Voor de harddenkende Rotterdammer

Gespreksstof nodig om tijdens de vrijmibo ook wat zinnigs te kunnen inbrengen? Stuurvrouw Fay van der Wall heeft wijze raad voor nieuwe studenten.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Beste Verse Student,
Namens Vers Beton heet ik je van harte welkom in Rotterdam. Je hebt er voor gekozen om in deze stad te komen studeren. De redenen voor die keuze kunnen uiteenlopen. Misschien is het nog lekker dicht bij je ouderlijk huis, of er juist zo ver mogelijk vandaan. De studie die je wil volgen is hier het best, of juist alleen hier aanwezig. Misschien ben je toegelaten aan Codarts of de Willem de Kooning Academie, of zal je de komende jaren slijten op Campus Woudestein. Wat het ook is, sta mij toe je drie welgemeende adviezen te geven.

  1. Leer de stad kennen. Er is hier al eerder geschreven over het verschil tussen een ‘cat city’ en een ‘dog city’. Rotterdam is nog steeds een beetje een Katstad. Je moet haar kennen om haar te waarderen. Maar met enige aandacht ligt ze zo op je schoot te spinnen. Dus lees de uitgaansagenda’s en tipmagazines en vraag je medestudenten, vrienden en collega’s waar je moet zijn en trek er op uit. Een uurtje doelloos slenteren wil trouwens ook nog wel eens wat opleveren. Zelfs de geboren en getogen Rotterdammer ontdekt op die manier nog eens wat nieuws.
  1. Wees niet bang, maar wees ook voorzichtig. Toen ik ooit inheemse eerstejaars was in een klas vol nieuwkomers, verbaasde het mij dat veel klasgenoten in hun eerste maanden rottige dingen meemaakten in de stad. Ik hoorde verhalen over gerolde portemonnees, gestolen fietsen en een beroving. Dingen die ik nooit meemaakte, op een enkele gestolen fiets na. Als je een stad beter leert kennen (punt 1!), zal je je er zelfverzekerder in bewegen. Je zal weten welke hoeken je maar beter kan vermijden op bepaalde tijdstippen, en welke route het prettigst is om naar huis fietsen in het holst van de nacht met een stuk in je kraag. Ik heb er overigens alle vertrouwen in dat sinds mijn tijd als eerstejaars (2002, jawel) de stad alleen maar veiliger is geworden . Maar op je hoede zijn kan nooit kwaad.
  1. Doe mee. Investeer tijd en moeite in de stad. Je zal er een leuke tijd hebben mee hebben, maar ook bouwen aan je oh zo belangrijke netwerk. Vind iets dat bij jouw interesses en talenten past. Word bijvoorbeeld vrijwilliger op één van de vele festivals die we hebben, schrijf voor een blog of online magazine (wij bijvoorbeeld), richt er zelf een op,of organiseer een feest of expositie. Je bent namelijk op het perfecte moment in deze stad gearriveerd. Ze is nog ruw en rauw genoeg om het blanke canvas te zijn waar je al je dromen op kan projecteren, maar ook volwassen genoeg om te zorgen dat de beste dromen werkelijkheid kunnen worden.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Eigenlijk had dat 3e punt bovenaan moeten staan. “Doe mee!” is de meest krachtige aanbeveling die ik zo veel mogelijk eerstejaars zou willen meegeven. Heb in mijn tijd enkele malen in de Eureka-week meegelopen en heb gemerkt dat die aanbeveling eigenlijk wel het belangrijkste is. Die 2 eerste punten rollen daar dan min-of-meer achteraan vanzelf. Doe mee met je medestudenten, met de stad, met alles. Vind een goede balans in studietijd en vrije tijd (die is echt voor iedereen anders) maar sluit jezelf niet af. Veel zal anders zijn dan je gewend was maar zo kijken eigenlijk alle eerstejaars er tegenaan. Succes!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.