Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wielewaal, de mooiste wijk van Zuid, misschien wel van heel Rotterdam. Groener en dorpser vind je het niet gauw. Maar verschenen er de laatste jaren al plukjes nieuwbouw in de wijk die het karakter aantastten, over enige tijd zal Wielewaal er echt aan gaan geloven. Wat gaat er verloren en wat komt er in de plaats?

Een aantal jaar geleden zocht ik een huis via Woonnet Rijnmond. Ik stond drie jaar ingeschreven, dus weinig kans. Tot mijn oog viel op een huis dat vrij te bezichtigen was: een soort bungalow met veel groen voor de deur. Google Maps leidde me naar Rotterdam-Zuid, naar een buurtje naast de Waalhaven. Het leek een ware Amerikaanse suburb: brede straten, groene tuinen. Ik stelde me voor dat de krantenjongen er de krant op de opritten gooit. Het bleek Wielewaal.

Vakantiepark

Niet veel later verhuisde ik naar Zuid. Weliswaar niet naar het wijkje tussen de Wiel en de Waal, maar mijn hardlooprondje brengt me er regelmatig. Een wijk met piepkleine noodwoningen uit 1949 die het wonderbaarlijk goed vol lijken te houden. Het doet nog het meest aan een vakantiepark denken: de bakstenen bungalows, straten zonder verkeer, bewoners die op slippers hun hond uitlaten of kinderen die kriskras over straat skaten. Alleen de posters op de ramen doen wat af aan de vriendelijke uitstraling van de wijk. Daar staan kreten op als ‘Wij wonen hier prima, Woonstad’ en ‘Slopen, dan ook vervangende woonruimte’. Sinds enige tijd hangt er ook een spandoek aan het begin van de wijk: ‘Wielewaalers wijken niet voor Woonstad’. Wielewaal gaat gesloopt worden en de bewoners en Woonstad worden het het maar niet eens over de nieuwe invulling van de wijk.
In 2009 start Woonstad met de herontwikkeling van de wijk. De woningen in Wielewaal voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, renoveren zou te duur zijn en dus moet er gesloopt worden. Er komt een convenant dat in 2011 ondertekend wordt door Woonstad, de Gemeente Rotterdam en de voorzitters van de bewoners- en huurdersvereniging Wielewaal. Volgens het convenant zal er “een gemêleerde wijk worden ontwikkeld, met variatie in de woningtypologie naar huishoudsamenstelling, waarbij ook duurdere woningen voor nieuwe huishoudens kunnen worden gerealiseerd (nieuwe instroom)”. Het aantal sociale woningen dat zal worden gebouwd wordt stevig afgebakend: “naar behoefte voldoende sociale huur- en koopwoningen worden gerealiseerd met een maximum van 200 sociale huur en 80 sociale koop. Bij een fictief programma van ca. 800 woningen komt dit neer op 35% van de te realiseren nieuwbouw, ofwel ruim 50% van de huidige Wielewaal.“
Veel Wielewaalers zijn niet te spreken over plannen van Woonstad. De hoge huurprijs van de nieuwe woningen is een veelgehoorde klacht. Bewoner Hortens: “Die nieuwe woningen zijn tweehonderd euro meer! Als ik eruit moet ga ik niet terug hoor, en zevenhonderd euro voor mijn huis betalen.”

Alternatief plan

In 2014 komt een deel van de bewoners met het alternatieve plan ‘Van en voor Wielewaalers’. Ook hierin wordt de prijs van de nieuwe woningen aangehaald als strijdpunt: “Wat 95% van de bewoners vooral steekt is dat in navolging van het convenant nog geen 10% van de sociale woningen in de huidige Wielewaal worden teruggebouwd. Bovendien zullen de woonlasten van de terug te bouwen sociale woningen zodanig hoog worden dat deze door bijna niemand te betalen zijn.”
Ook het feit dat de plannen van Woonstad het stedenbouwkundige karakter van de wijk aantasten stuit op protest. Robert, bewoner van de boerderij aan de rand van Wielewaal: “Woonstad wil de bomen weghalen en er de ‘moderne’ wereld van maken”. Diana, fel voorstander van het bewonersplan: “Wij willen het vakantiepark-idee behouden”.
Het plan ‘Van en voor Wielewaalers’ stelt dan ook voor om de woningen 1 op 1 te vervangen. Prefabwoningen met dezelfde omtrek als de huidige bebouwing, met een soortgelijk puntdakje als de huidige woningen en met woonlasten die dichtbij de huidige huurprijzen liggen. Volgens het plan kan elke bewoner zes weken nadat de oude woning is verlaten weer terugkeren op de oude vertrouwde locatie, “in dezelfde straat, met hetzelfde huisnummer”. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding en het is dan ook niet vreemd dat het bewonersinitiatief naar eigen zeggen door 95% van de bewoners is getekend. De posters die voor de ramen hangen en het spandoek aan het begin van de wijk verwijzen ook naar dit plan.

Nieuwbouw en verpaupering

Woonstad en het bewonersinitatief ‘Van en voor Wielewaalers’ lukt het echter niet om tot elkaar te komen. Bewoners beweren dat Woonstad niet of nauwelijks naar bewoners luistert en ze niet informeert. In een blog van een medewerker van Woonstad (met de typerende URL ‘ware-verhaal-wielewaal’) wordt het omgekeerde beweerd: dat de bewoners het proces om tot een gezamenlijk plan te komen frustreren.
Ondertussen is begonnen met fase 1 van de herontwikkeling van Wielewaal, het bouwen van nieuwbouw aan de rand van de wijk. Op het voormalig voetbalveld van CCV Mercurius verrijst momenteel ‘Wielewaal-Oost’: appartementenblokken van enkele verdiepingen hoog, geschikt voor senioren. Bewoner Jan verruilt zijn oude Wielewaal-huisje voor de nieuwbouw: “Ik had hier best willen blijven wonen als het niet gesloopt werd. Maar ik wil hier niet nog vijf jaar wonen en dat het dan gesloopt gaat worden en dat ik dan op mijn 72ste moet gaan verhuizen.”

Hij is niet de enige die voor zekerheid kiest en vertrekt voordat de sloophamer daadwerkelijk de wijk treft. Al meer bewoners zijn vertrokken, nieuwe bewoners lijken er niet te komen en steeds meer woningen zijn dichtgetimmerd. Wielewaal begint van vakantiedorp in spookwijk te veranderen. Bewoners beweren dat Woonstad de woningen nauwelijks onderhoudt, terwijl Woonstad in 2011 verklaarde dat “de leefbaarheid op peil wordt gehouden tijdens de herstructurering”.
Dát Wielewaal gesloopt zal en moet worden, daar zijn Woonstad en de Wielewaalers het wel over eens. En daarmee zal er voor altijd iets verloren gaan, hoe je het ook wendt of keert (of protesteert).

Dichtgetimmerde huizen Wielewaal
Steeds meer woningen in Wielewaal zijn dichtgetimmerd. Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Myrta Otten

Myrta Otten

Myrta Otten(1987) groeide op in Rotterdam-Lombardijen (met kippen in de tuin) om vervolgens haar hart te verliezen aan het Nieuwe Westen. Oud-Charlois lonkte echter vanaf de overkant van de Maas. Sinds kort woont ze weer op Zuid. Met kippen in de tuin.

Fan van de leus ‘ik ben niet gek, ik ben een Rotterdammer’.

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Jan Kamp
  Jan Kamp

  Als oud bewoner van deze prachtige wijk deel ik voor 100% de mening van de huidige bewoners.
  Nu ik na vele jaren mijn geboortegrond terugzie springen de tranen in mijn ogen.
  Het is allemaal waar wat er over de wijk Wielewaal wordt geschreven, het is een groene oase die uniek is en behouden moet blijven. Al dan niet door nieuwbouw wat uiteraard het originele karakter niet mag verstoren.
  Ik woonde ooit in de tacostraat welke helaas al weggevaagd is!
  Heel betreurenswaardig…

 2. Profielbeeld van Mascha
  Mascha

  Als bewoner van een van de oude woningen van complex 507 in de Utrechtse wijk Lombok, voel ik mij solidair met de Wielewalers en hoop ik dat het hun lukt om hun plan erdoor te krijgen en hun woningen en woonplek te behouden. Zelf woon ik al 20 jaar op deze plek in Lombok. De Woningbouwvereniging waarvan wij huren (de Bo Ex), heeft al die jaren niets meer gedaan aan renovatie, behalve wat schilderwerkzaamheden. De woningen zijn erg verouderd, men heeft er enkel glas en slechts 1 gaskachel in een niet geïsoleerde woning. Ik heb al jaren het gevoel dat het voor de Woningbouwvereniging, die nota bene van oudsher een Sociale Woningbouw vereniging is, lucratiever is om de boel te laten verrotten en de dure grond (want erg centraal gelegen) te verkopen en/of er nieuwe huizen op te zetten voor n kapitaalkrachtigere groep, dan er werkelijk n renovatie door te voeren. Iets wat wel al jaren in de lucht hangt, maar waarvan het nooit komt. De meeste bewoners houden houden t niet lang genoeg uit om in zo’n oud huis te blijven en zo komen zij makkelijk van de bewoners af. Een groep vertegenwoordigers van de bewoners probeert echter met de Bo Ex in gesprek te blijven en komt eveneens met n eigen alternatief plan, waarbij de wensen van de bewoners als isolatie, verwarming en renovatie hand in hand zouden kunnen gaan met het handhaven van de betaalbare huurprijzen. Of dit gaat lukken, ik weet het niet, maar ik blijf hopen, we wonen hier namelijk prachtig, dichtbij het centrum van Utrecht, met n gemêleerd gezelschap, in een betaalbare woning in n zeer oude en authentieke wijk!

 3. Profielbeeld van Rogier
  Rogier

  Het blijft typisch dat dit soort buurten met noodwoningen het zo goed doen; de bewoners zijn er gelukkig en willen er niet meer weg. Ik denk ook aan het Witte Dorp, Landzicht, etc. Dat geeft ons architecten/stenbouwkundigen te denken…

 4. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Moeilijk hier een goed beeld van te krijgen, heeft Woonbron gelijk, hebben de bewoners gelijk? De bewoners lijken verdeeld en de waarheid licht waarschijnlijk ergens in het midden.

  Jammer maar begrijpelijk dat de wijk in de huidige vorm verdwijnt maar laat er alsjeblieft een fijne en betaalbare wijk voor terug komen. Wielewaal doet me denk aan Smeetsland en Smeetsland is gesloopt, toen kwam de crisis en nu is het een afgezet en braakliggend stuk land waar o.a. Olifantsgras wordt verbouwd.

 5. Profielbeeld van Melissa
  Melissa

  Heel bijzonder wijkje, ik wandelde er eens toevallig doorheen en vroeg me al af wat het verhaal erachter was.
  Treurig als de wijk eerst leeg moet lopen en dat de plannen zo doorgedrukt moeten worden :-(

  1. Profielbeeld van Rosanne
   Rosanne

   Enorm treurig. Vooral de moeite die mensen duidelijk stoppen in het vrolijk maken van hun tuintjes, straten, terwijl je op sommige plekken de ‘opruimbusjes’ ziet wachten tot de huizen leeggehaald kunnen worden… Een superlief straatje onderbroken/besmet door een huis met dichtgetimmerde ramen. Voordat ik deze fotoserie maakte had ik het wijkje nog nooit bezocht, maar nu vind ik dat het moet blijven :-) Uniek!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.