Politiek2 oktober 2015

De Twitterneuzen van politiek Rotterdam

Column Peter van Heemst

Wat hebben we aan een twitterend politicus? En hoe worden wij wijzer van? Columnist Peter van Heemst legt politiek Rotterdam langs de Twittermeetlat.

Beeld: Jeroen van de Ruit

Rotterdamse wethouders plus burgemeester zijn niet van die hele grote twitterneuzen. Leefbaar Rotterdam-wethouder Ronald Schneider is zelfs nooit aan Twitter begonnen. Ik ken hem niet heel goed. Maar ik begrijp de Grote Twitter Stilte wel een beetje. Twitter lijkt hem niet op het lijf te zijn geschreven. Hij zou er mee overweg gaan als een stratenmaker die wordt omgeschoold tot kaakchirurg. Maar goed, dat zou een poging ook bijzonder spannend maken.

Wethouder Joost Eerdmans is een compleet ander verhaal. Hij erfde Twitter uit zijn vorige leven: als mediaman kon hij niet zonder. Dus was hij op de dag dat hij de Rotterdamse politiek indook al voorzien van flink wat volgers. Inmiddels is die schare opgelopen tot ruim dertienduizend. Eerdmans is een mooi-weer-twitteraar. Altijd brengt hij ons goed nieuws. Op lastige vragen krijgt de vragensteller nooit antwoord. Complimenten daarentegen worden direct geretweet. Twitteren is bij hem, net als bij veel andere politici, een propagandazender.

De derde Leefbaar-wethouder, Maarten Struijvenberg, is qua volgers een kleine krabbelaar. Zijn tweets zijn sober en doelmatig. Hier laat hij een foto van een feestelijke opening zien, daar zet hij een idee of plan in de spotlight en af en toe vent hij een succes uit.

Van de D66-wethouders had ik hoge verwachtingen qua twitteren. Pex Langenberg en Adriaan Visser maakten een vliegende start. Ze vertelden veel. Reageerden goed en snel, ook als de vragen of reacties van hun volgers kritisch waren. Na verloop van tijd kakte de boel toch wat in. En dit voorjaar haakte wethouder Langenberg definitief af op Twitter. De teller bleef steken op ongeveer 1500 volgers. Niet veel voor een bestuurder met een spraakmakende portefeuille in een grote stad. Maar op 16 september jongstleden volgde een korte wederopstanding. Op Twitter organiseerde de hij een debatje over het fietsplan van Rotterdam.

Zijn D66-collega Visser houdt wél vol. Zijn aanhang groeit langzaam maar gestaag. Hij is op weg naar 2.900 volgers. En blijft redelijk stoïcijns reageren op plezierige en minder plezierige zaken.

De burgemeester doet niets op Twitter. Ahmed Aboutaleb was de eerste twee, drie jaar in Rotterdam een kat-uit-de-boom-kijk-bestuurder. Hij wist dat hij tijd nodig had om zijn draai te vinden. Om de haat en weerzin van Leefbaar Rotterdam te laten uitrazen. Om langzaam te bouwen aan draagvlak en vertrouwen. In die hectische opstartfase paste Twitter niet als middel om zich aan de Rotterdammers te presenteren. Dat zou hem extra kwetsbaar maken. Nu heeft hij bijna een celebritystatus en draagt Leefbaar hem op handen. Wie weet, gaat hij binnenkort toch een eerste tweet lanceren. Ik zou het mooi vinden.

Good old CDA-wethouder Hugo de Jonge is een geroutineerd twitteraar. Hij is er zes jaar geleden mee begonnen en kan inmiddels op bijna zevenduizend volgers rekenen. Ook zijn tweets hebben een hoog propagandakarakter. Ze laten zien welk goed werk hij doet, hoe hij dag en nacht voor de stad op pad is en welke successen hij binnenhaalt. Dat geheel wordt gelardeerd met echt grappige selfies en veel bedankjes en loftuitingen aan mensen die iets goeds hebben gepresteerd.

Twitterende bestuurders. Wat heb je er aan? Veel. Door wat ze vertellen. Maar ook door wat ze niet vertellen en niet laten zien. Kunnen ze tegen kritiek of lopen ze er met een grote boog omheen? Nemen ze hun volgers serieus of zijn ze alleen aan het zenden? Blijven ze braaf binnen de lijntjes of maken ze af en toe een gewaagd inhoudelijk uitstapje? Het zegt iets over hun belangstelling, hun ego’s, hun tijdbesteding en hun prioriteiten. Wat mij betreft gaan de burgemeester en alle wethouders er dit nieuwe politieke seizoen met volle kracht tegenaan.

 

 

Reageer of deel op Social Media

Tags:Adriaan Visser, Hugo de Jonge, joost eerdmans, Maarten Struijvenberg, pex langenberg, Ronald Schneider, twitter en wethouders

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *