Minicollege Studio Erasmus14 oktober 2015

Minicollege: Wordt Rotterdam rijk van de World Expo 2025?

Of profiteert alleen bouwend Nederland?

Econoom Frank van Oort analyseerde voor Studio Erasmus de kosten en baten van een World Expo 2025. Valt er wat te verdienen en voor wie dan?

De World Expo kennen we vooral van iconische gebouwen als de Eiffeltoren en het Atomium, die voort zijn blijven bestaan na het evenement. Maar het kan ook anders lopen, zoals in Sevilla het geval was in 1992, waar de World Expo een spookstad achterliet aan gebouwen en voorzieningen die niet werden (her)gebruikt, maar tot op de dag van vandaag staan te verloederen. Een schrikbeeld waar Frank van Oort, bijzonder hoogleraar stedelijke en regionale economie, voor waarschuwt in zijn minicollege van 6 oktober.

Onder het thema ‘Changing Currents/Deltas in Transition’, wil Rotterdam de World Expo van 2025 binnen gaan halen. Inzet: vernieuwing op het gebied van weg- en waterbouw, duurzame energie, scheepvaart en grondstoffen op de braakliggende stadshavens van beide Maasoevers.

Van Oort vindt het een mooi thema, maar het thema is nu actueel en niet pas over tien jaar, wanneer de Expo gehouden zou worden. Buiten dit feit, zal het de stad geen vijftig miljard gaan opleveren, zoals de initiatief nemende ondernemers beweren, maar het zal wel een investering van vijf miljard vergen. “Wellicht wordt bouwend Nederland er rijk van, maar de Gemeente Rotterdam zal er eerder op achteruit gaan”.

Het rooskleurig beeld dat VNO-NCW schetst, is volgens Van Oort dus te positief. “Er zal heel goed nagedacht moeten worden over de investering en wat het uiteindelijk gaat opleveren. We willen geen tweede Sevilla worden.”

De volgende Studio Erasmus is op 10 novemberAgenda

Reageer of deel op Social Media

Tags:2025, economie, Frank van Oort en World Expo

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *