Human interest16 oktober 2015

De Beste Stuurlui: Weg met de moederhaard

Behalve een drankje en een hapje ook gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve pleit voor een einde aan de energievretende moederhaard in veel goedkope huurwoningen.

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

In Rotterdam worden ze bij bosjes aangeboden. Een huurhuis, exclusief gas, water en licht maar inclusief energievretende moederhaard. Voor de niet-wetende onder ons: een moederhaard is de opvolger van de open haard en de gaskachel, de voorloper van de centrale verwarming.

Qua looks kun je het nog wel indelen in de categorie ‘authentiek en gezellig’, omdat de haard meestal grijs gekleurd is en je de vlammetjes kan zien vanwege het raampje voor de gasbrander. Qua rendement bevindt de moederhaard zich in een minder mooie categorie: donkergrijs, maximaal zestig procent. Dus als je er voor honderd euro aan gas in stopt, wordt daar maar zestig euro van gebruikt. De rest niet. Foetsie, in de lucht.

Daarnaast verwarmt een moederhaard geen water. Dat betekent dat je een boiler nodig hebt. Reken daarvoor maar een dertiende maand huur. Want een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden 1.900 kWh per jaar. Dat kost bijna 450 euro. Wanneer je voor een geiser kiest, is net als bij een moederhaard het rendement ongeveer zeventig procent.

Dus ondanks de gezellige warmte die de haard geeft, vervang je die waarschijnlijk snel als je het huis zou kópen. Een cv-ketel heb je al voor duizend euro en een beetje, lees ik op CV-ketel.nl. Laat het tweeduizend euro kosten: binnen twee, drie jaar heb je je keteltje terugverdiend.

Moederhaarden zijn daarom hartstikke uit de mode en ook nog amper verkrijgbaar. Het probleem is vooral: de huidige haarden zijn onverwoestbaar. Met als gevolg dat er in Rotterdam – goedkope huisjesmelkerstad bij uitstek – nog schrikbarend veel moederhaarden te vinden zijn. De Rotterdamse cv-onderhoudsmonteur De Waakvlam zegt bijvoorbeeld al rond de duizend huishoudens met een moederhaard te onderhouden.

Een huiseigenaar verhuurt vaak exclusief gas, water en licht. Dat is een gangbare manier, waarna de huurder na het tekenen van de overeenkomst zelf het energiecontract afsluit. Op deze manier blijven de torenhoge extra kosten (en dus de extra uitstoot) echter onzichtbaar. Zo lang het bakbeest niet stuk gaat, laat de verhuurder het ding lekker zo doorronken. En dat geldt niet alleen voor moederhaarden maar ook, of misschien wel meer nog, voor gashaarden, tochtgaten of kale vloeren. En dit alles komt alleen op het bord van de huurder en – daar maak ik me vooral druk om – die van Moeder Natuur terecht.

Maar hier moet toch een prikkel op te verzinnen zijn? Bijvoorbeeld een regel dat je bij verhuur ook alle bijkomende kosten moet vermelden? Dan ziet de huurder wat de werkelijke prijs is van het huis. Of verbiedt dat ding anders, net zoals de gloeilamp, onder het mom luchtkwaliteit. Een hot item nu we onze afspraken op dat gebied niet halen. Doe er in ieder geval iets mee. Anders moeten we nog dertig zinloze uitstootjaren wachten tot de laatste moederhaard eindelijk een stille dood sterft.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:huurwoningen, milieu en moederhaard

Sectie: Human interest

kaart: Katendrechtse Lagedijk 465B, 3082 GC Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *