Politiek6 november 2015

De Beste Stuurlui: In de Beverwaard klinkt ‘voor wat, hoort wat’

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af: waar komen die felle anti-azc reacties in de Beverwaard vandaan?

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

De bewonersbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in de Beverwaard drie weken geleden houdt de gemoederen in de stad nog steeds bezig. Nog altijd zijn het college en de coalitiepartijen intern verdeeld. Nieuwsuur maakte een reportage over de groeiende de kloof tussen bevolkingsgroepen in Rotterdam. Zaterdag gaat Wilders flyeren op de Binnenrotte tegen het azc.

Het is een populaire gedachte dat de gemoederen en reacties zoals die in de Beverwaard zijn opgestookt door partijen op de rechterflank: zonder de politieke retoriek van Wilders, waren de reacties niet zo heftig geweest. Maar als we goed luisteren naar de insprekers, klinkt de retoriek van het politieke midden minstens zo luid door.

Ja, een deel van de reacties was onverbloemd racistisch. Categorie ‘hun zijn pedofielen en komen onze dochters verkrachten’. Kortom: aloude angst voor de zwarte man. Maar een groot deel van de reacties viel niet direct in deze categorie. Een bloemlezing:

Wie betaalt het COA? Ik denk toch wij.”
Ik werk veertig uur in de week en ik lever ook zat in.”
We moeten onze studiefinanciering lenen en zij krijgen alles.”
Toen mijn huis was uitgebrand zat ik dertien weken op straat en ík kreeg niets gratis.”
Hier zitten mensen die naar de voedselbank moeten, hoe leg je dat uit?”
Het kán hier niet meer bij”
We mogen niet mee beslissen, maar wél meebetalen.”
Ik ken gezinnen die moeten rondkomen van veertig euro per week, asielzoekers krijgen veel meer.”
Ik moet geld betalen voor mijn studie, en vluchtelingen krijgen gratis onderwijs”

Wat opvalt bij al deze uitspraken is dat ze gaan over armoede en tegenslag, verpakt in een taal van financiële transacties. En dat hoeft niet te verbazen.

In dezelfde week dat de bewonersbijeenkomst in Beverwaard plaatsvond, zond de NPO de documentaire ‘De Tegenprestatie’ uit. Deze documentaire volgde ambtenaren en bijstandsgerechtigden bij de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam, die al vóór de landelijke invoering van de Participatiewet experimenteerde met beleid waarin een tegenprestatie wordt gevraagd voor het ontvangen van een uitkering.

In de reportage gebruiken zowel de betrokken ambtenaren als de bijstandsgerechtigden een ‘voor wat, hoort wat’ retoriek om het gevoerde beleid te rechtvaardigen. Op Joop merkte Chris van der Meulen al op dat het gevaar hiervan is dat dit burgers creëert die alleen nog maar in termen van financiële transacties over het maatschappelijke leven nadenken.

Het adagium ‘Voor wat, hoort wat’ gaat hand in hand met een anti-fraude retoriek, waar het artikel van Tamara Woestenburg dat was genomineerd voor de Rotterdamse persprijs, over ging. Deze komt neer op “De koek is op. We zijn streng want we bestrijden fraudeurs. Alleen wie het echt nodig heeft, krijgt een uitkering.” Hulpbehoevenden worden behandeld als potentiële fraudeurs, meldde de Rotterdamse ombudsvrouw eerder dit jaar.

In een wijk als de Beverwaard komen bezuinigingen op zorg en sociale voorzieningen harder aan dan in andere delen van de stad en het land. En op het moment dat die wijk wordt geconfronteerd met een nieuwe groep mensen die hulp nodig heeft, zeggen veel van de insprekers op de bewonersavond in feite: “Die vluchtelingen, die hebben nog geen tegenprestatie geleverd. De koek was toch op?”

Zo wreekt de retoriek die jarenlang is gebruikt om bezuinigingen en sancties te rechtvaardigen zich op vluchtelingen die in onze stad een veilig heenkomen zoeken. Er is in deze retoriek, die inmiddels in onze hoofden is genesteld, geen ruimte meer voor het idee dat je soms in de samenleving iets moet geven, en er niet direct wat voor terugkrijgt.

Reageer of deel op Social Media

Tags:azc, Beverwaard, bewonersbijeenkomst, hoort wat, tegenprestatie, voor wat en Wilders

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *