Voor de harddenkende Rotterdammer

Het is hartje zomer en iedereen is de stad ontvlucht, naar een tropisch oord of naar de volkstuin voor een staycation. Ook bij Vers Beton gaat het allemaal een tandje langzamer. We gebruiken de rustige week om zomerse pareltjes uit het archief op te duikelen.

Zomerverhalen

Nu lijkt het iets uit een ander tijdperk, maar in 2012 kláágden we nog over het gebrek aan aandacht in de internationale reisgidsen voor onze stad. Daarom stelde Vers Beton destijds een eigen ‘Lonely Planet’ samen voor een Rotterdamse staycation. Er kan veel veranderen in drie jaar tijd, maar dit artikel is nog steeds de moeite waard. Want ik durf te wedden dat The Rough Guide nog niet heeft getipt om De Esch te bezoeken, Hillegonda’s berg te verkennen of karaoke te zingen in café Aan Zet.
Een beetje vakantiegevoel, al is het maar voor één dag, krijg je al door met je handdoek op een strandje te liggen – en daar hoef je de stad niet eens voor uit. Fotograaf Rosanne Dubbeld bezocht eerder voor Vers Beton de zes leukste stranden van de stad, van Nesselande tot Heijplaat. Geen zin in zeevonk of kwallen? Ferrie Weeda maakte een serie over het bijzondere karakter van Rotterdamse zwembaden met prachtige foto’s van Mathijs Labadie. Lees hier bijvoorbeeld de aflevering over de mariniers in het Oostelijk Zwembad, waar menig hart sneller van gaat kloppen.
Een zinderende zomer is ook ideaal om verliefd te worden. Zo beschreef Vincent Cardinaal in zijn zomerverhaal over zijn eerste hete zomer die hij doorbracht met Barbara. Tara Lewis verzamelde de meest romantische plekken van de stad om met je geliefde door te brengen. En wie het dan te heet krijgt… kan hier zeven zwoele, waargebeurde voosverhalen lezen van onze redacteuren.

De 5 beste longreads van Vers Beton

Dit is natuurlijk ook de beste tijd om die longreads bij te lezen waar je de rest van het jaar niet aan toe kwam. Daarom, op volgorde van leestijd (hoe hip is onze nieuwe leestijdindicator niet!), de 5 beste longreads van Vers Beton met voor elk wat wils: wat sport, wat politiek, wat architectuur, wat cultuur:

1. Hurkende Reus aan de Maas – Wouter van Stiphout

Binnen niet al te lange tijd zal Koolhaas’ Timmerhuis achter het stadhuis worden opgeleverd. Dit wordt het derde grote gebouw van Koolhaas in de stad. Lees hier het essay dat Wouter van Stiphout schreef over de relatie tussen Koolhaas en de stad, naar aanleiding van de oplevering van De Rotterdam.
Leestijd: 9 minuten (ok, we twijfelen of het de term longread waard is, maar als je de reacties daarbij optelt kom je er wel)
2. Rotterdam, veel meer kan een mens niet verlangen– Siebe Thisse
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd én dat de wederopbouw is begonnen. Filosoof Siebe Thisse beschrijft de weerbarstige relatie die Rotterdam met de wederopbouw heeft in dit gloedvol betoog.
Leestijd: 12 minuten (precies één proseccootje lang, dus)
3. Het jongensboek van Harry Waites – Jelle Simons
Verplicht leesvoer voor elke Feyenoordfan: het levensverhaal van Harry Waites, de trainer die Feijenoord in 1924 voor de allereerste keer kampioen maakte. Auteur Jelle Simons laat zien hoe oorlog, verboden liefde en een goede dosis bluf de club uit Zuid haar eerste kampioenstrainer bezorgde.
Leestijd: 24 minuten (ga daar maar even voor zitten)
4. Ons Huis, instituut voor Vrije Volksontwikkeling– Gyz la Rivière
Dat we inmiddels weten dat de bioscoopfunctie zal terugkeren in het oude pand van Lantaren Venster, doet niets af aan dit wervelend, zinnenprikkelend historisch betoog van Gyz la Rivière, die inmiddels ook toegetreden is tot het illustere gezelschap van AD-columnisten.
Leestijd: 28 minuten (dat past niet in een AD-column)
5. “De PvdA veroorzaakte mijn hersenbloeding” – Lucette Mascini en Inge Janse
Als we het over longreads hebben is er maar één die de kroon spant op Vers Beton. Inge Janse en Lucette Mascini interviewden Ronald Sørensen, Eerste Kamerlid van de PVV en fervent reageerder op Vers Beton. In dit 12.000 woorden tellend interview over zijn leven en betrokkenheid bij de politieke oerknal van Leefbaar Rotterdam leest als een trein.
Leestijd: 69 minuten (hèhè, wat slim dat je deze thuis nog even snel hebt gedownload voordat je naar de Franse camping vertrok)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500