Kunst & CultuurVers Beton24 september 2015

Waarom Vers Beton zich zo thuis voelt in De Schouw

Column

Zondag viert café De Schouw het 75-jarig bestaan. De roemruchte kroeg is ook voor de redactie van Vers Beton een vaste verzamelplaats. En dat past in een lange traditie, schrijft hoofdredacteur Eeva Liukku.

Beeld: IkRotterdam

In wereldsteden als Parijs en New York vind je kroegen met een rijke culturele historie, waar het meubilair even beroemd is als het clientèle. Als Rotterdammer, komende uit een stad waar het dedain van ‘niet lullen maar poetsen’ zijn weerslag vindt in een niet altijd even grote waardering voor kunst en cultuur, wekken dit soort plekken altijd bewondering bij mij op. Hoe jammer dat in het bombardement op Rotterdam ook zoveel kroegen verloren zijn gegaan die misschien wel ons Café de Flore of the White Horse Tavern waren geweest. Des te mooier is het gegeven dat café De Schouw slechts een paar maanden na het bombardement de deuren opende, als het prille begin van de nieuwe culturele wederopbouw van de stad.

Toen we in 2011 Vers Beton hebben opgericht, het online tijdschrift voor ‘de harddenkende Rotterdammer’, deden we dat omdat we vonden dat Rotterdam méér kritiek, reflectie en debat nodig had. Je kunt ook zeggen: méér beschouwing, het zit eigenlijk al in de naam. In café De Schouw beseffen we dat we niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Rotterdam is geen culturele woestijn. Deze stad kent een eigen traditie van kunstenaars, schrijvers, denkers en journalisten die bijgedragen hebben aan de cultuur van de stad. Voor mij staat De Schouw hier symbool voor. Hier druipt de historie en de cultuur écht van de muren af. De permanente tentoonstelling aan de muur herinnert ons aan deze traditie. Een traditie waar ook Vers Beton schatplichtig aan is. Café De Schouw is dan toch ons Café de Flore geworden.

Dit is de reden dat Vers Beton, een club schrijvers, fotografen, journalisten, columnisten en illustratoren, zich hier thuis voelt. In maart 2013 hebben we hier een nieuw webdesign gelanceerd en hadden we de eer om te mogen exposeren in de Aanschouw. Regelmatig houden we hier ook redactie- en lezersborrels. In De Schouw hebben we de stamkroeg gevonden die elk zelf respecterend medium nodig heeft.

Deze column staat ook in het boek over 75 jaar de Schouw dat aanstaande zondag 27 september gepresenteerd wordt. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom op de Witte de Withstraat 80.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:75 jaar De Schouw en café de schouw

Secties: Kunst & Cultuur en Vers Beton

kaart: Witte de Withstraat 80, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *