Kunst & Cultuur25 september 2015

Carry In Project: bijna onmogelijk bouwwerk in de juiste hoek

Fotoserie: Japans duo trapt Festival De Keuze in de Rotterdamse Schouwburg af

Bouw een object dat bijna niet door de deur past, om het vervolgens toch naar binnen te dragen. Volgens die zelfbedachte spelregels voerde het Japanse duo het Carry In Project voor de negentiende keer uit, ditmaal in de Rotterdamse Schouwburg. Fotograaf Hidde van der Lijn legde deze bijzondere aftrap van Festival De Keuze vast.

Beeld van Hidde van der Lijn

Achttien keer eerder wurmde het Japanse duo Akumanoshirushi de meeste onmogelijke constructies onder viaducten door, over loopbruggen heen, wenteltrappen op en zelfs de smalste ingangen in. Het doel blijft onveranderd: maak een object dat bijna onmogelijk door een deur, raam of poort past, en draag het dan tóch naar binnen.

Het Carry In Project werd voor het eerst uitgevoerd in Tokio, maar was sinds 2008 ook op festivals in Zuid-Korea, Hongarije, Slovenië en Zwitserland te zien. Elke constructie is uniek, perfect ontworpen om nog maar nét het gebouw in te passen. Meestal uitgevoerd in hout, maar soms ook gemaakt van bierkratten, eierdozen of versierd met goudfolie.

Op het Schouwburgplein begint de bouw op maandagochtend. In een witte tent worden regisseur Noriyuki Kiguchi en architect Takuma Ishikawa bijgestaan door Rotterdamse assistenten, die het hout in de juiste vorm en formaat zagen en timmeren. De leidraad is een kartonnen maquette van de Rotterdamse Schouwburg en een op kleine schaal geknutselde versie van het object, dat nog het meest op een hoekige worm lijkt.

Moeizame route

Een kwartier voor de aftrap van Festival De Keuze wordt er nog altijd aan de constructie gewerkt. Het object is inmiddels te groot voor de tent geworden en staat op woensdagavond open en bloot op het Schouwburgplein. Onder aanmoediging van Noriyuki Kiguchi ontstaat een sjouwploeg uit zo’n dertig toeschouwers. Wat blijkt? De constructie moet niet door de brede zwaaideuren van de Rotterdamse Schouwburg, maar door de allerkleinste ingang aan de linkerkant van de voorgevel naar binnen.

“Stop! Turn! Back!” Kigushi schreeuwt zijn instructies door een megafoon. Het is bijna niet nodig: de sjouwers zoeken op gevoel naar de juiste hoek, waarschuwen elkaar voor drempels en dragen de houten worm onvermoeid op hun handen de Schouwburg in.

Binnen een uur staat het bouwwerk in het hart van de foyer, waar het de rest van Festival De Keuze zal blijven – als ontmoetingsplek, rustplaats en kijk- en luisterhoek. Niets wijst nog op de moeizame route die het object afgelegd heeft. Nou ja, op die ene barst in het hout na.

Festival De Keuze vindt van woensdag 23 t/m zondag 27 september plaats in en rondom de Rotterdamse Schouwburg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rotterdamse Schouwburg (wat betekent dit?).

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Akumanoshirushi, Carry In Project, Festival De Keuze en performance art

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, Schouwburgplein, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *