Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week publiceert Vers Beton artikelen over het sociale project Veerkracht Carnisse. In deze column nodigt predikant Stephen Overduin iedereen uit eens een ommetje te komen maken in de wijk.

Carnisse thuis
Carnisse thuis Beeld door: beeld: Rachel Sender

Carnisse is een prachtwijk! Mensen denken al snel dat het een achterstandswijk is, vanwege de vele nationaliteiten en uitkeringen, maar ik zie hier juist heel veel goeds gebeuren. Juist omdat er hier niet één nationaliteit dominant is, heb je hier een hele horizontale samenleving. Iedereen is in de eerste plaats Rotterdammer. Ik voel me hier nooit onveilig. Vanuit mijn raam zie ik hertjes en kippen lopen, ik heb pauwen in de dakgoot. Waarom lees je daar nooit over in de media?
Natuurlijk ontken ik niet dat er problemen zijn in Carnisse. Er is hier veel armoede. In de wijk wonen ook Bulgaren die hier de Straatkrant zijn gaan verkopen, maar die meteen weer 800 euro huur kwijt zijn aan een huis dat ze met acht anderen moeten delen. Daar zitten natuurlijk regelrechte boeven boven. Ik ken mensen met zoveel schulden dat hun gas en elektra in de winter werden afgesloten. Die mensen hebben kinderen…
Het heeft geen enkele zin om telkens weer nieuwe plannetjes en bureautjes op deze wijk los te laten, die weer verdwijnen als we er net een beetje aan gewend zijn. Laatst werd ik weer gebeld door zo’n ambtenaar, om contacten in de wijk. Kom zelf eens langs en maak een ommetje! Wat we hier nodig hebben is lokale verbinding, mensen die in de wijk wonen en voor elkaar zorgen.
Met de kerk dragen wij daaraan bij. Wij zoeken actief de verbinding met de wijk. Zo huisvesten wij tegenwoordig de Voedselbank in de entree van de kerk. Eens per week komen ruim vijftig gezinnen hier een pakket afhalen. Wij serveren dan koffie en thee en maken een praatje. Op onze zolder zamelen we tweedehandskleding in. Dat is ontstaan toen één van onze kerkgangers hoorde dat een ander een jas nodig had. Zo ontstaat een lokaal sociaal vangnet van mensen die er gewoon zijn voor elkaar.
Wat daarbij trouwens opvalt, is dat juist mensen met een uitkering het actiefst vrijwilligerswerk doen. Zij hebben oog voor het oude vrouwtje dat plots al twee dagen niet buiten is geweest. Zij geven tv’s en koelkasten aan elkaar. Zij zijn de cultuurdragers van deze wijk! Politici en ambtenaren schilderen hen in de media te vaak af als de ‘paria’s van de samenleving’, alleen omdat ze geen betaald werk doen. Heb eens wat meer oog voor de kracht van deze mensen!

Het magazine over Carnisse wordt dinsdag 29 september om 17.00 uur gepresenteerd in de Carnissetuin, gelegen aan de Carnissesingel, nummer 208, te Rotterdam-Zuid. Je bent van harte uitgenodigd.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Stephen Overduin

Stephen Overduin

Stephen Overduin is predikant van de Kerk van de Nazarener. Niet voor niets kwam hij met zijn gezin op Zuid terecht, schrijft hij op de site van de geloofsgemeenschap: “Ik hoop dat wij een echte kerk van de stad worden. Door samen te werken met verschillende wijkbewoners hoop ik dat onze kerk zich steeds meer kan afstemmen op de behoeften van de stad in het algemeen en de wijk in het bijzonder. Ik droom ervan dat de mensen in onze wijk onze kerk zullen zien als hun kerk. (…) Ik geloof dat dit alleen maar kan gebeuren wanneer mensen zich verbinden aan anderen. Daarom was het voor ons gezin belangrijk om in Rotterdam Zuid te gaan wonen. Steeds meer zien we ook dat mensen uit de stad bij ons in de kerk een thuis vinden, een thuis waar ze God kunnen ontmoeten.”

Profiel-pagina
sender

Rachel Sender

Illustrator

Rachel Sender (illustrator) is nieuwsgierig naar mensen. Wat doen ze, waarom en hoe? Maar ook wil ze weten hoe wij als mensen ons gedragen in een stedelijke omgeving. Haar werk concentreert zich op die vragen. Dat maakt haar illustraties geschikt voor redactionele toepassingen. Door haar ervaring als grafisch ontwerper gaat ze vrij om met ruimte, verhouding en kleur. Het is fleurig en speels en maakt de kijker op slag medeplichtig.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500