Voor de harddenkende Rotterdammer

Afgelopen donderdag vergaderde de gemeenteraad voor de laatste maal voor de zomervakantie. Inmiddels zijn de lokale politici begonnen aan een dik verdiend reces om misstappen te overdenken en van successen na te genieten. 
 

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Tijd dus voor een tussenbalans. Dit keer zoem ik in op de vraag: hoe staat de PvdA ervoor? Helaas voor de Rotterdamse sociaaldemocraten kan het oordeel niet al te zonnig uitpakken. Na het electorale drama van maart 2014 – de PvdA viel terug van 14 naar 8 zetels en bereikte daarmee een naoorlogse dieptepunt – is de partij druk in de weer om zichzelf uit de blubber omhoog te trekken. Maar erg makkelijk gaat dat niet.
Zo is er inhoudelijk nog maar weinig bereikt. In de oppositie speelt de PvdA vaker een bij- dan een hoofdrol. In de stad leidt ze een sluimerend bestaan. Onlangs communiceerde het Rotterdamse PvdA-hoofdkantoor in een juichend bericht deze zin: “We hebben samen laten zien dat de deuren van onze partij open staan om proactief de binding met de stad en Rotterdammers te versterken (…) en we vergroten de impact van onze ideeën.”
Ik begreep niet wat het goede nieuws zou zijn.
De inzet van de fractievoorzitter, Leo Bruijn, is voorbeeldig. Daar niet van. Als een politieke duizendpoot is hij niet uit het stadhuis weg te branden, en tegelijkertijd is hij in zijn eentje meer in de stad te zien dan de rest van de PvdA-fractie bij elkaar. Maar toch. Het vlot niet echt bij Rotterdams grootste oppositiepartij en dat heeft veel te maken met de samenstelling van de fractie. Daarom voorzie ik de PvdA graag van drie tips die het komend jaar ietsepietsie fleuriger kunnen maken.
Een groot obstakel voor een hernieuwd elan – vaak gehoord in de PvdA wandelgangen maar er is niemand die de kat de bel durft aan te binden – zijn de drie raadsleden die in 2014 aan een derde raadsperiode mochten beginnen. Zo’n derde periode is een grote eer en is alleen weggelegd voor raadsleden met een uitzonderlijke staat van dienst. Ervaren lieden, waarvan gedacht wordt dat ze broodnodig zijn om een volgende fractie weer een herkenbaar en aansprekend gezicht te geven.
Hoe bedrogen is de PvdA wat dat betreft uitgekomen. Op beslissende momenten hebben Fatima Talbi, Peggy Wijntuin en Marco Heijmen het juist laten afweten. Wijntuin ging op eigen houtje avonturieren rond de Integratienota (waardoor de afspraken binnen de oppositie om eensgezind op te treden richting coalitie onderuit werden geschoffeld), Talbi reageerde vol afschuw op ideeën van Leefbaar Rotterdam over gedwongen anticonceptie om kort daarna met het schaamrood op de kaken toe te geven dat ze een paar jaar eerder zelf bijna identieke plannen had gelanceerd.
Aanbeveling 1 moet dan ook zijn dat deze drie geroutineerde fractieleden het komende jaar stapsgewijs plaatsmaken voor drie nieuwkomers die de komende jaren kunnen worden klaargestoomd  voor een prominente rol in de volgende verkiezingscampagne.

Dan is er onderhuids veel spanning tussen de fractievoorzitter Leo Bruijn en fractielid Carlos Goncalves. Niet gek. Beiden streden in 2013/2014 om het lijsttrekkerschap dat na een lange interne strijd werd binnengehaald door de derde kandidaat, Hamit Karakus. Maar Goncalves eindigde op plek twee, ruim boven Bruijn. En dus was zijn teleurstelling groot toen het fractievoorzitterschap aan zijn neus voor bij ging. Dat stak enorm en de irritaties daarover steken te pas en te onpas de kop op. Dat brengt me op advies nummer 2: Goncalves moet royaal en loyaal onder én met Bruijn samenwerken of anders opstappen. Zonder rust in eigen gelederen, geen eensgezindheid. Zonder eensgezindheid, geen zelfvertrouwen.
Aanbeveling 3 is om de bestuurlijke instelling van het afgelopen jaar te laten schieten. Te vaak laat de PvdA zich vastpinnen op beslissingen en standpunten die ze voor 2014 als coalitiepartij heeft gesteund. Dat is heel netjes en ontzettend beleefd, maar weinig behulpzaam bij het uitdokteren van een helder oppositiegeluid. Na de zware nederlaag telt niet het verleden, maar moet eigenzinnig en principieel een nieuwe koers worden uitgevonden.
Veel stof om deze zomer over na te denken, dunkt me. Voor alle raadsleden van Rotterdam. Maar voor die van de PvdA het allermeest.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 4 reacties