Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week is Vers Beton het tijdschrift voor de harddenkende Hoekenees. In hartje zomer staat Vers Beton in het teken van onze badplaats aan de Noordzee. Want ja, óók Hoek van Holland is Rotterdam. Eeva Liukku licht alvast een tipje van de sluier op.

Het begon als een ludiek idee, om een special over Hoek van Holland te maken. Vanaf 2017 zal de Hoekse Lijn worden aangesloten op het Rotterdamse metronetwerk en komt er een nieuw metrostation vlakbij het strand. We schertsten hoe we artikelen over de aankomende gentrification van Hoek van Holland zullen moeten publiceren, waarin we beschrijven hoe de zakken patatje-met plaatsmaken voor quinoasalades met sojabonen.
Wat begon als een grap, ontwikkelde zich al snel tot een serieus idee. Want er blijken genoeg interessante verhalen te vertellen over het meest zomerse oord binnen de gemeentegrenzen. De badplaats van Rotterdam is een geval apart aan de Noordzee. Je vindt er geen grote boulevard zoals in Scheveningen, of een Formule 1-circuit zoals in Zandvoort. Je hebt wel uitzicht op de Tweede Maasvlakte en de machtige binnenkomende schepen in de Rotterdamse haven. Op geen ander strand is het ‘hier ligt een Rotterdammer’-badlaken zo op zijn plek. Deze week publiceert Vers Beton vijf verhalen over de Hoek.

Bruisende badplaats

Jacques Börger en Anne Jongstra zetten hun maandelijkse historische rubriek ‘Oude Koeien’ deze keer in het teken van Hoek van Holland. De Hoekenezen hebben het niet makkelijk gehad. Jongstra en Börger laten zien hoe de pogingen om van de Hoek een bruisende badplaats te maken al sinds de negentiende eeuw telkens tegenvallen.
Even leek Hoek van Holland niet het terrein van gentrificerende hipsters te worden, maar van illegale migranten, die via de Stena Line hun weg naar Groot Brittanië proberen te vinden. Jaap Rozema beargumenteert waarom Hoek van Holland toch geen Calais zal worden.

Villa in de duinen

MarcelKollen-VBKunstArchitectuur-31-07-2015-3

Lees meer

Kunstvilla in de Hoekse duinen

In de duinen van Hoek van Holland ligt het bijzondere woonhuis van Pieter en Diana van…

Vincent Cardinaal schreef voor deze themaweek een fictieverhaal over een gebeurtenis op het Hoekse strand. Na het lezen van dit stukje proza zul je nooit meer tegen de zon in durven te kijken.
Ook architectuur- en kunstliefhebbers kunnen tegenwoordig in Hoek van Holland terecht. Rotterdamse architecten Zandbelt&vandenBerg ontwierpen een moderne villa in de duinen. Het gebouw is geïnspireerd door architectuur van Mies van der Rohe en Alvar Aalto, maar óók door de collectie van kunstverzamelaar Piet van Toor, die er een thuis heeft gevonden. Clint van der Hartt bezocht dit ‘gesamtkunstwerk’ en sprak met de architect en eigenaar.

Broedplaats van kleinburgerlijkheid

We sluiten de week af met de bekendste hedendaagse kunstenaar die Hoek van Holland nu kent. Fotograaf Peter de Krom brengt zijn dorp op genadeloze wijze in beeld en won meer dan eens een Zilveren Camera voor zijn documentaire fotografie.
Door zijn observerende en antropologische blik vervagen de grenzen tussen natuur en cultuur in de badplaats. In het interview dat Fay van der Wall met hem hield, vertelt hij over de fascinatie voor zijn woonplaats: “De belangrijkste thema’s in mijn werk liggen in Hoek van Holland voor het oprapen: het is hier een broedplaats van kleinburgerlijkheid en kuddegedrag.”
Ik wens u veel leesplezier deze week!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Rufus Ketting
    Rufus Ketting

    Net voor ik de oversteek naar het Noord Hollandse waagde, heb ik een Funda account gehad dat behalve naar riante lofts in centrum, Delfshaven, Kralingen of het Oude Noorden ook stond afgesteld op het speuren naar een eventueel leuke beach house in de Hoek. Nu er een metro halte gaat komen, ben ik me daar een potje blij dat dat er nooit van gekomen is. Hoek van Holland, dat hoor je met de trein dan wel met de fiets aan te doen. Kom nou! Of ben ik nu wellicht iets te veel de romanticus aan de zijlijn geworden? Hoe het ook zij: er is iets mee!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.