Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Bouw een object dat bijna niet door de deur past, om het vervolgens toch naar binnen te dragen. Volgens die zelfbedachte spelregels voerde het Japanse duo het Carry In Project voor de negentiende keer uit, ditmaal in de Rotterdamse Schouwburg. Fotograaf Hidde van der Lijn legde deze bijzondere aftrap van Festival De Keuze vast.

Achttien keer eerder wurmde het Japanse duo Akumanoshirushi de meeste onmogelijke constructies onder viaducten door, over loopbruggen heen, wenteltrappen op en zelfs de smalste ingangen in. Het doel blijft onveranderd: maak een object dat bijna onmogelijk door een deur, raam of poort past, en draag het dan tóch naar binnen.
Het Carry In Project werd voor het eerst uitgevoerd in Tokio, maar was sinds 2008 ook op festivals in Zuid-Korea, Hongarije, Slovenië en Zwitserland te zien. Elke constructie is uniek, perfect ontworpen om nog maar nét het gebouw in te passen. Meestal uitgevoerd in hout, maar soms ook gemaakt van bierkratten, eierdozen of versierd met goudfolie.
Op het Schouwburgplein begint de bouw op maandagochtend. In een witte tent worden regisseur Noriyuki Kiguchi en architect Takuma Ishikawa bijgestaan door Rotterdamse assistenten, die het hout in de juiste vorm en formaat zagen en timmeren. De leidraad is een kartonnen maquette van de Rotterdamse Schouwburg en een op kleine schaal geknutselde versie van het object, dat nog het meest op een hoekige worm lijkt.

Moeizame route

Een kwartier voor de aftrap van Festival De Keuze wordt er nog altijd aan de constructie gewerkt. Het object is inmiddels te groot voor de tent geworden en staat op woensdagavond open en bloot op het Schouwburgplein. Onder aanmoediging van Noriyuki Kiguchi ontstaat een sjouwploeg uit zo’n dertig toeschouwers. Wat blijkt? De constructie moet niet door de brede zwaaideuren van de Rotterdamse Schouwburg, maar door de allerkleinste ingang aan de linkerkant van de voorgevel naar binnen.
“Stop! Turn! Back!” Kigushi schreeuwt zijn instructies door een megafoon. Het is bijna niet nodig: de sjouwers zoeken op gevoel naar de juiste hoek, waarschuwen elkaar voor drempels en dragen de houten worm onvermoeid op hun handen de Schouwburg in.
Binnen een uur staat het bouwwerk in het hart van de foyer, waar het de rest van Festival De Keuze zal blijven – als ontmoetingsplek, rustplaats en kijk- en luisterhoek. Niets wijst nog op de moeizame route die het object afgelegd heeft. Nou ja, op die ene barst in het hout na.

Festival De Keuze vindt van woensdag 23 t/m zondag 27 september plaats in en rondom de Rotterdamse Schouwburg.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rotterdamse Schouwburg (wat betekent dit?).

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Hidde van der Lijn

Hidde van der Lijn

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte