Voor de harddenkende Rotterdammer

Even vreesde Nederland dat Hoek van Holland werd meegezogen in de mondiale migrantenproblematiek. Calais aan de Waterweg? Volgens Jaap Rozema zal het zo’n vaart niet lopen.

Calais-aan-de-Waterweg_Annabel-Storm
Calais aan de Waterweg? Beeld door: beeld: Annabel Storm

Nee, een nieuw Calais zal Hoek van Holland zo snel niet worden. Eventjes leek het erop dat illegale* migranten hun activiteiten naar onze badplaats hadden verplaatst. Vanwege de aanvullende beveiligingsmaatregelen die onlangs zijn doorgevoerd in Calais – dé doorvoerhaven voor migranten op het Europese vasteland – is het voor migranten aantrekkelijk om naar alternatieve havensteden te zoeken met een verbinding naar het Verenigd Koninkrijk.
Mogelijkheden te over, zoals Bilbao of Santander (Spanje), Roscoff, Cherbourg en Duinkerken (Frankrijk), Zeebrugge (België), en dus ook Hoek van Holland en IJmuiden. Want het Verenigd Koninkrijk, dat is het beloofde land voor de migrant, gevoed door onjuiste informatie over de welvaartsvoorzieningen ter plaatse en sterk aangedikte verhalen van landgenoten die mooi weer spelen in hun correspondentie met het thuisfront.

Schrikdraad en speurhonden

Toen de route van Calais naar Dover over zee en via de ‘Chunnel’ dit voorjaar was gestremd, kwamen tot half juni honderden migranten naar Hoek van Holland die de oversteek naar Harwich wilden wagen. En dat was nieuw voor ons. Opeens werden er migranten door de Hoekse marechaussee uit vrachtwagens gehaald en afgevoerd.
Het terrein van Stena Line, de veerdienst die vanuit Hoek van Holland tweemaal per dag uitvaart naar Harwich en een vrachtdienst met het Britse Killingholme onderhoudt, bleek bij lange na niet migrantproof. Voor migranten bleek het kinderspel zich toegang te verschaffen, zoals een verslaggeefster van de BBC bewees. Het hekwerk rondom het terrein kon namelijk makkelijk worden opengeknipt. Sinds kort is er daarom (goed vanuit de trein zichtbaar) schrikdraad aanwezig, zijn er speurhonden actief en wordt er extra gesurveilleerd. Volgens de laatste berichten is de stroom migranten in reactie daarop zo goed als opgedroogd.

Verlaten loodsen

Maar ook zonder deze maatregelen wordt Hoek van Holland waarschijnlijk nooit een nieuwe hub voor migranten. Allereerst is het te verschepen vrachtvolume klein bier vergeleken met dat van Calais. Daar gaan dag en nacht duizenden vrachtwagens per trein en boot op transport. De slagingskans voor verschepelingen is daarom hoger, aangezien honderd-procentscontroles vrijwel onmogelijk zijn. In Hoek van Holland maken er ‘slechts’ enkele honderden vrachtwagens de overtocht, die vanwege hun lagere aantal ook makkelijker te controleren zijn.
Migranten die in Hoek van Holland aankomen, zijn in de meeste gevallen al veel eerder in vrachtwagens gekropen, stelt de marechaussee. Dit is anders in Calais, waar zich in de ‘jungle’ grote groepen migranten verschansen. Veel van hen verblijven aan de voet van een oude vuilstortplaats of in verlaten loodsen en fabrieken. De omgeving van Hoek van Holland, zoals in het duingebied, de Bonnenpolder of het Staelduinse Bos, biedt migranten stukken minder mogelijkheden om een tentenkamp op te zetten. Verder heeft Calais een complete infrastructuur aan faciliteiten en zorginstellingen voor de migranten, iets dat in Hoek van Holland (vooralsnog) afwezig is.

Sociale cohesie

versbeton-pauluskerk-couvee-uitgelicht

Lees meer

“Als vluchteling ben je in Rotterdam hopeloos”

Pauluskerk Rotterdam biedt met nieuw project steun aan duizenden vluchtelingen Als het…

Dat ‘gebrek’ aan groepsvorming van migranten zorgt gelijk voor een andere reden dat Hoek van Holland geen Calais wordt. Het is voor mensen die de overtocht willen wagen namelijk bijna ondoenlijk om op eigen houtje te opereren. Voor een succesvolle overtocht is bijvoorbeeld kennis vereist over geavanceerde technieken en slimmigheden om een vrachtwagen open te breken. Chauffeurs gebruiken checklists en ‘top tien preventietips’ om de kans op verstekelingen te voorkomen.
Verder werken migranten graag in groepsverband, zoals onlangs bleek tijdens een staking van ferrypersoneel in Calais. En ten derde is het migrantenbestaan er eentje van de lange adem. Veel van de inwoners van de Calaise jungle wagen dagelijks een poging, iets wat veel energie vereist. Om de batterij telkens weer op te opladen, is een sociaal milieu nodig dat je noden kent, je aanmoedigt en je waar nodig helpt door lief en leed te delen. In Hoek van Holland ontbreekt die sociale cohesie.

Voetnoot

Bovendien is Nederland voor veel migranten een ongunstig land om vanuit te vertrekken, aangezien het een relatief streng immigratiebeleid hanteert. Als laatste maakt onbekend onbemind. Nederland heeft geen koloniaal verleden in de landen waar veel migranten vandaan komen, om over de taalbarrière nog maar te zwijgen. Nee, dan kiezen migranten toch liever voor Frankrijk dan voor Nederland.
Dus, onze badplaats als knooppunt in fort Europa, als node in een reis die begonnen is in Albanië, Irak, Syrië of Mali? Zo lang Hoek van Holland verbonden blijft met Engeland, bestaat er altijd een kans op migranten die de overstap willen wagen. Maar laten we het niet overdrijven. Hoek van Holland is slechts een voetnoot in dit mondiale mobiliteitssysteem.
*Noot: Ik gebruik de term ‘illegaal’ onder protest. Ik ben me ervan bewust dat deze aanduiding gangbaar is voor dit onderwerp, maar liever had ik een andere term gebruikt. Geen mens is illegaal.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

dscf1653

Jaap Rozema

Auteur

Jaap Rozema (1983) schrijft over wetenschap en economie. Hij probeert niet om het wetenschappelijke verhaal te ontdoen van al haar vooronderstellingen, maar juist te betogen dat deze bijdragen aan waarheidsschepping. Tevens is hij fractiemedewerker bij de Partij voor de Dieren in Rotterdam.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Oef.. wordt hier wel weer eens even goed geconfronteerd met mijn eigen naïviteit..
  Dank jullie beiden voor deze wijze les!

 2. Profielbeeld van pve
  pve

  Wat een goed voorbeeld, de legalisering van homoseksualiteit. Die komt namelijk steeds meer onder druk bij een opengrenzenbeleid, omdat daarmee vooral groepen worden binnengehaald die niets met tolerantie en seksualiteit hebben. Wel met verkrachtingen,huislijk geweld, straatroven en uitkeringsfraude (inmiddels allemaal statistisch bewezen). Het zou al fors helpen wanneer – om te beginne- iedereen die geen recht op verblijf heeft in dit land, buiten worden gehouden of uitgezet. Bijvoorbeeld om de tolerantie voor en de rechten van minderheden te beschermen.

 3. Profielbeeld van Ach Gut
  Ach Gut

  Inderdaad, nadat een meerderheid de behoefte aan verandering heeft aangegeven. Bij illegaliteit zien we een heel andere beweging: een meerderheid is tegen een minderheid drukt het toch door. Of heb ik iets gemist in de vorm van een referendum over de multiKul?

 4. Profielbeeld van Ach Gut
  Ach Gut

  Misbruik, huislijk geweld, verkrachting..ook allemaal juridische termen. En er zijn genoeg belanghebbenden die eveneens gevoelsmatig van deze woorden wensen af te wijken. Toch blijven het vormen van onderdrukking en geweld. Het is het politiekcorrect denken –het buigen van de macht- die zulks graag van nieuwe woorden voorziet. Toch blijven het geweld en de onderdrukking. Beter is het om zaken gewoon bij de naam te blijven noemen.
  Overigens, wanneer gaan de ‘geen mens is illegaal’ types nou eens massaal al die illegalen bij hen zelf in huis opnemen? Met alle kosten geheel voor eigen rekening. En niet eentje, maar gewoon ongelimiteerd alles wat zich bij de voordeur meldt. Precies zoals ze dat ook zo graag met heel Nederland doen. Dus minstens twintig verrijkers per huishouden. En daarna nog meer, want gezinshereniging, mensenrechten en natuurlijk de strijd tegen het vermeend racisme.

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   Homoseksualiteit was ook illegaal en in Engeland zelfs tot 1963! Er wordt dus nogal eens geschoven met wat wel en wat niet illegaal is.

 5. Profielbeeld van pve
  pve

  Wanneer journalistiek wordt bedreven met een politieke-correcte bril ontstaan propaganda. Iedereen die geen verblijfstatus heeft is illegaal. Hoe moeilijk kan het zijn.

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   Illegaal is slechts een juridische term. Gevoelsmatig kan hier zonder meer van afgeweken worden. Wetgeving is namelijk nogal aan verandering onderhevig. Verandering die soms door de journalistiek wordt ingegeven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1