Voor de harddenkende Rotterdammer

De split waarin Leefbaar zit is wijd als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Dat balanceren op een dun koord kan het kwetsbare evenwicht in de coalitie definitief doen wankelen, denkt columnist Peter van Heemst.

Peter2
Beeld door: beeld: Jeroen van de Ruit

De komst van een asielzoekerscentrum heeft grote gevolgen voor de Rotterdamse politiek.  Gisteravond was er in de Beverwaard een rumoerige voorlichtingsbijeenkomst voor de omwonenden. De burgemeester zat die voor. En hij moest daar uitleggen waarom Rotterdam gaat meehelpen aan de opvang van vluchtelingen en waarom juist deze locatie was gekozen.
Stel dat Aboutaleb volkomen onverwachts door een zware griep was geveld. Dan had niet hij, maar locoburgemeester Eerdmans de honneurs moeten waarnemen. Joost Eerdmans. De Leefbaar Rotterdam-wethouder, die tegen de komst van een azc heeft gestemd. In het college van burgemeester en wethouders waren de stemverhoudingen vier voor (CDA en D66 plus de burgemeester) en drie tegen (de drie Leefbaar-wethouders). Maar ja. Een locoburgemeester kan nu eenmaal niet zeggen: “Vandaag heb ik er even niet zo veel trek in.” Dit help-de-burgemeester-is-verhinderd-scenario tekent de bijna onhoudbare situatie die binnen de Rotterdamse politiek is ontstaan.
Het had afgelopen donderdagavond nóg curieuzer kunnen verlopen. Als Wilders tijd en zin had gehad, was hij naar Rotterdam afgereisd om actie te voeren voor de tent waar bewoners hun hart konden luchten. Mensen op te roepen het niet te pikken, zich te verzetten. Precies hetzelfde te roepen als Leefbaar Rotterdam de afgelopen dagen heeft gedaan. Wat een tv-moment zou dat geweest zijn: als de leider van de PVV de locoburgemeester voor de tent was tegen gekomen. Wat had Eerdmans dan gedaan? Was hij met Wilders gaan flyeren tegen het azc? Of toch maar naar binnen gegaan om de komst van het azc te verdedigen?

Leefbaar Rotterdam balanceert op een flinterdun koord. Aan de ene kant kan en wil de partij niets, maar dan ook niets weten van steun aan het azc. Dat zou, denken ze bij Leefbaar Rotterdam, electorale zelfmoord zijn. Aan de andere kant zitten de Leefbaar-wethouders en dus ook de politiek leider, Eerdmans, tot over hun nek vast aan de beslissingen die worden genomen om het azc te gaan realiseren.
En vergeet één ander opmerkelijk feit niet: Leefbaar Rotterdam draagt Aboutaleb, de man van het azc dus, op handen. Werkt die dubbelrol: in het openbaar ageren tegen de komst van het azc, in de beslotenheid van het stadsbestuur meewerken aan de realisatie ervan? Is dat op de lange duur geloofwaardig: de burgemeester de hemel in prijzen over veiligheid, maar de grond inboren over het azc? Ik heb er grote twijfels bij. Misschien even. Maar uiteindelijk zou het weleens een vlijmscherp mes kunnen zijn waarin Leefbaar gaat vallen.
Oppositiepartij VVD legde de vinger al onmiddellijk op de gevoelige plek. “Het is ongelooflijk dat een partij die deel uitmaakt van de coalitie tegenstanders van het azc oproept hun stem luid te laten horen. Terwijl Leefbaar Rotterdam als coalitiepartij medeverantwoordelijk is voor de komst van het azc naar de Beverwaard.” Het CDA reageerde bij RTV Rijnmond sober, maar duidelijk op de oproep van Leefbaar Rotterdam aan de boze bewoners van de Beverwaard: “Leefbaar is onze gewaardeerde coalitiegenoot, maar in deze kwestie staan we lijnrecht tegenover elkaar.”
En D66? Bij D66 zijn ze zo langzaamaan ten einde raad, vermoed ik. Honderd-en-één keer hebben ze de afgelopen maanden moeten uitleggen dat Leefbaar Rotterdam heus, echt, eerlijk waar, níet op de PVV lijkt. Nou ja, misschien wel af en toe een beetje, maar als je het goed bekijkt er inhoudelijk wezenlijk van verschilt. Maar met de komst van het azc wordt de taal van Leefbaar Rotterdam steeds meer de taal van de PVV. En dat is voor D66 bijna niet meer te verteren. Ik citeer de politiek leider van D66 in het AD: “Ik hoop dat iedereen rustig blijft en zich niet door Leefbaar laat voorliegen.” Pardon, “voorliegen”? Ja, het staat er echt. En het is taal tussen en over coalitiepartijen die ik uit de recente Rotterdamse politiek niet ken. De politieke verhoudingen in Rotterdam, binnen en buiten de coalitie, staan onder druk. Onder grote druk. En of de coalitie het voorjaar gaat halen, is ineens een hele serieuze vraag.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 12 reacties