Human interest21 augustus 2015

De Beste Stuurlui: Welkom voor Verse Student

Gespreksstof nodig om tijdens de vrijmibo ook wat zinnigs te kunnen inbrengen? Stuurvrouw Fay van der Wall heeft wijze raad voor nieuwe studenten.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Beste Verse Student,

Namens Vers Beton heet ik je van harte welkom in Rotterdam. Je hebt er voor gekozen om in deze stad te komen studeren. De redenen voor die keuze kunnen uiteenlopen. Misschien is het nog lekker dicht bij je ouderlijk huis, of er juist zo ver mogelijk vandaan. De studie die je wil volgen is hier het best, of juist alleen hier aanwezig. Misschien ben je toegelaten aan Codarts of de Willem de Kooning Academie, of zal je de komende jaren slijten op Campus Woudestein. Wat het ook is, sta mij toe je drie welgemeende adviezen te geven.

  1. Leer de stad kennen. Er is hier al eerder geschreven over het verschil tussen een ‘cat city’ en een ‘dog city’. Rotterdam is nog steeds een beetje een Katstad. Je moet haar kennen om haar te waarderen. Maar met enige aandacht ligt ze zo op je schoot te spinnen. Dus lees de uitgaansagenda’s en tipmagazines en vraag je medestudenten, vrienden en collega’s waar je moet zijn en trek er op uit. Een uurtje doelloos slenteren wil trouwens ook nog wel eens wat opleveren. Zelfs de geboren en getogen Rotterdammer ontdekt op die manier nog eens wat nieuws.
  1. Wees niet bang, maar wees ook voorzichtig. Toen ik ooit inheemse eerstejaars was in een klas vol nieuwkomers, verbaasde het mij dat veel klasgenoten in hun eerste maanden rottige dingen meemaakten in de stad. Ik hoorde verhalen over gerolde portemonnees, gestolen fietsen en een beroving. Dingen die ik nooit meemaakte, op een enkele gestolen fiets na. Als je een stad beter leert kennen (punt 1!), zal je je er zelfverzekerder in bewegen. Je zal weten welke hoeken je maar beter kan vermijden op bepaalde tijdstippen, en welke route het prettigst is om naar huis fietsen in het holst van de nacht met een stuk in je kraag. Ik heb er overigens alle vertrouwen in dat sinds mijn tijd als eerstejaars (2002, jawel) de stad alleen maar veiliger is geworden . Maar op je hoede zijn kan nooit kwaad.
  1. Doe mee. Investeer tijd en moeite in de stad. Je zal er een leuke tijd hebben mee hebben, maar ook bouwen aan je oh zo belangrijke netwerk. Vind iets dat bij jouw interesses en talenten past. Word bijvoorbeeld vrijwilliger op één van de vele festivals die we hebben, schrijf voor een blog of online magazine (wij bijvoorbeeld), richt er zelf een op,of organiseer een feest of expositie. Je bent namelijk op het perfecte moment in deze stad gearriveerd. Ze is nog ruw en rauw genoeg om het blanke canvas te zijn waar je al je dromen op kan projecteren, maar ook volwassen genoeg om te zorgen dat de beste dromen werkelijkheid kunnen worden.
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:festival, studenten, uitgaan en veiligheid

Sectie: Human interest

kaart: Burgemeester Oudlaan 50, 3062 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *