Minicollege Studio Erasmus22 september 2015

Minicollege: Loopt de Westersingel straks weer vol met verwarde mensen?

Minicollege door psychiater Niels Mulder

Nadat de GGZ een derde van haar opvangmogelijkheden wegens bezuinigingen heeft moeten schrappen, lijken we als samenleving steeds meer te maken te krijgen met verwarde mensen die op straat belanden. Zien we dat in het straatbeeld van Rotterdam terug en krijgen we straks weer een Perron 0?

Tarik Z. kaapte de NOS, Bart van U. wordt verdacht van de moord op Els Borst en verhalen van psychiatrisch patiënten die met een samoeraizwaard de buurt onveilig maken of hun huis opblazen verschijnen steeds vaker in het nieuws. ‘De verwarde man’ is in opkomst, aldus Nieuwe Revu eind juli in een coverartikel.

Niels Mulder, hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, ziet het eigen risico van 375 euro als een grote drempel voor verwarde mensen om hulp te zoeken. “Ze willen al geen hulp, laat staan voor 375 euro”.
Neem daarbij de teruglopende mogelijkheid om dak- en thuislozen op te vangen en de hoge werkdruk in de ambulante zorg: het gevolg is steeds meer verborgen ellende achter de voordeur.

Lees ookCategorieMinicollege Studio ErasmusElke maand een prangende vraag aan een wetenschapper van de Erasmus Universiteit, in Studio Erasmus

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat er meer geld naar de zorg gaat. Extremen als de zaak Bart van U. worden als een groot probleem gezien, daarom is er nu een ‘Aanjaagteam verwarde mensen’ opgericht, die een persoonsgerichte aanpak gaat ontwikkelen voor mensen die potentieel verward zijn.

Ja, Niels Mulder verwacht wel dat dit beleid effectief zal zijn en zal zorgen voor minder verwarde mensen op straat. Maar de stille ellende zal zich achter de voordeur afspelen. Dat zien we niet direct terug in het straatbeeld. De Westersingel blijft dus zoals ze is.

De volgende aflevering van Studio Erasmus is op 6 oktober 2015.

Reageer of deel op Social Media

Tags:gekken, ggz, minicollege, Perron 0, verslaafden en verwarde man

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Westersingel, Dijkzigt, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *