Voor de harddenkende Rotterdammer

Met Festival De Keuze brengt de Rotterdamse Schouwburg jaarlijks een staalkaart van internationaal theater. Dit jaar wijzigt de opzet. Niet alleen komt er meer ‘festivalgevoel’ dan ooit, ook wordt De Keuze in tweeën gesplitst. Voortaan is er programma in september en in maart. Vers Beton sprak met programmeur Judith Blankenberg.

Gintersdorfer Klassen Not punk, Pololo (26)
‘Not Punk, Pololo’ van Gintersdorfer/Klaßen is een van de voorstellingen die tijdens Festival De Keuze te zien is. Beeld door: beeld: Gintersdorfer/Klaßen

We spreken Judith in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. En omdat niets toeval is, is ook deze keuze (no pun intended) gemotiveerd. De toegang van de Schouwburg dient al jaren als ‘huiskamer’ van de stad. Je kunt er dagelijks werken (de koffie en wifi zijn van niveau), vergaderen en verdraaid vaak gewoon een biertje drinken. Het staat daarmee ook een beetje model voor het ‘stadsgevoel’ dat Blankenberg voor haar festival wenst.

We beginnen met de meest existentiële vraag denkbaar: wie is Judith Blankenberg?
Judith Blankenberg: “Poeh, dat is meteen een lastige, haha. Ik ben opgegroeid in Krimpen aan den IJssel. Ik heb taal- en cultuurstudies en aansluitend theaterwetenschap gestudeerd, en werk al best lang voor de Rotterdamse Schouwburg. Ik zat hier vroeger zelfs achter de kassa! Inmiddels ben ik door de jaren heen naar de functie van programmeur van Festival De Keuze gegroeid. Sinds vorig jaar doe ik dat solo.”
Wat is De Keuze?
“De Keuze is een festival! Althans, dat is het steeds meer en meer, en het is onze ambitie om dat nog veel meer uit te dragen. Het is in 2001 begonnen, zoals wel meer Rotterdamse cultuurparels. Toen Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa was. Daarvoor was er ook al een soort ‘Keuze’, maar dat ging om hoogtepunten uit het nationale theaterseizoen. In 2001 is de mal gemaakt voor wat het sindsdien is – een dwarsdoorsnede van internationaal theater. Daarmee is het een unieke kans om voorstellingen te zien die je waarschijnlijk niet meer tegen zult komen in Nederland gedurende de rest van het seizoen.”

Heb jij al een eigen stempel op Festival De Keuze gedrukt?
“Nou, ik doe het natuurlijk niet alleen. Maar wat belangrijk voor mij is, is dat theater zoveel meer is dan repertoire uitvoeren in de Grote Zaal. Theater kan overal en altijd. Communicatie en communiceren met het publiek is de sleutel. Een voorstelling mag van mij lastig zijn, maar er moet wel een lijntje, hoe ragfijn ook, naar het publiek worden uitgeworpen. Buiten dat proberen we veel meer het festivalgevoel te ontsteken. Festival De Keuze was voorheen vooral een programmeerspektakel van tien dagen. Dat zorgde voor een wijze van theaterbezoek die niet erg verschilde van wat je normaal al gewend bent. Dat willen we graag openbreken – op verschillende manieren.
Jullie breken het ook letterlijk open – het festival is voortaan niet meer alleen in september. Het voorjaar wordt er bij gesleept.
“Dat klopt. Van tien dagen gaan we naar vijf dagen in september en later nog eens vijf dagen in maart. Speciaal aan die tweede periode is dat de voorstellingen zich dan allemaal op locatie in de stad afspelen. En wat betreft september: ook daar zoeken we in vrijwel alle voorstellingen de link met Rotterdam. Zo gaan we met Rotterdamse kinderen werken in een heel speciaal toneelstuk.”
Over die kinderen later meer. Allereerst: waarom deze splitsing?
“Het zorgt voor meer concentratie en motivatie, denken wij. Neem het publiek – tien dagen is best veel. Bij vijf dagen ben je als toeschouwer misschien meer geneigd kort op elkaar te plannen. Daarnaast organiseren we ook veel meer buiten alleen de avond. Zo is er al die vijf dagen wat te doen, voor iedereen.”

En zo kunnen mensen twee keer langs de kassa – dat zal toch ook wel een rol spelen?
“Haha, nou ja – je spreidt het festival en vraagt twee keer om de aandacht van de mensen. Dat is volgens mij alleen maar positief. En zoals gezegd – in maart gaan we naar buiten. Dat rechtvaardigt ook al de tweeledige opzet. Ze verschillen, maar horen ook bij elkaar. Bepaalde kunstenaars komen ook terug.”
Tot besluit – wat is voor jou dé voorstelling die De Keuze 2015 personifieert?
Blind Cinema is heel apart. We organiseren workshops voor Rotterdamse kinderen. Die leren dan hoe ze beeld kunnen vertalen in woorden naar mensen die die beelden zelf niet zien. In de voorstelling krijgen de – volwassen – bezoekers namelijk een blinddoek. Een kind uit de workshop fluistert ze in wat er gebeurt. Een heel mooi project. Het gaat over taal, over samen communiceren. Het activeert mensen uit de stad waar het wordt gespeeld. Het laat bovenal zien dat theater ook een project als dit kan zijn. Voor mij staat het symbool voor wat ik met de Festival De Keuze wil laten zien.”
Festival De Keuze vindt plaats op 23 t/m 27 september en 16 t/m 20 maart. De kaartverkoop voor de septembereditie is deze van start gegaan. 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1