Politiek16 oktober 2015

Aan een zijden draadje

Column

De split waarin Leefbaar zit is wijd als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Dat balanceren op een dun koord kan het kwetsbare evenwicht in de coalitie definitief doen wankelen, denkt columnist Peter van Heemst.

Beeld: Jeroen van de Ruit

De komst van een asielzoekerscentrum heeft grote gevolgen voor de Rotterdamse politiek.  Gisteravond was er in de Beverwaard een rumoerige voorlichtingsbijeenkomst voor de omwonenden. De burgemeester zat die voor. En hij moest daar uitleggen waarom Rotterdam gaat meehelpen aan de opvang van vluchtelingen en waarom juist deze locatie was gekozen.

Stel dat Aboutaleb volkomen onverwachts door een zware griep was geveld. Dan had niet hij, maar locoburgemeester Eerdmans de honneurs moeten waarnemen. Joost Eerdmans. De Leefbaar Rotterdam-wethouder, die tegen de komst van een azc heeft gestemd. In het college van burgemeester en wethouders waren de stemverhoudingen vier voor (CDA en D66 plus de burgemeester) en drie tegen (de drie Leefbaar-wethouders). Maar ja. Een locoburgemeester kan nu eenmaal niet zeggen: “Vandaag heb ik er even niet zo veel trek in.” Dit help-de-burgemeester-is-verhinderd-scenario tekent de bijna onhoudbare situatie die binnen de Rotterdamse politiek is ontstaan.

Het had afgelopen donderdagavond nóg curieuzer kunnen verlopen. Als Wilders tijd en zin had gehad, was hij naar Rotterdam afgereisd om actie te voeren voor de tent waar bewoners hun hart konden luchten. Mensen op te roepen het niet te pikken, zich te verzetten. Precies hetzelfde te roepen als Leefbaar Rotterdam de afgelopen dagen heeft gedaan. Wat een tv-moment zou dat geweest zijn: als de leider van de PVV de locoburgemeester voor de tent was tegen gekomen. Wat had Eerdmans dan gedaan? Was hij met Wilders gaan flyeren tegen het azc? Of toch maar naar binnen gegaan om de komst van het azc te verdedigen?

Wat als Geert Wilders en Joost Eerdmans elkaar buiten de tent waren tegengekomen?

Leefbaar Rotterdam balanceert op een flinterdun koord. Aan de ene kant kan en wil de partij niets, maar dan ook niets weten van steun aan het azc. Dat zou, denken ze bij Leefbaar Rotterdam, electorale zelfmoord zijn. Aan de andere kant zitten de Leefbaar-wethouders en dus ook de politiek leider, Eerdmans, tot over hun nek vast aan de beslissingen die worden genomen om het azc te gaan realiseren.

En vergeet één ander opmerkelijk feit niet: Leefbaar Rotterdam draagt Aboutaleb, de man van het azc dus, op handen. Werkt die dubbelrol: in het openbaar ageren tegen de komst van het azc, in de beslotenheid van het stadsbestuur meewerken aan de realisatie ervan? Is dat op de lange duur geloofwaardig: de burgemeester de hemel in prijzen over veiligheid, maar de grond inboren over het azc? Ik heb er grote twijfels bij. Misschien even. Maar uiteindelijk zou het weleens een vlijmscherp mes kunnen zijn waarin Leefbaar gaat vallen.

Oppositiepartij VVD legde de vinger al onmiddellijk op de gevoelige plek. “Het is ongelooflijk dat een partij die deel uitmaakt van de coalitie tegenstanders van het azc oproept hun stem luid te laten horen. Terwijl Leefbaar Rotterdam als coalitiepartij medeverantwoordelijk is voor de komst van het azc naar de Beverwaard.” Het CDA reageerde bij RTV Rijnmond sober, maar duidelijk op de oproep van Leefbaar Rotterdam aan de boze bewoners van de Beverwaard: “Leefbaar is onze gewaardeerde coalitiegenoot, maar in deze kwestie staan we lijnrecht tegenover elkaar.”

En D66? Bij D66 zijn ze zo langzaamaan ten einde raad, vermoed ik. Honderd-en-één keer hebben ze de afgelopen maanden moeten uitleggen dat Leefbaar Rotterdam heus, echt, eerlijk waar, níet op de PVV lijkt. Nou ja, misschien wel af en toe een beetje, maar als je het goed bekijkt er inhoudelijk wezenlijk van verschilt. Maar met de komst van het azc wordt de taal van Leefbaar Rotterdam steeds meer de taal van de PVV. En dat is voor D66 bijna niet meer te verteren. Ik citeer de politiek leider van D66 in het AD: “Ik hoop dat iedereen rustig blijft en zich niet door Leefbaar laat voorliegen.” Pardon, “voorliegen”? Ja, het staat er echt. En het is taal tussen en over coalitiepartijen die ik uit de recente Rotterdamse politiek niet ken. De politieke verhoudingen in Rotterdam, binnen en buiten de coalitie, staan onder druk. Onder grote druk. En of de coalitie het voorjaar gaat halen, is ineens een hele serieuze vraag.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Aboutaleb, azc, Beverwaard, joost eerdmans en Wilders

Sectie: Politiek

kaart: Edo Bergsmaweg, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *