Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton maakte voor het project Veerkracht Carnisse een magazine. Deze week besteden we er ook online volop aandacht aan. Projectleider Ties Joosten legt uit waarom Vers Beton deze uitdaging aanging.

Een aantal maanden geleden werd Vers Beton benaderd door DRIFT, het onderzoeksinstituut naar ‘transities’ van de Erasmus Universiteit. Kort gezegd doet DRIFT het volgende: van duurzaamheid tot sociale problematiek – waar verandering gewenst is, daar onderzoekt DRIFT hoe dat te bewerkstelligen. De vraag van DRIFT was of wij onze journalistieke nieuwsgierigheid eens wilden aanwenden om verslag te doen van één van hun projecten: Veerkracht Carnisse. Bij dit project heeft DRIFT de afgelopen vier jaar lokale initiatieven in de wijk Carnisse (‘op Zuid’) opgetuigd en ondersteund om te onderzoeken hoe veerkrachtig de buurt is in tijden van bezuinigingen. Daarbij speelden een aantal partners – een school, een educatieve tuin, een wijkcentrum – een doorslaggevende rol. Het einddoel was te bepalen hoe de veerkracht van Carnisse het meest effectief aangewend kon worden.

Hoewel dit mooi klinkt, gingen wij het eerste gesprek met onderzoeksleider Frank van Steenbergen met enige scepsis in. Want bij journalistieke nieuwsgierigheid hoort ook een kritische blik. Was Veerkracht Carnisse niet het zoveelste project dat met mooie woorden in een wijk neerstrijkt, maar feitelijk niet meer doet dan die wijk als ‘kansarm’ en ‘achtergebleven’ te stigmatiseren? Wat is de duurzaamheid van de zo mooi omschreven initiatieven? Konden we deze vragen wel stellen, als we tegelijk door DRIFT betaald zouden worden?

Tijdens de vervolggesprekken werd ons steeds duidelijker dat het DRIFT juist om die journalistieke blik te doen was. Ze wilden geen glanzend promotiemagazine van een gelikt pr-bureau. Het meest klinkende bewijs daarvoor werd geleverd toen we de column optekenden van Gilbert van Drunen. We publiceren deze aankomende vrijdag op Vers Beton. Van Drunen laat werkelijk geen spaan heel van de intenties zoals die van DRIFT: “Er is niks mis met Carnisse, lazer op met al die goedbedoelde subsidieprojectjes. Bakken met geld zijn hier inmiddels in de wijk gepompt, maar behalve bestaansrecht voor de bureautjes die het allemaal begeleiden, heeft het niets opgeleverd. Telkens wordt geprobeerd Rotterdam-Zuid in een soort naar spruitjes ruikende mal te duwen en als die niet blijkt te passen, komen er politici en ambtenaren langs om te kijken wat er hier ‘mis’ is. Bah!” Niet alleen wij, maar ook DRIFT bleek oprecht blij met deze spijkerharde kritiek. Het resultaat is een magazine waarbij Vers Beton volledig kan instaan voor de journalistieke integriteit.

Bovendien bood deze samenwerking Vers Beton de kans om te experimenteren met een nieuw journalistiek verdienmodel, zoals we dat al zo vaak hebben gedaan. Hiermee blijft Vers Beton een speeltuin voor innovatieve (online) journalistiek.
Door de samenwerking met DRIFT heeft Vers Beton een magazine kunnen maken dat journalistieke, maatschappelijke en wetenschappelijke waarde creëert. Het magazine is een uitnodiging aan andere instellingen binnen de muren van de universiteit en hogeschool, die hun ambities op het gebied van publieksbereik en maatschappelijke relevantie serieus willen nemen. Mits zij over eenzelfde lef als DRIFT beschikken en de waarde zien van de kritische journalistieke blik op hun arbeid, dan staat Vers Beton altijd open voor dergelijke samenwerkingen.

Het magazine over Carnisse wordt dinsdag 29 september om 17:00 gepresenteerd in de Carnissetuin, gelegen aan de Carnissesingel, nummer 208, te Rotterdam-Zuid. Je bent van harte uitgenodigd.
Hierna zal het magazine verkrijgbaar zijn op centrale plekken in de wijk. Zoals: Bewonersorganisatie Carnisse (Carnisselaan 24), Hart voor Carnisse (Texelsestraat 18), Cultuurwerkplaats Carnisse (Ebenhaëzerstraat 51) en de Carnissetuin (Carnissesingel 208).

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.