Kunst & Cultuur16 september 2015

Visser geen cultuurwethouder meer

Adriaan Visser geeft de portefeuille cultuur op als wethouder. Onrustige tijden breken aan voor de cultuursector, in aanloop naar het nieuwe Cultuurplan.

Een week geleden kwam het bericht naar buiten dat wethouder Visser een relatie met de directeur van het Hofplein Theater heeft. In eerste instantie was Visser voornemens cultuurwethouder te blijven, en enkel Theater Hofplein over te dragen aan wethouder Hugo de Jonge. In de ‘besluitvormingsfase’ van het Cultuurplan zou De Jonge ook de honneurs waarnemen. Dit kwam onder veel kritiek te staan van de sector en partijen in de gemeenteraad. Bij Theater Hofplein stapten twee leden van de Raad van Toezicht op, meldde het AD vandaag.

Hierop besloot Visser zijn cultuurportefeuille in zijn geheel op te geven, zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad:

“De cultuursector gaat mij dusdanig aan het hart dat ik niet wil dat de discussie over mijn persoon hier negatieve invloed op heeft. De energie die aanwezig is in de culturele sector moet worden ingezet om de sector verder te ontwikkelen en niet verloren gaan in deze discussie.

Ik vind dat politiek dient te gaan over de inhoud van het beleid en dat persoonlijke keuzes van een bestuurder die raken aan het privéleven niet het zicht mogen ontnemen op waar het werkelijk om gaat.”

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe cultuurwethouder wordt. Cultuur is altijd een paradepaardje van D66 geweest.

Deze ‘cultuursoap’ valt samen met het aangekondigde vertrek van Inez Boogaarts als directeur van de RRKC. In het persbericht schrijft Boogaarts dat “de stad idealiter zijn eigen kritiek [organiseert]. De RRKC is al jaren die kritische ‘noot’ voor de culturele sector en het cultuurbeleid van de stad. In die hoedanigheid heeft de Raad geadviseerd bij enkele voor de stad zeer belangrijke dossiers, zoals het poppodium, het Collectiegebouw en het Cultuurplan.“

De reden voor aftreden is dat het volgens Boogaarts te vaak gaat over het voortbestaan van het onafhankelijke adviesorgaan. Dit lijkt een onzekere periode in aanloop naar een nieuw Cultuurplan, waarbij vanaf 2017 vier jaar lang bijna 80 miljoen euro aan subsidies wordt verdeeld.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Adriaan Visser, cultuurplan, Hofplein theater en wethouder Visser

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *