Stedelijke ontwikkeling & architectuur9 oktober 2015

De Beste Stuurlui: Macht aan de stad!

Gespreksstof nodig voor de afsluitende vrijmibo van deze week? Stuurman Nabil Bantal vindt dat de gemeente Rotterdam een voorbeeld zou moeten nemen aan Singapore.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

‘Macht aan de stad’, dat was een van de kernpunten uit de H.J. Schoo-lezing van burgemeester Aboutaleb: de centrale overheid zou haar macht moeten delegeren aan de stadsregio.

Ik moest bij het pleidooi van de burgemeester meteen aan Singapore denken. Enige maanden geleden was ik daar zelf, en zag veel overeenkomsten met Rotterdam. Singapore was vroeger niet meer dan een moeras, en heeft zich op eigen kracht opnieuw moeten uitvinden na de mislukte vereniging met Maleisië. Ook Rotterdam heeft de stad opnieuw opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Net als Rotterdam bestaat Singapore uit veel verschillende bevolkingsgroepen en verschillende religies. Zowel Singapore als Rotterdam beschikken over een goede infrastructuur, hebben een grote haven en zijn voornamelijk afhankelijk van export naar het buitenland.

Er zijn echter ook grote verschillen: Singapore is vanaf haar ontstaan geleid door een autocratische leider van eenheidspartij. De stadstaat heeft een egalitaire samenleving. De burgers worden door de overheid voorzien van goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een eigen koophuis. De staat wil iedereen gelijke kansen geven, maar stelt dat de bevolking vervolgens zelf verantwoordelijk is voor de uitkomsten.

In Rotterdam hebben we weliswaar goede gezondheidszorg, maar de kwaliteit van het onderwijs is nog steeds matig tot slecht en een eigen koophuis is voor de meeste Rotterdammers nog een brug te ver. Rotterdam is allesbehalve egalitair in haar bevolkingssamenstelling. Deze is in bepaalde (bakfiets)wijken aan verandering onderhevig, maar dit komt niet doordat de onderkant van de samenleving aan het klimmen is op de sociale ladder. Rotterdam heeft voor een beleid gekozen waar de projectontwikkelaars de maat voeren. Huurhuizen worden in de verkoop gedaan en een nieuw publiek biedt zich aan. De oude bewoners worden verdreven naar de periferie van de stad.

Vorig jaar bezocht burgemeester Aboutaleb samen met minister Schultz Singapore om kennis te delen over veiligheid en watermanagement. Als ik de burgervader advies zou mogen geven, zou ik hem aansporen om terug te gaan naar Singapore en daar goed te kijken naar wat werkt. Macht aan de stad, maar wel met gelijke kansen voor iedereen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, h.j. schoo-lezing en singapore

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *