Vers Beton10 augustus 2015

Vers Beton presenteert: de week voor de harddenkende Hoekenees

Deze week is Vers Beton het tijdschrift voor de harddenkende Hoekenees. In hartje zomer staat Vers Beton in het teken van onze badplaats aan de Noordzee. Want ja, óók Hoek van Holland is Rotterdam. Eeva Liukku licht alvast een tipje van de sluier op.

Het begon als een ludiek idee, om een special over Hoek van Holland te maken. Vanaf 2017 zal de Hoekse Lijn worden aangesloten op het Rotterdamse metronetwerk en komt er een nieuw metrostation vlakbij het strand. We schertsten hoe we artikelen over de aankomende gentrification van Hoek van Holland zullen moeten publiceren, waarin we beschrijven hoe de zakken patatje-met plaatsmaken voor quinoasalades met sojabonen.

Wat begon als een grap, ontwikkelde zich al snel tot een serieus idee. Want er blijken genoeg interessante verhalen te vertellen over het meest zomerse oord binnen de gemeentegrenzen. De badplaats van Rotterdam is een geval apart aan de Noordzee. Je vindt er geen grote boulevard zoals in Scheveningen, of een Formule 1-circuit zoals in Zandvoort. Je hebt wel uitzicht op de Tweede Maasvlakte en de machtige binnenkomende schepen in de Rotterdamse haven. Op geen ander strand is het ‘hier ligt een Rotterdammer’-badlaken zo op zijn plek. Deze week publiceert Vers Beton vijf verhalen over de Hoek.

Bruisende badplaats

Jacques Börger en Anne Jongstra zetten hun maandelijkse historische rubriek ‘Oude Koeien’ deze keer in het teken van Hoek van Holland. De Hoekenezen hebben het niet makkelijk gehad. Jongstra en Börger laten zien hoe de pogingen om van de Hoek een bruisende badplaats te maken al sinds de negentiende eeuw telkens tegenvallen.

Even leek Hoek van Holland niet het terrein van gentrificerende hipsters te worden, maar van illegale migranten, die via de Stena Line hun weg naar Groot Brittanië proberen te vinden. Jaap Rozema beargumenteert waarom Hoek van Holland toch geen Calais zal worden.

Villa in de duinen

Lees ookStedelijke ontwikkeling & architectuurKunstvilla in de Hoekse duinenEen kijkje in het bijzondere woonhuis van het echtpaar Van Toor

Vincent Cardinaal schreef voor deze themaweek een fictieverhaal over een gebeurtenis op het Hoekse strand. Na het lezen van dit stukje proza zul je nooit meer tegen de zon in durven te kijken.

Ook architectuur- en kunstliefhebbers kunnen tegenwoordig in Hoek van Holland terecht. Rotterdamse architecten Zandbelt&vandenBerg ontwierpen een moderne villa in de duinen. Het gebouw is geïnspireerd door architectuur van Mies van der Rohe en Alvar Aalto, maar óók door de collectie van kunstverzamelaar Piet van Toor, die er een thuis heeft gevonden. Clint van der Hartt bezocht dit ‘gesamtkunstwerk’ en sprak met de architect en eigenaar.

Broedplaats van kleinburgerlijkheid

We sluiten de week af met de bekendste hedendaagse kunstenaar die Hoek van Holland nu kent. Fotograaf Peter de Krom brengt zijn dorp op genadeloze wijze in beeld en won meer dan eens een Zilveren Camera voor zijn documentaire fotografie.

Door zijn observerende en antropologische blik vervagen de grenzen tussen natuur en cultuur in de badplaats. In het interview dat Fay van der Wall met hem hield, vertelt hij over de fascinatie voor zijn woonplaats: “De belangrijkste thema’s in mijn werk liggen in Hoek van Holland voor het oprapen: het is hier een broedplaats van kleinburgerlijkheid en kuddegedrag.”

Ik wens u veel leesplezier deze week!

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:badplaats, Calais, Hoek van Holland, Hoekse Lijn, illegale migranten, Peter de Krom en themaweek

Sectie: Vers Beton

kaart: Hoek van Holland, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *