Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af: waar komen die felle anti-azc reacties in de Beverwaard vandaan?

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

De bewonersbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in de Beverwaard drie weken geleden houdt de gemoederen in de stad nog steeds bezig. Nog altijd zijn het college en de coalitiepartijen intern verdeeld. Nieuwsuur maakte een reportage over de groeiende de kloof tussen bevolkingsgroepen in Rotterdam. Zaterdag gaat Wilders flyeren op de Binnenrotte tegen het azc.
Het is een populaire gedachte dat de gemoederen en reacties zoals die in de Beverwaard zijn opgestookt door partijen op de rechterflank: zonder de politieke retoriek van Wilders, waren de reacties niet zo heftig geweest. Maar als we goed luisteren naar de insprekers, klinkt de retoriek van het politieke midden minstens zo luid door.
Ja, een deel van de reacties was onverbloemd racistisch. Categorie ‘hun zijn pedofielen en komen onze dochters verkrachten’. Kortom: aloude angst voor de zwarte man. Maar een groot deel van de reacties viel niet direct in deze categorie. Een bloemlezing:
Wie betaalt het COA? Ik denk toch wij.”
Ik werk veertig uur in de week en ik lever ook zat in.”
We moeten onze studiefinanciering lenen en zij krijgen alles.”
Toen mijn huis was uitgebrand zat ik dertien weken op straat en ík kreeg niets gratis.”
Hier zitten mensen die naar de voedselbank moeten, hoe leg je dat uit?”
Het kán hier niet meer bij”
We mogen niet mee beslissen, maar wél meebetalen.”
Ik ken gezinnen die moeten rondkomen van veertig euro per week, asielzoekers krijgen veel meer.”
Ik moet geld betalen voor mijn studie, en vluchtelingen krijgen gratis onderwijs”
Wat opvalt bij al deze uitspraken is dat ze gaan over armoede en tegenslag, verpakt in een taal van financiële transacties. En dat hoeft niet te verbazen.
In dezelfde week dat de bewonersbijeenkomst in Beverwaard plaatsvond, zond de NPO de documentaire ‘De Tegenprestatie’ uit. Deze documentaire volgde ambtenaren en bijstandsgerechtigden bij de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam, die al vóór de landelijke invoering van de Participatiewet experimenteerde met beleid waarin een tegenprestatie wordt gevraagd voor het ontvangen van een uitkering.
In de reportage gebruiken zowel de betrokken ambtenaren als de bijstandsgerechtigden een ‘voor wat, hoort wat’ retoriek om het gevoerde beleid te rechtvaardigen. Op Joop merkte Chris van der Meulen al op dat het gevaar hiervan is dat dit burgers creëert die alleen nog maar in termen van financiële transacties over het maatschappelijke leven nadenken.
Het adagium ‘Voor wat, hoort wat’ gaat hand in hand met een anti-fraude retoriek, waar het artikel van Tamara Woestenburg dat was genomineerd voor de Rotterdamse persprijs, over ging. Deze komt neer op “De koek is op. We zijn streng want we bestrijden fraudeurs. Alleen wie het echt nodig heeft, krijgt een uitkering.” Hulpbehoevenden worden behandeld als potentiële fraudeurs, meldde de Rotterdamse ombudsvrouw eerder dit jaar.
In een wijk als de Beverwaard komen bezuinigingen op zorg en sociale voorzieningen harder aan dan in andere delen van de stad en het land. En op het moment dat die wijk wordt geconfronteerd met een nieuwe groep mensen die hulp nodig heeft, zeggen veel van de insprekers op de bewonersavond in feite: “Die vluchtelingen, die hebben nog geen tegenprestatie geleverd. De koek was toch op?”
Zo wreekt de retoriek die jarenlang is gebruikt om bezuinigingen en sancties te rechtvaardigen zich op vluchtelingen die in onze stad een veilig heenkomen zoeken. Er is in deze retoriek, die inmiddels in onze hoofden is genesteld, geen ruimte meer voor het idee dat je soms in de samenleving iets moet geven, en er niet direct wat voor terugkrijgt.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Henk
  Henk

  Gekke vraag: waar komen de felle azc-reacties in Beverwaard vandaan.
  – In de eerste plaats komen anti-azc-reacties van plaatsen waar die zijn gepland. Dus die reacties komen uit Beverwaard, Steenbergen, Oranje, Bezuidenhout (http://www.dichtbij.nl/den-haag/regionaal-nieuws/artikel/4163099/verzet-bezuidenhout-tegen-asielzoekers-in-oud-ministerie.aspx) etc.. En niet uit Wassenaar, Aerdenhout of de Amsterdamse Apollolaan.
  – In de tweede plaats leiden alle projecten tot felle reacties uit de buurt. Ook de aanleg van snelwegen, hoogbouw etc..
  – In de derde plaats blijkt uit alle NIMBY-onderzoeken (https://thenimbyclearinghouse.files.wordpress.com/2013/09/nimby_scholarly_literature_categorized_sept_2013.pdf) dat mensen vooral vallen over rechtvaardigheids-issues. Er wordt aan mensen niks gevraagd. Ze worden niet bij besluitvorming betrokken. En alle planning is gebaseerd op een ‘decide-announce-defend-model’.
  – In de vierde plaats werken dit soort berichten ook niet erg mee: http://www.volkskrant.nl/buitenland/-hooggeplaatste-is-terrorist-onderweg-naar-nederland-of-duitsland~a4178212/
  – In de vijfde plaats blijkt dat voorstanders van azc’s net zo hard schreeuwen. Zo heeft Zihni Ozdil inwoners van Oranje uitgemaakt voor ‘incest-producten’
  – In de zesde plaats blijkt uit de afgelopen decennia dat de integratie van mensen uit het M-O niet onproblematisch pleegt te verlopen
  – In de zevende plaats blijkt uit de kwestie Oranje dat de overheid zich niet steeds aan haar afspraken houdt. Een azc tbv 100 asielzoekers kan een week later zomaar een azc voor 500 zijn geworden
  – Etc-etc-etc

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   +1. De politiek de credits geven voor de volkswoede is echt te veel eer voor het werk dat op Coolsingel 40 uitgevoerd wordt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.