Stedelijke ontwikkeling & architectuur23 oktober 2015

De Beste Stuurlui: De nieuwe kleren van keizer Rotterdam

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Stuurvrouwe Inge Spaander vraagt zich af: is het nieuwe innovatieve jasje van Rotterdam niet een maatje te groot?

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Ooit stond het Groot Handelsgebouw symbool voor het moderne Rotterdam. Binnenkort zal dit pand in het hart van de stad voor een deel worden gevuld door het Cambridge Innovation Centre. Met deze investering lijkt de gemeente ook nu het imago van Rotterdam als vooruitstrevende stad te willen benadrukken.

De vernieuwing van de stad tijdens de wederopbouw, de Wereldtentoonstelling in 1960, C70 met haar kabelbaan door de binnenstad, het is een Rotterdamse wens van alle tijden: een vooruitstrevend imago dat inwoners en omstanders doet juichen. En het lijkt nu eindelijk eens te gaan lukken. Rotterdam wordt internationaal genoemd en geroemd. Niet langer zijn we een arbeidersstad met bijbehorende problematiek. Nee, wij zijn vooruitstrevend: innovatief en creatief. Keizer Rotterdam heeft nieuwe kleren en paradeert daar vrolijk mee rond op het wereldtoneel.

Maar wellicht zijn die nieuwe kleren ons nog een maatje te groot. Vrijwel iedere vernieuwing, groot of klein, stuit op tegenstand in de stad. Kunstwerken worden nog vóór plaatsing slachtoffer van bergen burgerweerzin en de plannen voor de herinrichting van de Coolsingel werden direct na bekendmaking flink bekritiseerd. We grossieren in startups, pop-ups en hubs, maar slechts enkele zijn succesvol. Rotterdammers stemmen bij voorkeur conservatief en de documentaire ‘Tegenprestatie’ die afgelopen maandag werd uitgezonden brengt in beeld hoe ook de gemeente zelf een traditionele benadering van werkloosheidsproblematiek blijft hanteren. Zo vooruitstrevend zijn we dus niet.

Misschien wel terecht. Onder die nieuwe, progressieve jas huist nog steeds hetzelfde krakende arbeiderslijf dat gebukt gaat onder de grootstedelijke problematiek. Een lichaam dat tot nu toe nog weinig baat heeft bij ons nieuwe imago, omdat een nieuw elan alleen nu eenmaal geen brood op de plank brengt, geen grootschalige werkgelegenheid creëert en geen onderwijsachterstanden verbetert.

In onze nieuwe kleren vieren we dit jaar de stad, laten we niet te veel koketteren met die prachtige outfit, maar de naakte waarheid onder ogen blijven zien. Alleen als het overgrote deel van de stad de nieuwe kleding past is er sprake van een vooruitgang waar we trots op mogen zijn.

Reageer of deel op Social Media

Tags:cambridge innovation centre, De Beste Stuurlui en Groot Handelsgebouw

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Groot Handelsgebouw, Stationsplein, Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *