Voor de harddenkende Rotterdammer

Het beeld van Naum Gabo op de Coolsingel staat nog altijd te verroesten. Een klein jaar nadat we in het hoofdpijndossier van de iconische sculptuur doken, is nog altijd geen enkele partij bereid gevonden om de restauratie te financieren. Stadsdichter Hester Knibbe denkt er het hare van. Tijdens de jaarlijkse Monumentenlezing op 9 september droeg ze het volgende gedicht voor. 

Naum_Gabo-Rosanne-Dubbeld-1
Z.T. | Naum Gabo Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Zonder titel

Ik ben een Naum Gabo, een merk
dat staat voor stijl en kwaliteit. Zoiets
als een Armani, Burberry, Chanel
Van Bommel-schoen. Ik ben de grootste
door mijn schepper ooit gemaakt. Hij zei:
geen naam is raak genoeg voor jou, jij staat
voor wederopbouw van een stad, jij bent
een kroonjuweel en bypass tegelijk
voor een nieuw hart. Ofwel ik was
de Rolex in de kunst, maar tijd
verglijdt. Het pak, de jas gaan naar
de stomerij, met liefde wordt de schoen
verzoold. En ik? Aan onderhoud geen moer!
Men voert een centenkwestiestrijd
rondom mijn goede doen en is mij
liever kwijt dan rijk. Verweesd sta ik erbij
terwijl mijn lijf, heel dat robuust
soort filigraan verroest.
Hester Knibbe

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Hester Knibbe

Hester Knibbe

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Mooi stadsgedicht van Hester Knibbe over De Gestileerde Bloem van Naum Gabo.

  Het is nu inderdaad de hoogste tijd dat er iets gaat gebeuren. Volgens dit bericht op RTV Rijnmond – http://www.rijnmond.nl/nieuws/22-06-2015/rotterdam-betaalt-geen-cent-aan-restauratie-het-ding – zouden aanbestedingsperikelen de zaak ophouden. Het bericht is echter niet geheel begrijpelijk. Pas als de Gemeente Rotterdam voor meer dan € 207.000 wil bijdragen aan de restauratie van het beeld, gaan de Europese aanbestedingsregels gelden: http://www.europeseaanbestedingen.eu/europeseaanbestedingen/europese_aanbesteding/drempelbedragen

  Die aanbestedingsregels gelden overigens alleen voor de centrale en decentrale overheid. Punt is waarschijnlijk dat als Europese aanbestedingsregels gelden, de restauratieopdracht niet zonder meer aan staalbedrijf Hollandia Kloos – dat het beeld in de jaren vijftig in opdracht vervaardigde – kan worden gegund. Een onervaren lagere aanbieder kan met de opdracht aan de haal gaan. Waardoor het restauratiewerk wellicht van mindere kwaliteit wordt.

  Ik vraag me verder af of de Dienst Bouw- en Woningtoezicht de eigenaren van de Bijenkorf niet gewoon kan aanschrijven; het beeld is eigendom van de Bijenkorf, dus heeft de Bijenkorf een onderhoudsplicht. Volgt er geen reactie, dan kan de gemeente op kosten van de Bijenkorf het beeld laten restaureren. Maar kennelijk wil de gemeente het niet zo hard spelen. De Bijenkorf wordt ook geprezen omdat het de stad met dit beeld heeft verrijkt.

  Mocht de restauratie toch op korte termijn geschieden, dan is het een goed idee om ook te kijken of de recent opgedoken gevelsteen van de vooroorlogse Bijenkorf in de nabijheid van de huidige Bijenkorf kan worden geplaatst. Nu er binnenkort een rijbaan van de Coolsingel gaat verdwijnen, ontstaat er sowieso meer ruimte. Met enig schuifwerk zou je zowel Het Ding als de oude gevelsteen goed kunnen plaatsen.

  Nog iets over de foto boven dit artikel. Daar is iets merkwaardigs mee. Het lijkt wel een ‘still’ uit Star Wars. De gevel van de Bijenkorf ziet eruit als een peloton stormtroopers. En met een beetje fantasie zou je in Het Ding ook The Birth Of Darth Vader kunnen zien. Misschien moeten we dat maar onthouden als laatste redmiddel: we kunnen het beeld altijd nog een nieuwe interpretatie geven, of eigenlijk een heel nieuw beeld creëren door de directe omgeving erbij te betrekken, en dan een crowdfundingsactie beginnen onder Star Wars-fans. Onzin natuurlijk, maar toch: Naum Gabo – het zou zo maar een naam uit Star Wars kunnen zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.