Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Nadat de GGZ een derde van haar opvangmogelijkheden wegens bezuinigingen heeft moeten schrappen, lijken we als samenleving steeds meer te maken te krijgen met verwarde mensen die op straat belanden. Zien we dat in het straatbeeld van Rotterdam terug en krijgen we straks weer een Perron 0?

Bron: beeld: player.vimeo.com

Tarik Z. kaapte de NOS, Bart van U. wordt verdacht van de moord op Els Borst en verhalen van psychiatrisch patiënten die met een samoeraizwaard de buurt onveilig maken of hun huis opblazen verschijnen steeds vaker in het nieuws. ‘De verwarde man’ is in opkomst, aldus Nieuwe Revu eind juli in een coverartikel.
Niels Mulder, hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, ziet het eigen risico van 375 euro als een grote drempel voor verwarde mensen om hulp te zoeken. “Ze willen al geen hulp, laat staan voor 375 euro”.
Neem daarbij de teruglopende mogelijkheid om dak- en thuislozen op te vangen en de hoge werkdruk in de ambulante zorg: het gevolg is steeds meer verborgen ellende achter de voordeur.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat er meer geld naar de zorg gaat. Extremen als de zaak Bart van U. worden als een groot probleem gezien, daarom is er nu een ‘Aanjaagteam verwarde mensen’ opgericht, die een persoonsgerichte aanpak gaat ontwikkelen voor mensen die potentieel verward zijn.
Ja, Niels Mulder verwacht wel dat dit beleid effectief zal zijn en zal zorgen voor minder verwarde mensen op straat. Maar de stille ellende zal zich achter de voordeur afspelen. Dat zien we niet direct terug in het straatbeeld. De Westersingel blijft dus zoals ze is.

De volgende aflevering van Studio Erasmus is op 6 oktober 2015.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.