Kunst & Cultuur1 oktober 2015

Het licht van Schoonhoven

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de oktobereditie mijmert Fay over licht en ruimte in de stad én in het werk van Jan Schoonhoven. 

Ik ben geboren Noorderling, woon nu alweer een hele tijd in West, maar tussendoor bracht ik ook wat jaren door op Zuid. Op dat moment bevonden mijn studie, werk, familie en vrienden zich nog steeds op de noordoever van de stad, dus fietste ik met grote regelmaat de brug over. Heel wat keren werkte ik me vloekend, tegen de wind in over de Willemsbrug heen. Of ging de Erasmusbrug net voor mijn neus open, terwijl de trein die ik moest hebben over tien minuten van Centraal Station vertrok. Het leed daargelaten, was er één aspect dat ik bleef waarderen aan de dagelijkse overtocht: het licht. Nergens in de stad heb je een dergelijke weidse ruimte om je heen als midden op een van de bruggen. Het tijdstip, het seizoen en de weersomstandigheden zorgen voor een oneindig palet. Geen enkele keer ziet het uitzicht er hetzelfde uit door dat immer veranderlijke licht.

 

MS Rotterdam voor De Rotterdam te Rotterdam Beeld: Ferry van Steijn - Ik Rotterdam

Dat is precies waar de schoonheid schuilt in het werk van Jan Schoonhoven. De bekendste werken van deze Delftse kunstenaar zijn reliëfs waarin zich geometrische, herhalende vlakken bevinden. Ze zijn altijd wit en uitgevoerd in nederige materialen als papier, karton en triplex. Het gaat namelijk niet om het kunstwerk zelf, maar om het licht dat erop valt. De van alle opsmuk ontdane werken benadrukken de immer veranderlijke aard van het licht. Uren zou ik ernaar kunnen kijken. Een beetje jammer is het daarom wel, dat zijn werken in het museum meestal onder zacht gefilterd kunstlicht hangen. Desondanks zal ik zeker gaan kijken naar de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven, die vanaf 31 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien is. Bekijk een Schoonhoven en zie vervolgens de stad in een nieuw licht, ik kan het aanraden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Jan Schoonhoven, licht, ruimte, Stedelijk Museum Schiedam en uitagenda

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat, Schiedam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *