De week van Carnisse25 september 2015

“Stuur terug die subsidie”

Column Carnisse: Gilbert van Drunen hoeft geen overheidsgeld

“Lazer op met die goedbedoelde subsidieprojectjes.” Zo, dat is tenminste lekker duidelijk. Gilbert van Drunen heeft niet veel op met overheidsbemoeienis. En dit is waarom.

Carnisse school
Carnisse school Beeld: Rachel Sender

Er is niks mis met Carnisse, lazer op met al die goedbedoelde subsidieprojectjes. Bakken met geld zijn hier inmiddels in de wijk gepompt, maar behalve bestaansrecht voor de bureautjes die het allemaal begeleiden, heeft het niets opgeleverd. Telkens wordt geprobeerd Rotterdam-Zuid in een soort naar spruitjes ruikende mal te duwen en als die niet blijkt te passen, komen er politici en ambtenaren langs om te kijken wat er hier ‘mis’ is. Bah! Dat doorgeschoten socialistische geloof in de maakbaarheid van de wijk, dat stoort me nog het meest.

Ik weet nog dat de commissie-Deetman onderzoek kwam doen en concludeerde dat er ‘on-Nederlandse toestanden’ heersten op Zuid. Wat een grove belediging! Klopt, je hoort hier misschien geen Nederlands meer op straat en over een paar jaar is het hier waarschijnlijk een soort klein-Polen. Maar dat is juist fantastisch! Greenpoint, New York is juist beroemd geworden omdat het een soort klein-Polen is, waar de beste stukadoors van het land vandaan komen. We moeten af van het idee dat er een mainstream is waar de rest aan moet voldoen.

Een tijd geleden zaten een paar politici hier bij Koffie & Ambacht. Toen dacht er één een complimentje te geven door te zeggen dat ze ‘het zo leuk vond dat het toch kan, een succesvolle onderneming in deze wijk.’ Toen heb ik ze toch wel heel verbaasd aangekeken. De hele straat zit hier vol bedrijfjes! Maar ambtenaren en politici hebben zo’n Hollands dedain voor de Turkse of Poolse ondernemer, het past gewoon niet in hun beeld van een succesvolle buurt.

Weet je wat die Deetman trouwens ook zei? Dat het huizenbezit hier een obstakel vormt voor de vooruitgang van Zuid. Een obstakel?! Wij zijn mensen die twintig, dertig jaar geleden hier een huisje hebben gekocht en verder niemand lastig vallen. Wat dat betreft voel ik me wel verwant met de Amerikanen: ‘Don’t tread on me. Don’t step on my property, or I’ll fucking shoot you.’

Tijdens de verkiezingen bleek dat er in één of ander subsidiepotje voor de herstructurering van het Zuidplein nog geld zat. Ze vroegen wat daarmee het best gedaan kon worden. Weet je wat ik toen heb gezegd? Stuur het allemaal maar terug naar meneer Dijsselbloem, wij hebben hier niets nodig. Moet je opletten hoe trots iedereen op Zuid zou zijn als dat zou gebeuren.

Het magazine over Carnisse wordt dinsdag 29 september om 17.00 uur gepresenteerd in de Carnissetuin, gelegen aan de Carnissesingel, nummer 208, te Rotterdam-Zuid. Je bent van harte uitgenodigd.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:commissie Deetman, gilbert van drunen, koffie & ambacht, NPRZ, subsidie en veerkracht carnisse

Sectie: De week van Carnisse

kaart: Ebenhaëzerstraat 52a, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *