Voor de harddenkende Rotterdammer

Behalve een drankje en een hapje ook gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve pleit voor een einde aan de energievretende moederhaard in veel goedkope huurwoningen.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

In Rotterdam worden ze bij bosjes aangeboden. Een huurhuis, exclusief gas, water en licht maar inclusief energievretende moederhaard. Voor de niet-wetende onder ons: een moederhaard is de opvolger van de open haard en de gaskachel, de voorloper van de centrale verwarming.
Qua looks kun je het nog wel indelen in de categorie ‘authentiek en gezellig’, omdat de haard meestal grijs gekleurd is en je de vlammetjes kan zien vanwege het raampje voor de gasbrander. Qua rendement bevindt de moederhaard zich in een minder mooie categorie: donkergrijs, maximaal zestig procent. Dus als je er voor honderd euro aan gas in stopt, wordt daar maar zestig euro van gebruikt. De rest niet. Foetsie, in de lucht.
Daarnaast verwarmt een moederhaard geen water. Dat betekent dat je een boiler nodig hebt. Reken daarvoor maar een dertiende maand huur. Want een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden 1.900 kWh per jaar. Dat kost bijna 450 euro. Wanneer je voor een geiser kiest, is net als bij een moederhaard het rendement ongeveer zeventig procent.
Dus ondanks de gezellige warmte die de haard geeft, vervang je die waarschijnlijk snel als je het huis zou kópen. Een cv-ketel heb je al voor duizend euro en een beetje, lees ik op CV-ketel.nl. Laat het tweeduizend euro kosten: binnen twee, drie jaar heb je je keteltje terugverdiend.
Moederhaarden zijn daarom hartstikke uit de mode en ook nog amper verkrijgbaar. Het probleem is vooral: de huidige haarden zijn onverwoestbaar. Met als gevolg dat er in Rotterdam – goedkope huisjesmelkerstad bij uitstek – nog schrikbarend veel moederhaarden te vinden zijn. De Rotterdamse cv-onderhoudsmonteur De Waakvlam zegt bijvoorbeeld al rond de duizend huishoudens met een moederhaard te onderhouden.
Een huiseigenaar verhuurt vaak exclusief gas, water en licht. Dat is een gangbare manier, waarna de huurder na het tekenen van de overeenkomst zelf het energiecontract afsluit. Op deze manier blijven de torenhoge extra kosten (en dus de extra uitstoot) echter onzichtbaar. Zo lang het bakbeest niet stuk gaat, laat de verhuurder het ding lekker zo doorronken. En dat geldt niet alleen voor moederhaarden maar ook, of misschien wel meer nog, voor gashaarden, tochtgaten of kale vloeren. En dit alles komt alleen op het bord van de huurder en – daar maak ik me vooral druk om – die van Moeder Natuur terecht.
Maar hier moet toch een prikkel op te verzinnen zijn? Bijvoorbeeld een regel dat je bij verhuur ook alle bijkomende kosten moet vermelden? Dan ziet de huurder wat de werkelijke prijs is van het huis. Of verbiedt dat ding anders, net zoals de gloeilamp, onder het mom luchtkwaliteit. Een hot item nu we onze afspraken op dat gebied niet halen. Doe er in ieder geval iets mee. Anders moeten we nog dertig zinloze uitstootjaren wachten tot de laatste moederhaard eindelijk een stille dood sterft.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Miriam
  Miriam

  Ik woon in een jaren ’50 appartement (koop, geen huur), mét moederhaard. waarom? Simpel, omdat er in een flat als deze geen plek is voor het ophangen van een CV-ketel. En om die nou pontificaal midden in de huiskamer te zetten? Oude huizen zijn nou eenmaal niet allemaal geschikt voor moderne apparatuur.

 2. Profielbeeld van Mariska
  Mariska

  Je hebt er zelf duidelijk geen…..
  Zoals miriam ook aan geeft is er vaak geen plek in de appartementen waar je de cv ketel kunt ophangen. De moedehaard staat in de woonkamer en daar plaats je geen cv. Badkamer en keuken zijn beide opties. Echter in de badkamer moet je dan vaak op extra verbouwingskosten rekenen. Wij hebben de ketel toen in de keuken op de plek van de boiler laten hangen. Rookgasafvoer naar buiten door de keukenmuur ……..oeps dat mag dus helemaal niet van het bouwbesluit, moet 1.5 m uitsteken. Boze buren en in de winter dikke stoomwolken bij het douchen. Had ook een pijp naar boven kunnen doen (van verdiep 1 naar 5) maar je begrijpt. …de kosten zouden daarvoor ook de spuigaten uitlopen.

  Leuk idee, goed idee. Maar misschien even over alternatieven na moeten denken voor je het stuk schreef.

 3. Profielbeeld van Anneke Kortleve
  Anneke Kortleve

  Hoi Mariska,

  Niet in ieder huis is het mogelijk. Dat is vervelend. Maar in veel huizen is het wel prima mogelijk en gebeurt er niets. Het is goed om te weten wat een moederhaard eigenlijk inhoudt: een hoop extra kosten, veel vervuiling. Een gedeelde pijp naar boven met de buren scheelt een hoop in de kosten. Er zijn echt wel mogelijkheden, veel meer dan er nu wordt gesuggereerd.

  Je gaat er vanuit dat ik er geen een heb. Ik zou willen dat dat zo was. Gelukkig ben ik volgende maand verlost van dat ding, want ik heb mij verbaasd over de kosten en het rendement. Dat is bijna middeleeuws.

 4. Profielbeeld van Willem
  Willem

  Ik zit ook in een flat uit de jaren 50 al 45 jaar met geiser en gashaard, een nieuwe cv ketel voor 2000 euro ja er kom ook nog wat anders bij kijken radiatoren dak doorvoer en arbeidsloon ik huur dit huis van havensteder als havensteder het voor mij aanleg kom er 200 euro bij de huur dan moet ik straatstenen gaan eten ,ik heb in de 45 jaar dat ik in de flat woon wel tien nieuwe buren gehad en als er weer een nieuwe inkomt leggen ze er weer schop met geld op de huur mijn buren betalen 200 euro meer huur als ik voor het zelfde huis wel met CV maar niet in alle ramen dubbelglas alleen aan het noorden, niet op het zuiden ,ik heb sinds een jaar of 4 alle ramen dubbelglas als er weer nieuwe huurders in komen zet havensteder er geen dubbelglas ze verspreiden liever aan alle huurders 4 maal in een jaar kostbare luxe folders met onzin…..

 5. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Had moederhaard die mijn cv aanstuurde, soort tussenvorm en nu HR ketel gekregen toen dat ding stuk ging. Energierekening van 120 euro terug naar 65 per maand en het is nog warmer ook.

  1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
   Anneke Kortleve

   Ik heb altijd gedacht dat de beste manier om ervan af te komen nog wel een ruitje intrappen zou zijn van mijn moederhaard, want vervangen is superduur nu die dingen dus zo zeldzaam zijn – dan gaat de verhuurder vaak wel over op een CV. Maar ik durfde het niet, bang dat ik mezelf zou vergassen.

   1. Profielbeeld van Robert Mulder
    Robert Mulder

    Een ruitje in trappen en dan komt de verhuurder je een dure CV schenken?
    Huh?
    Leef je wel op dezelfde planeet?
    Ik woon in een oud, koud benedenhuis met 1 gaskachel, een gevelkacheltje in de slaapkamer en tob met Zibro achtige (op petroleum werkende)laserkacheltjes.
    Het huis is jaren 30 in Blijdorp. Met tuin. Glas in lood en suite.
    Klinkt hardstikke tof maar geen verwarming in de achterkamer dus.
    Verhuurder wil slechts dat ik op……., je weet wel.
    Op mijn voorstel de huur met wat tientjes te verhogen en dat zij dan een CV zouden plaatsen werd er schamper gelachen en gesproken “Het is heel redelijk wat u wilt maar wij zijn een commercieel bedrijf”.
    Overheid pakt dergelijke verhuurders niet aan maar laat ze met van alles weg komen.
    Verplicht die graaiers tot isolatiemaatregelen, het afschaffen van gashaarden, etc.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500