Voor de harddenkende Rotterdammer

Econoom Frank van Oort analyseerde voor Studio Erasmus de kosten en baten van een World Expo 2025. Valt er wat te verdienen en voor wie dan?
De World Expo kennen we vooral van iconische gebouwen als de Eiffeltoren en het Atomium, die voort zijn blijven bestaan na het evenement. Maar het kan ook anders lopen, zoals in Sevilla het geval was in 1992, waar de World Expo een spookstad achterliet aan gebouwen en voorzieningen die niet werden (her)gebruikt, maar tot op de dag van vandaag staan te verloederen. Een schrikbeeld waar Frank van Oort, bijzonder hoogleraar stedelijke en regionale economie, voor waarschuwt in zijn minicollege van 6 oktober.

Bron: beeld: player.vimeo.com

Onder het thema ‘Changing Currents/Deltas in Transition’, wil Rotterdam de World Expo van 2025 binnen gaan halen. Inzet: vernieuwing op het gebied van weg- en waterbouw, duurzame energie, scheepvaart en grondstoffen op de braakliggende stadshavens van beide Maasoevers.
Van Oort vindt het een mooi thema, maar het thema is nu actueel en niet pas over tien jaar, wanneer de Expo gehouden zou worden. Buiten dit feit, zal het de stad geen vijftig miljard gaan opleveren, zoals de initiatief nemende ondernemers beweren, maar het zal wel een investering van vijf miljard vergen. “Wellicht wordt bouwend Nederland er rijk van, maar de Gemeente Rotterdam zal er eerder op achteruit gaan”.
Het rooskleurig beeld dat VNO-NCW schetst, is volgens Van Oort dus te positief. “Er zal heel goed nagedacht moeten worden over de investering en wat het uiteindelijk gaat opleveren. We willen geen tweede Sevilla worden.”

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties