De week van Carnisse23 september 2015

“Mensen die er gewoon zijn voor elkaar, dat is ook Carnisse”

Een week lang Carnisse: column van predikant Stephen Overduin

Deze week publiceert Vers Beton artikelen over het sociale project Veerkracht Carnisse. In deze column nodigt predikant Stephen Overduin iedereen uit eens een ommetje te komen maken in de wijk.

Carnisse thuis
Carnisse thuis Beeld: Rachel Sender

Carnisse is een prachtwijk! Mensen denken al snel dat het een achterstandswijk is, vanwege de vele nationaliteiten en uitkeringen, maar ik zie hier juist heel veel goeds gebeuren. Juist omdat er hier niet één nationaliteit dominant is, heb je hier een hele horizontale samenleving. Iedereen is in de eerste plaats Rotterdammer. Ik voel me hier nooit onveilig. Vanuit mijn raam zie ik hertjes en kippen lopen, ik heb pauwen in de dakgoot. Waarom lees je daar nooit over in de media?
Natuurlijk ontken ik niet dat er problemen zijn in Carnisse. Er is hier veel armoede. In de wijk wonen ook Bulgaren die hier de Straatkrant zijn gaan verkopen, maar die meteen weer 800 euro huur kwijt zijn aan een huis dat ze met acht anderen moeten delen. Daar zitten natuurlijk regelrechte boeven boven. Ik ken mensen met zoveel schulden dat hun gas en elektra in de winter werden afgesloten. Die mensen hebben kinderen…
Het heeft geen enkele zin om telkens weer nieuwe plannetjes en bureautjes op deze wijk los te laten, die weer verdwijnen als we er net een beetje aan gewend zijn. Laatst werd ik weer gebeld door zo’n ambtenaar, om contacten in de wijk. Kom zelf eens langs en maak een ommetje! Wat we hier nodig hebben is lokale verbinding, mensen die in de wijk wonen en voor elkaar zorgen.
Met de kerk dragen wij daaraan bij. Wij zoeken actief de verbinding met de wijk. Zo huisvesten wij tegenwoordig de Voedselbank in de entree van de kerk. Eens per week komen ruim vijftig gezinnen hier een pakket afhalen. Wij serveren dan koffie en thee en maken een praatje. Op onze zolder zamelen we tweedehandskleding in. Dat is ontstaan toen één van onze kerkgangers hoorde dat een ander een jas nodig had. Zo ontstaat een lokaal sociaal vangnet van mensen die er gewoon zijn voor elkaar.
Wat daarbij trouwens opvalt, is dat juist mensen met een uitkering het actiefst vrijwilligerswerk doen. Zij hebben oog voor het oude vrouwtje dat plots al twee dagen niet buiten is geweest. Zij geven tv’s en koelkasten aan elkaar. Zij zijn de cultuurdragers van deze wijk! Politici en ambtenaren schilderen hen in de media te vaak af als de ‘paria’s van de samenleving’, alleen omdat ze geen betaald werk doen. Heb eens wat meer oog voor de kracht van deze mensen!

Het magazine over Carnisse wordt dinsdag 29 september om 17.00 uur gepresenteerd in de Carnissetuin, gelegen aan de Carnissesingel, nummer 208, te Rotterdam-Zuid. Je bent van harte uitgenodigd.

Reageer of deel op Social Media

Tags:kerk van de nazarener, stephen overduin en veerkracht carnisse

Sectie: De week van Carnisse

kaart: Carnissesingel 240, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *