Was Getekend4 september 2015

Was Getekend: Marcia mag blijven

Beeld: Melanie Drent

Was Getekend is weer terug! In deze rubriek verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: een nieuwe student aan de Erasmus Universiteit werd bijna het land uitgestuurd.

Na een zomer vol dramatische gebeurtenissen rondom de vluchtelingenstromen naar Europa, tekent het falende migratiebeleid van de Europese Unie zich steeds sterker af. Landen protesteren tegen hun rol als opvang- of doorstroomland en eisen duidelijkheid over ieders bijdrage. Daarnaast zijn er de slepende procedures van vluchtelingen die al lange tijd hier verblijven. Zoals de 18-jarige Márcia Ventura Tiago, die deze week uitgebreid in het nieuws verscheen. Ze woont al 15 jaar in Nederland en doorliep haar VWO-opleiding voorbeeldig. Niets stond een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit nog in de weg. Totdat… ze moest worden uitgezet. Samen met haar 13-jarige broertje Gláucio zat ze een weekend in een cel in Zeist. En met haar vader en moeder, wiens lot eveneens onduidelijk was. Het kinderpardon mocht hier niet gelden, wegens de vermeende oorlogsmisdaden van de Angolese vader.

Afgelopen maandag werd bekend dat Márcia en Gláucio mogen blijven, net als hun moeder. Vader moet terug naar zijn geboorteland. Toch heerst vooral opluchting: de betrokken jurist van Defense for Children hoopt dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen, zodat ‘gewortelde’ kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Zodat zij hier kunnen bouwen aan hun toekomst. De Erasmus Universiteit is inmiddels bezig met de aanvraag van een verblijfsvergunning, zodat Márcia zo snel mogelijk met haar colleges kan beginnen.

Melanie Drent en Zita Bebenroth zijn onderdeel van Roth Illustration Agency, een agentschap voor Rotterdamse illustratoren.

Reageer of deel op Social Media

Tags:asielbeleid, asieldebat, gewortelde kinderen en Márcia

Sectie: Was Getekend

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *