Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de oktobereditie mijmert Fay over licht en ruimte in de stad én in het werk van Jan Schoonhoven. 
Ik ben geboren Noorderling, woon nu alweer een hele tijd in West, maar tussendoor bracht ik ook wat jaren door op Zuid. Op dat moment bevonden mijn studie, werk, familie en vrienden zich nog steeds op de noordoever van de stad, dus fietste ik met grote regelmaat de brug over. Heel wat keren werkte ik me vloekend, tegen de wind in over de Willemsbrug heen. Of ging de Erasmusbrug net voor mijn neus open, terwijl de trein die ik moest hebben over tien minuten van Centraal Station vertrok. Het leed daargelaten, was er één aspect dat ik bleef waarderen aan de dagelijkse overtocht: het licht. Nergens in de stad heb je een dergelijke weidse ruimte om je heen als midden op een van de bruggen. Het tijdstip, het seizoen en de weersomstandigheden zorgen voor een oneindig palet. Geen enkele keer ziet het uitzicht er hetzelfde uit door dat immer veranderlijke licht.
 

schoonhoven illustratie
MS Rotterdam voor De Rotterdam te Rotterdam Beeld door: beeld: Ferry van Steijn - Ik Rotterdam

Dat is precies waar de schoonheid schuilt in het werk van Jan Schoonhoven. De bekendste werken van deze Delftse kunstenaar zijn reliëfs waarin zich geometrische, herhalende vlakken bevinden. Ze zijn altijd wit en uitgevoerd in nederige materialen als papier, karton en triplex. Het gaat namelijk niet om het kunstwerk zelf, maar om het licht dat erop valt. De van alle opsmuk ontdane werken benadrukken de immer veranderlijke aard van het licht. Uren zou ik ernaar kunnen kijken. Een beetje jammer is het daarom wel, dat zijn werken in het museum meestal onder zacht gefilterd kunstlicht hangen. Desondanks zal ik zeker gaan kijken naar de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven, die vanaf 31 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien is. Bekijk een Schoonhoven en zie vervolgens de stad in een nieuw licht, ik kan het aanraden.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.