Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Met rauwe teksten en heftige optredens kleurde het Rotterdamse electro-hiphoptrio De Likt de festivalzomer. Maar wat schuilt er achter deze performance? Een gesprek met frontman Jordy Dijkshoorn, over drugs, hoerenlopen en Vlaardingen. 

portretjes
De Likt. Vlnr: John van Beek, Jordy Dijkshoorn en Giorgi Kuiper. Beeld door: beeld: Willem de Kam

Je kon afgelopen zomer je kont niet keren, of je kwam De Likt tegen op een festival. Naast de release van hun debuutplaat, konden de jongens ook optredens op Oerol, het Bevrijdingsfestival en Motel Mozaique van hun verlanglijstje strepen.
Vandaag verschijnt hun allereerste videoclip. Wij vroegen frontman Jordy Dijkshoorn (alias Simon) naar de betekenis achter een paar van zijn met Rotterdamse verwijzingen gespekte teksten. Het levert een gefragmenteerde biografie op van een aparte gozer.

Who the fuck is this? Simon die gaat HAM tot laat in the morning / 3061 Crooswiet stalling

Uit: Ja Dat Bedoel Ik
Bron: beeld: www.youtube.com

“3061 is de postcode van mijn eerste woning in Rotterdam. Ik woonde al sinds mijn zestiende op mezelf in Vlaardingen, maar de gemoederen liepen daar heel hoog op. Ik was de jongste in mijn flat, mijn buren waren voornamelijk 65-plussers. Ik gooide mijn vuilnis altijd van het balkon en organiseerde constant feesten bij mij thuis, maar niemand durfde er wat van te zeggen.”
“Op een gegeven moment kwam er op de zesde verdieping een man uit Rotterdam-Zuid wonen met een pitbull. Die pikte al die overlast niet. Een tijdje ging het goed, maar tijdens een feestje gooide een vriend van me een champagnefles van het balkon. De volgende dag liep de hond van die man door de scherven. Toen was de maat vol en bedreigde hij me. Ik werd er bang van, en dat vond ik best erg, omdat mijn andere buren dat ook zagen. Ik dacht: ik moet wat doen. Dus heb ik een stungun gekocht en wilde ik de man in zijn nek taseren. Dat mislukte, en er kwamen gelukkig allemaal mensen tussen. Mijn vrienden vonden het grappig, maar de situatie liep uit de hand.”
“Als ik aan Rotterdam dacht, zag ik mensen voor me die in het Museumpark op een kleedje wijn zitten te drinken. Ik had daar totaal geen zin in. Tegelijkertijd wist ik: als ik in Vlaardingen blijf, komt er niks van me terecht. En dus verhuisde ik, naar een appartementje aan de Goudse Rijweg.”

Gel over gel, Rotterdam ballin’ / Feestje op de Noah, after tot de morning

Uit: Vocal Chop

“Het uitgaansleven in Rotterdam is niet te vergelijken met Vlaardingen, daar sluiten alle tenten al om 2 uur ’s nachts. In Vlaardingen was ik altijd heel erg anti-drugs, ik had er geen behoefte aan. Ik had mijn appartementje, ging wel eens een biertje doen en pakte dan vroeg de taxi naar huis.”
“Eenmaal in Rotterdam leerde ik veel nieuwe mensen kennen, en was ik elke week wel in Perron of Toffler te vinden. Op Noah Floating Festival heb mijn eerste pil gebruikt. Ik wist niet wat ik meemaakte. Ik wilde de hele tijd dat gevoel weer, elk weekend eigenlijk. Daardoor kwam ik in een bizarre sleur terecht. Nu is dat veel minder, inmiddels ken ik het allemaal wel. Je kan wel weer naar Bahn gaan, maar je weet al hoe het er aan toe gaat. Je kiest je momenten.”

_MG_1876_Willem de Kam
Jordy in zijn woning, een bootje op de Kop van Zuid Beeld door: beeld: Willem de Kam

Stiff doen, dik doen, moet je bij je kind doen / Niks doen, sticks doen, eten bij de Yip Soon / Kik doen, gerelateerd aan niks met je kids doen / Dikker doen dan je moet doen in de VIP Room

Uit: Vocal Chop

<

“Ik ken de VIP Room alleen van foto’s, maar ik weet wel wat voor types er komen. Dat zijn de meest toffe gasten met Louis Vuittonriemen, Gucci en dure schoenen. Die staan daar dan dik te doen, maar iedereen weet dat die jongens aan het einde van de avond weer terug naar Zuid moeten. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee. Ik ging met vrienden liever naar de Yip Soon, een snackbar in Vlaardingen. We gingen in die tijd niet echt uit, we hingen een beetje rond. We deden ons niet beter voor dan we zijn.”

Held dat is Jules, schrijf een gedicht / Als hij er mee stopt is mijn einde in zicht / Over Bok de Korver of stad Rotterdam / Aan hardnekkige Samaritaan

Uit: Zo Diep En In De Duisternis

Jordy pakt zijn telefoon erbij en laat een foto zien. “Ik ben van jongs af aan fan van Jules Deelder. Hier staan we samen in het Kasteel tijdens een Sparta-wedstrijd. Ik was dertien of veertien. Een vriend van mijn vader had een mooie skybox en nam ons een keer mee.”
“Wat ik zo bewonder aan Jules, is dat hij niet naar anderen luistert. Hij is echt zijn eigen product. Als je in Vlaardingen opgroeit, word je vanzelf heel direct. Jules heeft dat ook. Als hij ermee stopt, zijn we een held kwijt. En ik vind dat een stad als Rotterdam wel een held nodig heeft. Of ik ooit in zijn voetsporen zal treden? Dat kan ik zelf niet zeggen, daar moeten andere mensen dan maar over beslissen.”
“Als de geest van Bok de Korver zich warm loopt langs de lijn, en de kreet Sparta naar voren, boven het Kasteel uitstijgt…” Spontaan reciteert Jordy het volledige Sparta-gedicht van Deelder. “Ik ga af en toe nog wel mee naar het Kasteel, maar niet naar elke uitwedstrijd. Ik vind het leuk, maar het gaat me eigenlijk niet echt om de wedstrijd, meer om de sfeer. En het Spartalied vind ik heel tof.”

_MG_1932_Willem de Kam
De Likt Beeld door: beeld: Willem de Kam

Met twee vingers in zijn potje wreef hij zijn handen door elkaar / Keek even in de spiegel en deed het vervolgens door zijn haar / Hij was klaar, op naar de hoertjes / ging naar een tent heet Bar La Grotte / Bestelde daar een pilsje en was wat dames aan het spotten / De wereld draait maar door en toen had hij het even door / Misschien deugt deze grap dan toch nog wel ergens voor

Uit: Ach Ja

“Toen ik in Rotterdam kwam wonen, werd ik verliefd op een meisje. We zijn een halfjaar met elkaar gegaan. Tenminste, dat dacht ik. Op een gegeven moment zei ze: maar Jor, we hebben niks met elkaar. Op een festival zoende ze met een andere gast. Ik deed alsof het me niet boeide, maar ik vond het vreselijk.”
“Ik was op wraak uit, dus zoende ik met een van haar vriendinnen. Ik wilde het meisje waar ik verliefd op was pijn doen. En dat lukte. Toen ze er wat van zei, herinnerde ik haar aan haar eigen woorden: maar we hebben toch niks met elkaar?”
“Een tijd lang lukte het me niet om andere meisjes te versieren. Na een feestje zag ik altijd meisjes bij jongens achterop springen, maar ik ging steeds alleen naar huis. Dat vond ik zo verschrikkelijk, dat ik toen best vaak naar de hoeren ging. In m’n eentje naar Bar La Grotte, een drankje doen. Aan de bar zitten vrouwen op krukken, en die maken je zo hitsig, dat je mee naar boven gaat.”
“Deze tekst gaat over de keer dat ik in Bar La Grotte belandde, maar besloot niet naar boven te gaan. Sindsdien ben ik er niet meer geweest. Het hielp ook niet, ik heb het eigenlijk nooit leuk gevonden. Je voelde je na afloop echt smerig. Het leukste is natuurlijk als je iemand hebt die je écht leuk vindt, waar je in bed mee kan kroelen. Maar dat krijg je niet voor honderd euro, of nou ja, dan is het in elk geval niet gemeend.”

_MG_1893_Willem de Kam
Jordy Dijkshoorn alias Simon Beeld door: beeld: Willem de Kam

Ik knijp er tussenuit / Adem in adem uit / voel me Rotterdam Zuid

Uit: Pessi-optimist

Inmiddels heeft Jordy zijn gedeelde appartement aan de Goudse Rijweg verruild voor een bootje op de Kop van Zuid. “Zuid is het meest echte deel van Rotterdam. Daar kan je gewoon in je badjas de straat op. Niemand die opkijkt als je zo de snackbar inloopt. Ga ik wat in BAR drinken, dan moet ik er tof uitzien. Natuurlijk is dat een beetje uiterlijk vertoon, je doet toch iets meer je best. Misschien doe ik mezelf dan ook wel eens dikker voor dan ik moet doen. Maar je ziet Jules Deelder toch ook niet in een joggingbroek door de stad lopen?”

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Willem1

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Opscura
  Opscura

  Soms komen mensen langs die iets te vertellen hebben puur en zonder opsmuk.
  Blijf vooral doorgaan ook als deelder stopt.ik vind jullie het einde.

 2. Profielbeeld van Anneke Kortleve
  Anneke Kortleve

  Ik snapte de gedachtengangen van die vent niet, maar zoals het hier is opgeschreven, klinkt het best logisch. Echt mooi man.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

unnamed-2