Politiek30 oktober 2015

De Beste Stuurlui: Waar was Joost?

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? Stuurvrouwe Lucette Mascini vraagt zich af waarom Joost Eerdmans schitterde door afwezigheid tijdens de informatieavond in Beverwaard.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Jammer dat de wethouders van Leefbaar Rotterdam, de grootste coalitiepartij van dit college van Burgemeester en Wethouders, totaal onzichtbaar zijn in de discussie over het asielzoekerscentrum dat in Beverwaard gevestigd moet worden.

Een week of drie geleden kreeg burgemeester Aboutaleb zo’n zeshonderd boze Beverwaarders over zich heen vanwege het azc dat op tien minuten loopafstand van hun woonwijken komt te liggen. Ze waren bang en bezorgd, vreesden dat hun dochters of zijzelf door de getraumatiseerde vluchtelingen aangevallen zouden worden. ‘Levensgevaarlijk,’ hoorde ik een bewoner herhaaldelijk zeggen. ‘Koop allemaal een pistool!’

Aboutaleb stond er weliswaar niet helemaal alleen voor in de tent aan de Edo Bergsmaweg: hij werd vergezeld door politiechef Frank Paauw en COA-chef Janet Helder. Maar waar was de wethouder die claimt dat hij gaat over sociale veiligheid in de wijken, Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam?

Zodra er een overleg met bewoners over de veiligheid in de wijken is, zit Eerdmans altijd als een trouwe helper naast de grote burgemeester. Dan knikt hij instemmend en zegt zelf verder niet zoveel. Of gewoon helemaal niets.

Maar in Beverwaard had Eerdmans juist wel wat kunnen zeggen.

Als wethouder namens Leefbaar Rotterdam had hij in gesprek kunnen gaan met zijn kiezers. Leefbaar dankt twee of drie van de veertien zetels in de raad aan IJsselmonde, waar Beverwaard ligt. Hij had de bewoners kunnen uitleggen waarom het college ervoor gekozen heeft het azc juist in hun wijk te plaatsen, ook al had hij zelf een andere politieke keuze willen maken. Hij heeft als wethouder immers uit te voeren wat de meerderheid van de gemeenteraad hem opdraagt. Zo werkt het in een democratie. Daar is niets vreemds aan.

Maar dat deed hij niet. Hij was er niet. Hij was in geen velden of wegen te bekennen.

Tijdens de vergadering waar de meerderheid van zowel de gemeenteraad als het college instemde met de opvang van asielzoekers in Rotterdam zegde Eerdmans toe het beleid van de gemeente uit te voeren. Dit nadat hij samen met de andere twee Leefbaar-wethouders tegen dit voorstel gestemd had. Maar omdat drie andere wethouders plus de burgemeester vóór waren, ging de opvang van asielzoekers in de stad toch door.

Eerdmans zegde daarop toe het beleid van het college uit te voeren. Daarmee accepteerde hij de verantwoordelijkheid voor het beleid. En als je dat doet, moet je ook op komen dagen op het moment suprême. Een wethouder die juist dan afhaakt, kan beter opstappen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:azc, Beverwaard, De Beste Stuurlui en joost eerdmans

Sectie: Politiek

kaart: Edo Bergsmaweg, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *