Voor de harddenkende Rotterdammer

Behalve een drankje en een hapje ook gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve pleit voor een einde aan de energievretende moederhaard in veel goedkope huurwoningen.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

In Rotterdam worden ze bij bosjes aangeboden. Een huurhuis, exclusief gas, water en licht maar inclusief energievretende moederhaard. Voor de niet-wetende onder ons: een moederhaard is de opvolger van de open haard en de gaskachel, de voorloper van de centrale verwarming.
Qua looks kun je het nog wel indelen in de categorie ‘authentiek en gezellig’, omdat de haard meestal grijs gekleurd is en je de vlammetjes kan zien vanwege het raampje voor de gasbrander. Qua rendement bevindt de moederhaard zich in een minder mooie categorie: donkergrijs, maximaal zestig procent. Dus als je er voor honderd euro aan gas in stopt, wordt daar maar zestig euro van gebruikt. De rest niet. Foetsie, in de lucht.
Daarnaast verwarmt een moederhaard geen water. Dat betekent dat je een boiler nodig hebt. Reken daarvoor maar een dertiende maand huur. Want een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden 1.900 kWh per jaar. Dat kost bijna 450 euro. Wanneer je voor een geiser kiest, is net als bij een moederhaard het rendement ongeveer zeventig procent.
Dus ondanks de gezellige warmte die de haard geeft, vervang je die waarschijnlijk snel als je het huis zou kópen. Een cv-ketel heb je al voor duizend euro en een beetje, lees ik op CV-ketel.nl. Laat het tweeduizend euro kosten: binnen twee, drie jaar heb je je keteltje terugverdiend.
Moederhaarden zijn daarom hartstikke uit de mode en ook nog amper verkrijgbaar. Het probleem is vooral: de huidige haarden zijn onverwoestbaar. Met als gevolg dat er in Rotterdam – goedkope huisjesmelkerstad bij uitstek – nog schrikbarend veel moederhaarden te vinden zijn. De Rotterdamse cv-onderhoudsmonteur De Waakvlam zegt bijvoorbeeld al rond de duizend huishoudens met een moederhaard te onderhouden.
Een huiseigenaar verhuurt vaak exclusief gas, water en licht. Dat is een gangbare manier, waarna de huurder na het tekenen van de overeenkomst zelf het energiecontract afsluit. Op deze manier blijven de torenhoge extra kosten (en dus de extra uitstoot) echter onzichtbaar. Zo lang het bakbeest niet stuk gaat, laat de verhuurder het ding lekker zo doorronken. En dat geldt niet alleen voor moederhaarden maar ook, of misschien wel meer nog, voor gashaarden, tochtgaten of kale vloeren. En dit alles komt alleen op het bord van de huurder en – daar maak ik me vooral druk om – die van Moeder Natuur terecht.
Maar hier moet toch een prikkel op te verzinnen zijn? Bijvoorbeeld een regel dat je bij verhuur ook alle bijkomende kosten moet vermelden? Dan ziet de huurder wat de werkelijke prijs is van het huis. Of verbiedt dat ding anders, net zoals de gloeilamp, onder het mom luchtkwaliteit. Een hot item nu we onze afspraken op dat gebied niet halen. Doe er in ieder geval iets mee. Anders moeten we nog dertig zinloze uitstootjaren wachten tot de laatste moederhaard eindelijk een stille dood sterft.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties