Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds mei dit jaar heeft Vers Beton een nieuw webontwerp. Inmiddels zijn er opnieuw veranderingen doorgevoerd. Aan het ontwerp zal dan ook constant gesleuteld worden. Webmaster Florian Schroiff geeft uitleg over zijn geesteskindje. Wees gewaarschuwd: tech talk op komst!
Inmiddels is het een traditie te noemen: Vers Beton krijgt een nieuw uiterlijk en ik tik er een stukje over. De vorige versie van mijn geestelijk kindje werd in maart 2013 gelanceerd.
Tussen de lancering van VB 3.0 en deze nieuwe versie is mijn leven ingrijpend veranderd. Ten eerste door de komst van mijn zoon Rasmus, in oktober 2013. Ten tweede heb ik in januari 2015 mijn bestaan als freelancer beëindigd en ben ik bij Bureau Bolster in dienst gegaan.
Gelukkig is mijn werkgever, Jaap Stronks, fan van Vers Beton en van journalistieke vernieuwing. Daarom is Bureau Bolster sinds eerder dit jaar partner van Vers Beton.
De complete metamorfose die ik Vers Beton gegeven heb in aanloop naar de lancering van VB 4.0 in mei, is eigenlijk ook Jaaps idee geweest. Ik was op een dag een beetje aan het mopperen over hoe moeilijk het is om alle wensen van de redactie binnen het bestaande WordPress-thema te verwerken. Jaap vroeg: “Hoe lang zou het duren om een nieuw Vers Beton binnen ons eigen framework te bouwen?” Een maand later was versie 4.0 er.
Mede-Bolsteraar Maarten Mieras heeft de bekende ‘lompe’ blauw-gele stijl van Vers Beton verfraaid. Ook ontwierp hij een geheel nieuwe homepage, die rekening houdt met nieuwe mogelijkheden.
De feestelijke lancering van de nieuwe versie van VB 4.0 in Worm was een heugelijk moment en zeker een van de hoogtepunten van mijn bestaan als webdeveloper.

aftellen! #versbeton

A post shared by Florian Schroiff (@fschroiff) on

In deze videoclip wordt de nieuwe website onthuld. Bron: beeld: instagram.com

De nieuwe website biedt de mogelijkheid om in modules te werken, wat betekent dat ik in de toekomst sneller nieuwe functionaliteit kan toevoegen en zaken kan verbeteren. De homepage is bijvoorbeeld sinds een paar dagen in een rustiger jasje gestoken. Dit alles omdat we na de lancering toch best vaak hoorden dat de blauwe hover-effecten schreeuwerig overkwamen. Eigenlijk bezoekt u sinds deze week dus versie 4.1 van Vers Beton.
Er staan nog een heleboel andere verbeterpunten op mijn lijst, die ik in de komende maanden punt voor punt ga uitwerken.

Technologie

grunticon

Nu volgt mijn favoriete gedeelte: ik ga de diepte in over de technologie die ik gebruikt heb.
In m’n vorige artikel was al sprake van vectorgrafieken. Sinds dit jaar maak ik gebruik van de command-line task-manager Grunt, die ik zo geconfigureerd heb dat ik hem met .svg bestanden kan uitvoeren. Hij geeft een stylesheet uit waarop alle iconen en logo’s van de site base64-geëncodeerd staan. Hiervoor maakt Grunt gebruik van de Grunticon library, die als mascotte een “Grumpy Unicorn” heeft. Nerdhumor…
Grunt zorgt er ook voor dat de SCSS- en JavaScript-bestanden tot minified .css en .js omgezet worden.
We maken geen gebruik meer van ‘vind ik leuk’-knoppen en vergelijkbare embeds. Die hebben veel nadelen op het gebied van privacy en efficiëntie. Twitter en Facebook kunnen ingelogde gebruikers direct herkennen en slaan natuurlijk graag op waar jij overal komt. Met de nieuwe shareknoppen gebeurt dat niet. Bovendien laden ze sneller omdat er niet langer vanuit een derde partij allerlei bestanden ingeladen hoeven te worden.

Blokkendoos

Jaap heeft op de site van Bureau Bolster een uitgebreid artikel gepubliceerd over ons Framework “Perikles”. De belangrijkste nieuwe functionaliteit voor lezers (én redactie), is het intensieve gebruik van Advanced Custom Fields voor de homepage en de artikelpagina’s. De homepage kan geheel handmatig door de redactie met inhoudsblokken worden gevuld en naar wens worden aangepast. Op artikelpagina’s kunnen verschillende tekst- en beeldtypen vrij met elkaar gecombineerd worden. De redactie kan rijkgevulde artikelen publiceren met galerijen, ingesloten media, citaten en zelfs interactieve grafieken.

Per aspera ad astra

De vorige versie van Vers Beton heeft uiteindelijk iets langer dan twee jaar online gestaan. Mijn wens is dat deze versie dankzij constante updates en verbeteringen minstens twee keer zo lang mee kan. Alles blijft in beweging!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Florian Schroiff

Florian Schroiff

Rotterdammer sinds 2007. Geestelijke vader van Vers Beton en verantwoordelijk voor diens enen en nullen. Webdeveloper bij Fotomat.

Profiel-pagina
Geertje

Geertje van Achterberg

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.