Human interestVers Beton2 oktober 2015

De Beste Stuurlui: Een bosje van niks voor de Rotterdammers van morgen

Gespreksstof nodig om tijdens de vrijmibo ook wat zinnigs te kunnen zeggen? Stuurman Bart Witteman waardeert het idee van geboortebomen, maar vindt dat er wel een schepje bovenop mag.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Onlangs werd ik opnieuw vader en begaf ik me naar de stadswinkel om mijn zoon aan te geven. Hoewel dat steeds meer een formaliteit wordt -de kalligrafiecursus voor ambtenaren bleek inmiddels ook wegbezuinigd- was ik blij verrast door een briefje ondertekend door wethouder Eerdmans, dat mij werd overhandigd.

Daarin bood hij de mogelijkheid om mijn zoon en de stad een geboorteboom te schenken, die dan speciaal ter ere van hem zal worden geplant in Park Zestienhoven. Voor slechts 25 euro kan ik me daarmee in exclusief gezelschap begeven, aangezien nu al vaststaat dat het maximaal tachtig boompjes zijn.

Nog vol van trots zo net na de geboorte zag ik al voor me hoe ik ooit met een dan volgroeide zoon zal lopen over een lommerrijke dreef. Aan de voet van een forse woudreus zou ik hem zijn naam laten zien en hem wijzen op zijn wortels in Rotterdam. Tranen in mijn ogen. Op basis van eigen sentimenten zo midden in mijn kraamgeluk voorspel ik dat het initiatief wel aanslaat bij de doelgroep van jonge vaders.

Één van de jongste steden

Een paar dagen later wist ik wat meer uit mijn roze wolk te treden en dacht ik ’s nachts tijdens één van de vele gelegenheden die pasgeboren kinderen je daartoe geven nog eens na over die tachtig bomen van Eerdmans. Eigenlijk een ambitie van niks, dacht ik toen, wellicht een beetje geprikkeld door het nodige slaapgebrek.

Tachtig boompjes, dat schiet niet op. In de stad worden jaarlijks achtduizend kinderen geboren, de gemeente rekent er op dat één per honderd ouders bereid is om 25 euro te betalen voor het geboorteparkje. Hoe moet dat dan bijvoorbeeld als er meer mensen mee doen, moet ik ‘mijn’ boom dan delen met een ander? Uiteindelijk is Rotterdam één van de jongste steden van Nederland en het aantal geboortes zal hier in ieder geval nog niet afnemen. We hebben een gebrek aan bossen en parken, dus zetten die paar bomen nou echt zoden aan de dijk bij het vergroenen van Rotterdam?

Willen we onze kinderen straks met opgeheven hoofd door de geboortebomen van 2015 tronen, dan mag er wel een schepje bovenop. In plaats van één boom per honderd kinderen zou de gemeente beter een verdubbelaar inzetten: voor iedere baby die een boom krijgt schenkt de gemeente er eentje aan de andere negen. Of nog beter, elk van de 8.000 Rotterdamse baby’s die elk jaar worden geboren krijgt een eigen boom. Dan heb je op zijn minst een stuk bos van formaat dat elk jaar wordt bijgeplant.

Maar goed, iedere boom is er één en ik zie me er nog steeds in gedachten langs lopen over een jaar of dertig. Het zou dus flauw zijn om dit vriendelijke initiatief van de gemeente wegens gebrek aan ambitie te blokkeren. Maar liever nog dan de naam van mijn zoon bij één van de tachtig bange boompjes ergens in Park Zestienhoven zou ik willen dat die de aanzet vormen van een echte vergroeningsoperatie van Rotterdam.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:bomen, Eerdmans, geboorte en Rotterdam

Secties: Human interest en Vers Beton

kaart: Van der Duijn van Maasdamweg 601, 3045 PE Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *