Voor de harddenkende Rotterdammer

“Klagende Rotterdammers maken cultureel klimaat onmogelijk”, schreef Tara Lewis eind juni op Vers Beton. Op het artikel kwam ook een emotionele reactie van bewoner Amber, waarin ze uitlegt waarom ze fel tegen het Vrije Volk Festival strijdt. Tara Lewis sprak met Amber af, zodat ook de ‘klagers’ een kans krijgen om zich uit te spreken.

vroesenpark_tegen_web3
Vroesenpark Beeld door: beeld: Alejandra Huerta

Na het verschijnen van mijn artikel volgde een felle discussie tussen ‘klagers’ en ‘anti-klagers’, werden er raadsvragen gesteld over het vergunningenbeleid in Rotterdam en kreeg Roffa Mon Amour wél de juiste vergunning, waardoor het festival toch door kon gaan. Discussie is goed en resultaat is mooi, maar Blijdorp-bewoner Amber kreeg nogal wat over zich heen, toen ze het online opnam voor de klagende Rotterdammers. Niet alleen kon haar standpunt op weinig begrip van de tegenstanders rekenen, ze werd ook regelmatig uitgescholden.
Wat dat betreft vind ik haar oproep om meer begrip voor elkaar op te brengen volledig terecht en geef ik samen met haar graag het goede voorbeeld. Het is een broeierige zondagmiddag en we hebben afgesproken bij het Vroesenpaviljoen, waar we huisgemaakte limonade drinken op een bomvol terras. Amber is een intelligente jonge vrouw, nauwelijks het stereotype azijnpisser die bij een paar decibellen te veel de DCMR inschakelt. Ze woont nu zes jaar in Blijdorp. “Ik ben opgegroeid in Charlois, toen nog een pittige buurt. Voor mij was het Zuiderpark altijd een rustpunt in de stad. Dat was het Vroesenpark ook altijd, maar sinds een paar jaar is dit park hot and happening. Je zal zien dat het om 17:00 uur ineens volstroomt en de barbecues tevoorschijn komen.”

Geluidsoverlast

Lees meer

Bruisen of verdichten: wat wil Rotterdam nou?

Door hard optreden van de DCMR Milieudienst Rijnmond dit jaar is het onderwerp…

Een grote modderpoel

Het is het enige park in Rotterdam waar je mag drinken, dus wat dat betreft is de immense populariteit van het Vroesenpark makkelijk te verklaren. “Ik heb er gemengde gevoelens bij. Het is fijn dat mensen het gezellig hebben, maar het is geen rustpunt meer. Ook voor de flora en fauna hier is het niet bevorderlijk. Na het Food Truck Festival was het gras in het park helemaal vernield. Als het dan regent, is het een grote modderpoel.”
Dat haar voortuin ineens een hotspot werd, zorgde voor nogal wat overlast voor Amber. “Naast de drukte, rook en het geluid word ik overdag lastiggevallen door dronken mensen, wordt mijn portiek als toilet gebruikt en is mijn fiets tot twee keer toe voor mijn neus gejat.” Toch staat dat wat haar betreft helemaal los van haar strijd tegen het Vrije Volk Festival. “Het zorgt er wel voor dat je minder tolerant wordt. Er zouden maximaal twee festivals dit jaar worden georganiseerd, en dit is het derde. Een festival als Duizel in het Park is veel kleinschaliger en past hier nog wel. Maar Vrije Volk is een dancefestival waar vijfduizend mensen worden verwacht.”

Olie op het vuur

“Vorig jaar werd het op de Parklaan georganiseerd, maar daar mocht het niet meer omdat de impact te groot was. Terwijl daar alleen maar kantoren zijn. Het is hier kleiner én je hebt te maken met bewoners. Dan is het toch vreemd dat ze hier wel een vergunning krijgen? De Gebiedscommissie Noord heeft een negatief advies gegeven voor het festival op deze locatie, maar dat heeft het college naast zich neergelegd. Ik snap ook niet waarom Aziz (Yagoub, de organisator van het Vrije Volk Festival, red.) deze locatie heeft uitgezocht. Waarom niet in het Zuiderpark of Roel Langerakpark? Die zijn veel groter en je hebt daar geen bewoners.”

Amber trok online ten strijde tegen de komst van het festival. “Ik werd uitgescholden en afgeschilderd als een intolerante trut die niet moet zeiken. Mensen lijken totaal geen begrip voor elkaars mening te hebben. Ze is daarom ook woedend op gemeenteraadslid Jos Verveen (D66). “Nu de discussie zo hoog oplaait, en bewoners en organisatoren als kemphanen tegenover elkaar staan, gooit hij extra olie op het vuur door te pleiten voor het verruimen van festivaltijden tot 01.00 uur. Juist nu we dichter bij elkaar zouden moeten komen, zorgt hij ervoor dat mensen nog bozer op elkaar worden.”
Ze verdenkt Verveen ervan dat het één grote campagnestunt is. “Ik neem het hem ontzettend kwalijk dat hij Rotterdammers diskwalificeert door ze te adviseren om te verhuizen als ze niet tegen overlast kunnen. Hij legt het er zo dik bovenop dat het lijkt alsof het hem wel om voorkeursstemmen moet gaan. Hij speelt een politiek spel over de ruggen van bewoners. Ik ben wel blij dat er een politiek tegengeluid is: Antoinette Laan heeft in de raad gevraagd waarom de gemeente de afspraken schendt hier in het park.”

Teringherrie

Als Ambers inspanningen en het protest van bewoners geen resultaat opleveren, zal het festival op 29 augustus plaatsvinden. “Natuurlijk overleef ik die ene dag wel, maar ik ben boos dat de gemeente zich niet aan haar afspraken houdt. Als bewoners wisten we trouwens nog nergens van toen we de aanplakbiljetten van het festival zagen hangen. De vergunning was nog niet eens verleend toen de kaartverkoop begon. Aziz had duidelijk geen enkele twijfel of hij zijn vergunning zou krijgen.”
Amber is duidelijk niet de enige bewoner die niet zit te wachten op een dancefestival voor de deur. Inmiddels hebben ongeveer honderd bewoners een bezwaarschrift bij de gemeente ingediend tegen het Vrije Volk Festival.
En, zijn Amber en ik dichter bij elkaar gekomen? Ja. Het helpt altijd om naar mensen te luisteren, in plaats van hun mening te diskwalificeren als ‘zeikerig’. Dat is geen debat en zeker geen polemiek. Klagers mogen het culturele beleid niet bepalen, maar om dan maar te stellen dat iedereen (tot 23:00 uur) zoveel teringherrie mag maken wanneer en waar hij wil, lijkt me zonder meer het andere uiterste. Als directie Veiligheid zorgt voor maatwerk, en bewoners en organisaties het respect kunnen opbrengen om open te staan voor elkaars mening, veranderen die klagers misschien wel in hele redelijke mensen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
studio_alerta

Alejandra Huerta

Alejandra Huerta (1979) is een Chileens-Nederlandse kunstenaar, grafisch ontwerper, animator, illustrator, VJ en social designer uit Rotterdam. Ze haalt inspiratie uit folkloristische symboliek en bouwt daarmee haar eigen grafische universum van geometrische figuren.

Profiel-pagina
Lees 15 reacties