Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Stuurvrouwe Inge Spaander vraagt zich af: is het nieuwe innovatieve jasje van Rotterdam niet een maatje te groot?

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Ooit stond het Groot Handelsgebouw symbool voor het moderne Rotterdam. Binnenkort zal dit pand in het hart van de stad voor een deel worden gevuld door het Cambridge Innovation Centre. Met deze investering lijkt de gemeente ook nu het imago van Rotterdam als vooruitstrevende stad te willen benadrukken.
De vernieuwing van de stad tijdens de wederopbouw, de Wereldtentoonstelling in 1960, C70 met haar kabelbaan door de binnenstad, het is een Rotterdamse wens van alle tijden: een vooruitstrevend imago dat inwoners en omstanders doet juichen. En het lijkt nu eindelijk eens te gaan lukken. Rotterdam wordt internationaal genoemd en geroemd. Niet langer zijn we een arbeidersstad met bijbehorende problematiek. Nee, wij zijn vooruitstrevend: innovatief en creatief. Keizer Rotterdam heeft nieuwe kleren en paradeert daar vrolijk mee rond op het wereldtoneel.
Maar wellicht zijn die nieuwe kleren ons nog een maatje te groot. Vrijwel iedere vernieuwing, groot of klein, stuit op tegenstand in de stad. Kunstwerken worden nog vóór plaatsing slachtoffer van bergen burgerweerzin en de plannen voor de herinrichting van de Coolsingel werden direct na bekendmaking flink bekritiseerd. We grossieren in startups, pop-ups en hubs, maar slechts enkele zijn succesvol. Rotterdammers stemmen bij voorkeur conservatief en de documentaire ‘Tegenprestatie’ die afgelopen maandag werd uitgezonden brengt in beeld hoe ook de gemeente zelf een traditionele benadering van werkloosheidsproblematiek blijft hanteren. Zo vooruitstrevend zijn we dus niet.
Misschien wel terecht. Onder die nieuwe, progressieve jas huist nog steeds hetzelfde krakende arbeiderslijf dat gebukt gaat onder de grootstedelijke problematiek. Een lichaam dat tot nu toe nog weinig baat heeft bij ons nieuwe imago, omdat een nieuw elan alleen nu eenmaal geen brood op de plank brengt, geen grootschalige werkgelegenheid creëert en geen onderwijsachterstanden verbetert.
In onze nieuwe kleren vieren we dit jaar de stad, laten we niet te veel koketteren met die prachtige outfit, maar de naakte waarheid onder ogen blijven zien. Alleen als het overgrote deel van de stad de nieuwe kleding past is er sprake van een vooruitgang waar we trots op mogen zijn.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Spaander

Inge Spaander

Inge Spaander (1981) doceert, schrijft en redigeert. Rotterdam, onderwijs, kunst en cultuur liggen haar na aan het hart. Haar mond stroomt er regelmatig van over.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Goed stuk, en voor lui met meer dan twee hersencellen is er ook wel een touw aan vast te knopen… ;-)

  Conservatisme en negativisme zijn een gegeven. Progressie en positiviteit moeten er op veroverd worden.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   Het gaat mij er om dat er geen feiten in staan waaruit blijkt dat bv het innovation center een imagodingetje is, ik vind het te makkelijk. Verder hebben diverse columnisten al kritiek geuit op het geparadeer van politici met bv de Markthal en andere toeristentrekkers waar de gewone Rotterdammer niet naartoe gaat. Kritiek is prima, maar kom dan met wat (nieuwe) feiten waaruit ook werkelijk blijkt dat bepaalde investeringen weinig voor het volk te betekenen hebben.

  2. Profielbeeld van Ed Schelvis
   Ed Schelvis

   Ik heb echt méér dan 2 hersencellen en deze keer geef ik Lucette geheel gelijk. Onzinstuk van Inge. Norm en feit worden grandioos door elkaar gehaald. Inge noemt geen enkel feit met betrekking tot het CIC en haalt wat normale incidenten aan. Burgerweerzin groeit en bloeit ook in Amsterdam, beste Inge. Het gekrijs over de NoordZuidlijn is daar een leuk (en langdurig) voorbeeld van. Die Rotterdamse arbeiderslijven die je aanhaalt zijn echt iets uit het verleden, ik ben ertussen opgegroeid. Het enige waarvan ik vermoed dat het soms wat lastig is, is dat mensen het nieuwe Rotterdam niet begrijpen en daarom afwijzen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500