Voor de harddenkende Rotterdammer

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 3: journalist Ludette El Barkany brengt Diergaarde Blijdorp een nachtelijk bezoek.

“Kijk eens aan, we hebben geluk vanavond”, fluistert dierentuingids Annet. Ze wijst ons vierkoppige gezelschap op een donker hoopje dat ondanks het struikgewas duidelijk te zien is. Het is een kersverse jonge vissende kat die gemoedelijk tegen zijn moeder aanligt. Annet weet honderduit te vertellen over deze nieuwe aanwinst in Diergaarde Blijdorp: dat vissende katten klauwen hebben met kleine zwemvliezen waardoor ze zich prima kunnen redden in drassige velden bijvoorbeeld. Dat het geweldige vissers zijn die alles eten wat ze met hun klauwen te pakken krijgen. En dat het, helaas, door het verdwijnen van hun natuurlijke habitat, een bedreigde diersoort is.

IJselijk gebrul

Het is dinsdagavond en in Diergaarde Blijdorp kunnen bezoekers na sluitingstijd een aparte ervaring opdoen in de doorgaans drukke dierentuin. Als bezoeker van Blijdorp By Night heb je het hele park voor jezelf – nou ja, je deelt het met de andere nachtelijke bezoekers, maar met een beetje geluk hoef je elkaar niet tegen te komen en waan je je even op safari. Dat begint al met een maaltijd in Afrikaanse sferen in de Oewanja Lodge.
Zodra de schemering plaatsmaakt voor de nacht en je je bij de ‘gids voor de avond’ Annet meldt, hoor je geluiden die, met je ogen dicht, doen denken aan de binnenlanden van donker Afrika. Geluiden die overdag overstemd worden door kindergeschreeuw en wat dies meer zij. Een ijselijk onophoudelijk gebrul dat natuurlijk uit het apenverblijf komt maar dat ’s avonds, als de menselijke geluiden zijn verdwenen, bijna een huiveringwekkend gevoel oproept. “Wat je nu hoort zijn de gorilla’s”, weet Annet. “Zo te horen zijn ze nog niet naar bed en hebben ze nog wat uit te vechten.”

Reinier van der Lingen

Lees meer

"Mensen wanen zich onzichtbaar in de nacht, het is een manier om te verdwijnen"

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als…

Dierlijke ontlasting

Vanavond is de nachtgids de ogen en oren voor vier bezoekers. Al onze vragen weet ze zonder lang nadenken te beantwoorden. Niet alleen weet Annet alles over de bijzondere kleine dieren die de bezoeker overdag mist vanwege de grote belangstelling voor vooral de grote dieren, ook over de vele exotische planten en de aanleg van de diergaarde zijn prachtige verhalen te vertellen. Neem alleen al de monumentale status van het park, of de vele handen die nodig zijn om de authenticiteit van de diergaarde te behouden.
Luisterend naar de verhalen van de gids en wandelend langs de bijzondere dieren, bomen en planten, zie je de diergaarde opeens met andere ogen. Je hebt als nachtelijke bezoeker ook eindelijk de tíjd om rustig om je heen te kijken en alles in je op te nemen. Het ruikt ook anders. Niet zoals gewoonlijk naar friet en saté. ’s Nachts vult de lucht zich met een dierlijke geur, althans, dat is het eerste woord dat in je opkomt. Dierlijke ontlasting is hoogstwaarschijnlijk de correcte benaming.
 

Als het echt duister wordt en de herkenbare geluiden van de leeuwen, tijgers, olifanten en mensapen langzaam wegebben, wordt de lucht gevuld door kreten die niet zo makkelijk thuis te brengen zijn. Annet vertelt dat het de typische nachtgeluiden zijn van allerhande dieren die hun thuis hebben in Blijdorp maar die vaak aan de aandacht van de bezoekers ontsnappen. Denk aan vogels, vleermuizen, kleine katachtigen en af en toe het gehuil van de wolven aan de andere kant van het park.
De stilte van de nacht doet zijn werk, ook in de diergaarde. Mocht de mogelijkheid zich ooit voor­doen om een nachtje ‘de hort op te gaan in de natuur’, dan is dat zeer aan te raden. Vooral de rust en de vreemde stilte die het park vullen op het moment dat de nacht intreedt, geven een klein inkijkje in de ziel van al die mensen die de waan van de dag maar al te graag inruilen voor nachtelijke inspiratie.

Dit verhaal is afkomstig uit De Nacht, een magazine dat in Rotterdam en omstreken te vinden is. In dit blad laat de Rotterdamse vestiging van hulpdienst Sensoor, die ook ’s nachts bereikbaar is, zien welke verhalen verteld worden tijdens de uren van eenzaamheid en duisternis. Herkenbaar? Sensoor is 24 uur per dag bereikbaar voor een luisterend oor, per telefoon, chat en e-mail. Meehelpen, ook ’s nachts, kan via de website van Sensoor.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ludette El Barkany

Ludette El Barkany

Ludette El Barkany schrijft sinds 2003 voor diverse media, voornamelijk over grootstedelijke vraagstukken en integratie. Ze werkte een aantal jaar bij Dagblad Trouw en heeft op verschillende redacties gewerkt. Tegenwoordig werkt Ludette als freelance schrijfdocent, tekstschrijver en journalist.

Profiel-pagina
Yuri van Geenen

Yuri van Geenen

Yuri van Geenen is een Amerikaans-Nederlandse fotograaf. Hij studeerde fotografie aan de Fotoacademie in Rotterdam. Sinds 2013 werkt hij voor het persagentschap ZUMA Press.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.