Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

“Lazer op met die goedbedoelde subsidieprojectjes.” Zo, dat is tenminste lekker duidelijk. Gilbert van Drunen heeft niet veel op met overheidsbemoeienis. En dit is waarom.

Carnisse school
Carnisse school Beeld door: beeld: Rachel Sender

Er is niks mis met Carnisse, lazer op met al die goedbedoelde subsidieprojectjes. Bakken met geld zijn hier inmiddels in de wijk gepompt, maar behalve bestaansrecht voor de bureautjes die het allemaal begeleiden, heeft het niets opgeleverd. Telkens wordt geprobeerd Rotterdam-Zuid in een soort naar spruitjes ruikende mal te duwen en als die niet blijkt te passen, komen er politici en ambtenaren langs om te kijken wat er hier ‘mis’ is. Bah! Dat doorgeschoten socialistische geloof in de maakbaarheid van de wijk, dat stoort me nog het meest.
Ik weet nog dat de commissie-Deetman onderzoek kwam doen en concludeerde dat er ‘on-Nederlandse toestanden’ heersten op Zuid. Wat een grove belediging! Klopt, je hoort hier misschien geen Nederlands meer op straat en over een paar jaar is het hier waarschijnlijk een soort klein-Polen. Maar dat is juist fantastisch! Greenpoint, New York is juist beroemd geworden omdat het een soort klein-Polen is, waar de beste stukadoors van het land vandaan komen. We moeten af van het idee dat er een mainstream is waar de rest aan moet voldoen.
Een tijd geleden zaten een paar politici hier bij Koffie & Ambacht. Toen dacht er één een complimentje te geven door te zeggen dat ze ‘het zo leuk vond dat het toch kan, een succesvolle onderneming in deze wijk.’ Toen heb ik ze toch wel heel verbaasd aangekeken. De hele straat zit hier vol bedrijfjes! Maar ambtenaren en politici hebben zo’n Hollands dedain voor de Turkse of Poolse ondernemer, het past gewoon niet in hun beeld van een succesvolle buurt.
Weet je wat die Deetman trouwens ook zei? Dat het huizenbezit hier een obstakel vormt voor de vooruitgang van Zuid. Een obstakel?! Wij zijn mensen die twintig, dertig jaar geleden hier een huisje hebben gekocht en verder niemand lastig vallen. Wat dat betreft voel ik me wel verwant met de Amerikanen: ‘Don’t tread on me. Don’t step on my property, or I’ll fucking shoot you.’
Tijdens de verkiezingen bleek dat er in één of ander subsidiepotje voor de herstructurering van het Zuidplein nog geld zat. Ze vroegen wat daarmee het best gedaan kon worden. Weet je wat ik toen heb gezegd? Stuur het allemaal maar terug naar meneer Dijsselbloem, wij hebben hier niets nodig. Moet je opletten hoe trots iedereen op Zuid zou zijn als dat zou gebeuren.

Het magazine over Carnisse wordt dinsdag 29 september om 17.00 uur gepresenteerd in de Carnissetuin, gelegen aan de Carnissesingel, nummer 208, te Rotterdam-Zuid. Je bent van harte uitgenodigd.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Gilbert van Drunen

Gilbert van Drunen

Koffie, ontbijt en brunch, live muziek en van alle artiesten zijn boeken en albums te koop: dat is Koffie & Ambacht van Lies Klaus en Gilbert van Drunen.

Profiel-pagina
sender

Rachel Sender

Illustrator

Rachel Sender (illustrator) is nieuwsgierig naar mensen. Wat doen ze, waarom en hoe? Maar ook wil ze weten hoe wij als mensen ons gedragen in een stedelijke omgeving. Haar werk concentreert zich op die vragen. Dat maakt haar illustraties geschikt voor redactionele toepassingen. Door haar ervaring als grafisch ontwerper gaat ze vrij om met ruimte, verhouding en kleur. Het is fleurig en speels en maakt de kijker op slag medeplichtig.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
  Melissa van Amerongen

  Herkenbaar, dat gevoel van ergernis tegen die krappe mal waar alles in geperst moet worden. Komt trouwens zeker niet alleen uit de koker van socialisten.

 2. Profielbeeld van arthur
  arthur

  Van Drunen is klaar voor de Ghetto (maar dan zal ie wel verhuizen). Wat een onzin!

 3. Profielbeeld van Henk
  Henk

  Van Drunen for president!!! Werkelijk genoten van iedere zin van deze man!

  De sociopsychologen zouden zijn mening wel uitleggen als ‘weerstand’. Dat gaan ze over het algemeen met ‘glijmiddel’ te lijf. Beetje interesse faken, ja-knikken en een ‘empathische houding’ aannemen. Om Van Drunen vervolgens in een notitieboekje een DSM-label te geven, in de trant van ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’ o.i.d.. Waarmee de man als ‘gestoord’ te boek komt te staan en als ‘symptoom’ van een problematische buurt te boek komt te staan in plaats van als de intelligente vent die hij is.

  Kent u de Gaussverdeling? Dat is een modelletje dat stelt dat alles wat niet tegen het gemiddelde aanschurkt, een ‘afwijking’ is. Dat betekent dat je ‘normaal’ bent als je tussen de 1,5 en 2,5 kids hebt, tussen 17 en 19 uur eet, tussen 5 en 7 je nest uitkomst en niet slimmer bent dan een iq van 140. Tot die grote gemene deler behoort 95% van het volk. Zij bepalen wat ‘normaal’ is. Zij bepalen ook de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Hetgeen het niveau van de politiek in Nederland verklaart en het niveau van de gemiddelde hulpverlener, politicus, bestuurder en ceo. Middelmatige mensjes. Je kent ze wel: de extraverten, populairen en meningverkondigers. Half-aap, half-mens zijnde labelen zij iedereen die ietsje meer mens is dan zij als ‘gestoord’.

  Zuid is een oase in die middelmatige, RTL-kijkende en popmuziek luisterende zooi die de rest van Nederland is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.