze woningen zich vandaag de dag met geen enkele standaard meer kunnen meten.
Opknappen en verduurzamen van deze woningen lijkt dus een belangrijke opgave. De techniek is inmiddels zover gevorderd dat geen enkele woning meer een energierekening hoeft te hebben. Van volledige isolatie tot zonnepanelen: alles is beschikbaar. Desondanks slaat de woningverduurzaming niet aan. Volgens Reimar von Meding van KAW architecten, initiatiefnemer van De Renovatiewinkel, komt dit doordat de mogelijke besparing en de voordelen niet helder zijn. Bovendien is de financiering onduidelijk en is er geen overzichtelijk integraal aanbod.
De verduurzamingsslag slaagt alleen als deze zaken verbeterd worden. Dit vraagt om innovativiteit op heel andere gebieden dan technologie en stelt een belangrijke opgave aan ondernemers, ontwerpers en de gemeente. Door samen te werken kan een toegankelijk aanbod worden gecreëerd dat tegelijkertijd betaalbaar blijft.
Verduurzaming zal daarnaast aantrekkelijker zijn als tegelijkertijd de woonkwaliteit verbetert. Von Meding: ‘Vaak wordt verduurzaming technisch aangevlogen en niet vanuit de perceptie van de mens’. Wie de armoedige kunststof raamkozijnen beziet, begrijpt wat hiermee wordt bedoeld. Ook de ruimtelijkheid van veel naoorlogse woningen die in allerijl zijn neergezet laat te wensen over en vraagt om verbetering.
Een belangrijke architectonische opgave is dus om de kostprijs van duurzame renovatie te verlagen zonder in te boeten op kwaliteit. Sterker nog, wordt de woonkwaliteit zelfs verbeterd dan werkt dit versterkend en komt het hele proces in een stroomversnelling. Op deze manier kan een kwaliteitsslag gemaakt worden in wijken waar dat op dit moment hoognodig is.

Oppervlakkige iconen

De verbetering van verouderde sociale woningen is een project dat waarschijnlijk geen internationaal lijstje zal halen. Toch kan het voor een stad als Rotterdam waarin verouderde, sociale woningbouw veel voorkomt, ontzettend nuttig zijn. Immers, het maakt Rotterdam over het geheel aantrekkelijker om in te wonen, wat aansluit bij de wens van de gemeente om meer mensen naar de stad te trekken.
De verbetering van bestaande bouw lijkt aan te haken bij de Rotterdamse traditie om met innovatie te antwoorden op lokale problematiek. De genoemde boegbeelden uit de Rotterdamse innovatiegeschiedenis zoals het Justus van Effencomplex en de Bergpolderflat hebben in ieder geval als gemeenschappelijk kenmerk dat ze voor de Rotterdammer ontworpen zijn.
De Dutch Windwheel lijkt van deze traditie af te wijken door zich internationaal te willen bewijzen. Een project als de Markthal wees al vooruit op deze mentaliteitsverandering. Wie naam wil maken moet zich van zijn concurrenten onderscheiden. Dat spreekt voor zich. Een nieuw icoon zoals de Dutch Windwheel zal ongetwijfeld mensen trekken en Rotterdam opnieuw een plaats in verschillende belangwekkende lijstjes bezorgen.
Echter, wanneer uniciteit en niet de maatschappelijke relevantie het oriëntatiepunt gaat vormen van waaruit innovatieve praktijken worden beoordeeld, dreigt dan voor een stad als Rotterdam niet het gevaar dat het uiteindelijk alleen nog maar draait om oppervlakkige originaliteit? Immers, innovatie die internationaal moet concurreren voelt zich veel minder verplicht aan een lokale problematiek. Zulke innovatie is er veel meer op bedacht om zich in een globale wedloop egoïstisch verder te ontwikkelen.
Je kan je afvragen of de zoektocht naar wat internationaal vernieuwend is niet blind maakt voor een lokale realiteit. Een realiteit waar afwijkende behoeften spelen. Het groeiende probleem van oude, bestaande woningbouw in Rotterdam roept vragen op omtrent de belangrijkste innovatie-opgaven. Liggen die momenteel niet in het ontwikkelen en ten uitvoer brengen van nieuwe concepten en technieken met betrekking tot de bestaande stad? Krijgen renovatie en transformatie de prioriteit boven het bouwen van een nieuwe blikvanger, dan breekt voor Rotterdam misschien een nieuw tijdperk aan. Één waarin gekozen wordt voor zelfontplooiing in plaats van erkenning van buitenaf.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ties Wols

Ties Wols

Ties (1985) groeide op in Schiedam en is historicus en bouwkundig filosoof. Bewondert de eigenzinnigheid van Nietzsche en Rotterdam.

Profiel-pagina
Femke van Geffen

Femke van Geffen

Illustrator Femke van Geffen maakt mandalas, illustreert kinderboeken en maakt beelden van boeken.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  De Kuip is vanaf dag 1 ontworpen als stadion waar meer kon dan alleen voetbal. Daarom hebben de ringen ook een behoorlijk grote afstand tot het veld, er lag namelijk een sintelbaan tussen voor atletiek en speedway. Dan werden de trappen die voor de eerste ring stonden verwijderd en kon men er sintelbaan gebruiken.

 2. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Als je Amsterdam vergelijkt met buitenlandse (hoofd)steden valt altijd op dat Amsterdam zo weinig grote iconen heeft. Geen IJffeltoren, geen Towerbridge, geen kastelen, geen fonteinen etc.. Maar ze heeft ook geen Euromast of Erasmusbrug. Wat dat betreft is Amsterdam eigenlijk alleen maar stedenbouw. En geen architectuur.

  Rotterdam heeft (sinds WO2) eigenlijk het omgekeerde. Alleen maar iconen. Alleen maar architectuur. En geen stedenbouw.

  Het toppunt is dat Koolhaas nu de stad in een gebouw heeft willen stoppen: De Rotterdam. Stedenbouw binnen de kaders van architectuur ipv andersom.

  In 75 jaar tijd heeft men van het Rdamse centrum geen stad kunnen maken. Het is gebleven bij een optelsom van ‘iconische’ gebouwen die geen enkele relatie tot elkaar hebben. En al 75 jaar is Rdam geen zeer gewild woonverblijf.

  Wanneer gaat iemand in deze stad eens inzien dat het doorgaan op deze weg – d.i. het bouwen van hoge stand-alones – deze stad niet gaat helpen? Ik liep laatst om gebouw de Red Apple en omliggende torens heen, maar daar is bijna helemaal niks te beleven op straatniveau. Leuk icoon, maar het doet helemaal niks voor de stad.

  Om er de komende jaren nog iets van te maken zou ik de bouwhoogte in bestemmingsplannen overal omlaag brengen tot 25 meter, zodat ontwikkelaars worden verplicht om in stadse bouwblokken en straatniveau te denken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte