Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

En de Persprijs Rotterdam ging naar… In ieder geval níet naar zoiets spannends als een politieke rel of complot. Tara Lewis was erbij, keek ernaar en hoopt op de dag dat de journalistiek weer ontvlamt.

Charlie Hebdo_AnniekTijmes
Beeld door: beeld: Anniek Tijmes voor Beeldkanon

Woensdag was de uitreiking van de Persprijs Rotterdam. Een mooi moment voor toute journalistiek Rotterdam om eens gezellig een bitterbal met elkaar te happen. Met een open bar hoef je eigenlijk geen excuus te verzinnen om een zaal vol journalisten te krijgen, maar dat doet de organisatie toch. In een uur dat voelde als een jaar kreeg de zaal de ‘vijf journalistieke hoogtepunten van 2015’ opgelepeld.
Iemand maakte mooie foto’s van gewone mensen. Ondernemers vertelden over hun drijfveren. NRC maakte een bijlage en er was één inhoudelijk verhaal over de tegenprestatie. De winnaar was op uitnodiging van het Rotterdams Philharmonisch Orkest een paar weken met ze op tournee geweest. Hoogtepunt van de avond: “En, hoe is het eigenlijk gesteld met de wifi in de Amerikaanse hotels?” De mannen voor mij zuchtten diep, keken elkaar aan en zeiden tegelijk: “Ik wil nog een drankje.”
Het is geen geheim dat de avond een verkapte Vrije Volk-reünie is. Ik vind al die brommende oudjes heerlijk. Ze steken hun minachting voor mijn generatie niet onder stoelen of banken. Op basis van de nominaties is die volledig terecht. Waar zijn de politieke rellen? De complotten? De wereld is tegenwoordig zogenaamd transparanter, maar in Rotterdam lijkt de journalistiek volledig lamgelegd door het communicatieapparaat van het stadhuis.

De enige die nog weleens tegen heilige huisjes aan schopt, was woensdag tevens de grote afwezige: Mark Hoogstad. Hij verloor vorig jaar van De Buik van Rotterdam. Waar ik deze week nog deze taalparel las: “Op de drankenkaart staan naast lekkere biertjes en wijnen allerlei limonades en ciders, fijn voor revaliderende studenten.”
Kom op hoor mensen! Dat moet toch beter kunnen! Zelf zit ik óók op het niveau ‘tikgeit’, en als je elke week in je eentje een krant van 44 pagina’s in elkaar draait, kun je niet tegelijkertijd de lokale politiek doorlichten. Maar het is wel mijn journalistieke lijfrecht om vanaf de zijlijn te becommentariëren wat ik zelf niet kan, maar wel wil.
Ik wil vuur, passie en intrige! Een redactie die blauw staat, waar de whisky in de la ligt en waar het nieuws gemaakt wordt! Geen studentikoze tuttebellen die blij worden van vintage meubels.
Vanochtend feliciteerde iedereen braaf Justus Cooiman op Twitter. Ik ben blij voor hem, echt waar. Maar als dit het beste is wat we in Rotterdam op journalistiek vlak te bieden hebben, kunnen we die prijs wat mij betreft beter afschaffen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 33 reacties
 1. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Bingo Tara! Dat inderdaad Mark Hoogstad het destijds af heeft moeten leggen tegen die über blije
  PR-kipjes van De Buik stemt heel verdrietig. Maar ook uit deze discussie blijkt dat de betekenis van (ware) journalistiek een ruime is. Zelf ben ik van mening dat de Persprijs alleen zou mogen worden uitgereikt aan journalisten die ‘in stront roeren’. Een uitstervend ras lijkt het wel, wellicht voornamelijk door gebrek aan geld; onderzoeksjournalistiek is duur.

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Ik zie de embed, en de poll, maar wil het liefst gewoon hier blijven als ik stem. Maar dat ligt meer aan Twittert dan jullie ;)

 2. Profielbeeld van In-Soo Radstake
  In-Soo Radstake

  @Inge: ik ben in een goedschikse bui vandaag. Ik ben het ook met jou eens. En ook met Hans! Wanneer gaan we nou afspreken ? Vers Gesprek vind ik een beetje braaf. Dan nog eerder Verse Drollen. Of Beton Rot.

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Als je klikt op “beantwoorden” dan kun je gewoon reageren op een reactie, en ontstaat er een thread. Zoals nu. Wat gaat er niet goed?

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Je kan op een reactie reageren.
    Je kan op een reactie op een reactie reageren.
    Maar daarna houdt het reageren op en wordt het een zooitje.

   2. Profielbeeld van Joey
    Joey

    En over reacties gesproken: Fijn dat er eindelijk weer wat discussie op Vers Beton is. Heb ik toch wel gemist. Misschien omdat je eerst vijf kilometer moet scrollen voordat je eenmaal van het einde van het artikel bij de reacties bent.

   3. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Je pakt ook wel gelijk de leukste discussie mee hoor! Hans én In-Soo in één gesprek, dat is altijd goud. Het liefst zou ik http://www.versgesprek.nl willen starten, waarin beide heren willekeurige onderwerpen van willekeurig commentaar mogen voorzien.

   4. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Ja ik begrijp nu wat je bedoelt. Ik heb het op de to-do lijst gezet van Florian!

 3. Profielbeeld van Hans van Willigenburg
  Hans van Willigenburg

  @Inge

  Ik daag alle lezers van dit reactiepanel uit om door @Versbeton te scrollen en te toetsen op het blauwe-rook-en-whisky-in-de-la-criterium, een grappig, maar ook veelzeggend beeld dat Tara in bovenstaand stuk introduceert. En vertrouw op hun conclusies.

  Wat wij onderling voor meningsverschillen hebben over de journalistiek (die volgens jou – citaat van hierboven – onder meer tot taak heeft te laten zien hoe ‘mooi’ de wereld is) en de bestuurscultuur in Rotterdam, bewaar ik graag voor een ander medium. Een podcast, bijvoorbeeld…;-)

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Alinea 1: geen idee wat je bedoelt, laat staan wat dat te maken heeft met politiek en/of verstandige mensen (excuses: ‘verstandige mensen’). Maar ik daag iedereen ook uit hoor!

   Alinea 2: selectief en met aanhalingstekens citeren = altijd +1

   Tot bij de podcast!

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  “Met alle respect voor VersBeton en Inge Janse, zij vinden – in de basis – dat er ‘verstandige mensen’ in Rotterdam aan het roer staan. En huiveren zèlf voor een andere politieke cultuur! Van die nieuwe generatie hoef je dus óók, helaas, niks te verwachten.”

  Als ik zou begrijpen hoe je tot deze conclusie kwam, zou ik mezelf op de borst kloppen. En als ik zou begrijpen hoe dit te maken heeft met het artikel van Tara, dicht ik mezelf Nobel-laureatische kwaliteiten toe.

 5. Profielbeeld van Hans van Willigenburg
  Hans van Willigenburg

  Dit legt de vinger op de zere plek. Hulde voor Tara.

  Maar die masculiene roep om whisky in de la en blauwe rook hangend in een redactielokaal is gedoemd een roep te blijven.

  Met alle respect voor VersBeton en Inge Janse, zij vinden – in de basis – dat er ‘verstandige mensen’ in Rotterdam aan het roer staan. En huiveren zèlf voor een andere politieke cultuur! Van die nieuwe generatie hoef je dus óók, helaas, niks te verwachten.

  Klik eens naar Stadslog, Tara.

  PS: ik zal, als blijk van waardering, een verwijzing naar je stuk op Stadslog plaatsen

 6. Profielbeeld van Henk
  Henk

  De journalistiek is ‘dood’. Op de school voor de journalistiek leer je nu eenmaal niks. Jesse Frederik schreef daar ooit iets over. Hij kwam er les geven over economie. De studenten (als die al kwamen opdagen) snapten er niks van. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze het niet wilden snappen. Desinteresse. De huidige generatie gaat de journalistiek in om met hun postzegel in de media te kunnen verschijnen. Twitter-volgers verzamelen en ‘likes’ op facebook. En als ze daar dan verschijnen komt er een op emoties gebaseerde meningenbrij uit.

  Je komt hier ook achter als je een vak hebt geleerd. Advocaten vertellen me dat berichten over rechtspraak in de media bijna nooit kloppen, medici zeggen dat over gezondheidszorg, planologen over bouwprojecten, ingenieurs over milieu-vraagstukken.

  Gelukkig is er het internet. Als je in iets geinteresseerd bent, zoek je het gewoon op. De nieuwsconsument moet pro-actief op zoek naar info. En het niet meer laten opdissen door amateurs.

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   ha it’s funny because it’s true!

   Eigenlijk helemaal niet grappig dus, maar wel de pijnlijke werkelijkheid (ik val in de laatste van de opgesomde categorie klagers). Zodra er ook maar ergens 1 getal in een journalistiek stuk voorkomt kan je er donder op zeggen dat dat getal niet klopt. Vervolgens gaat dat ene getal wel haar eigen leven leiden. De journalistiek heeft een controlerende functie, maar wie controleert de journalistiek?

   ach ja.. lekker freubelen over eten en muziek is gelukkig wel zo veilig. En waarom een prijs voor de “beste pers”, je reinste zelfbevrediging. Er zou juist een prijs voor de slechtste pers moeten komen, dan wordt er waarschijnlijk iets minder onzin gepubliceerd.

 7. Profielbeeld van Tom Gosselaar
  Tom Gosselaar

  Ik ben het met de conclusie van Tara Lewis volkomen eens, Justus Cooiman heeft best een leuk RPhO document gemaakt met mooie momenten, maar om daar nu de persprijs Rotterdam 2015 aan toe te kennen, een eervolle vermelding was meer dan goed geweest.
  Er zijn in Rotterdam voor de persprijs 2015 heel goede kandidaten,
  die journalistiek stevig aan de weg timmeren, voor mij had dat dit jaar
  2015 eindelijk eens Vers Beton mogen zijn!
  Groet,
  Tom Gosselaar

 8. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  “Op basis van de nominaties is die volledig terecht. Waar zijn de politieke rellen? De complotten? De wereld is tegenwoordig zogenaamd transparanter, maar in Rotterdam lijkt de journalistiek volledig lamgelegd door het communicatieapparaat van het stadhuis.”

  Bestaat journalistiek dan alleen uit politiek? En ging het artikel van finalist Tamara Woestenburg niet exclusief over diezelfde politiek?

  Afijn.

  Ik vind politieke scoops niet meer of minder interessant dan elk ander verhaal. Sterker nog: juist voor politieke verslaglegging geldt optimaal dat wat gisteren een scoop was, vandaag oud nieuws is. Politieke journalistiek lijkt mij een ondankbare taak.

  Ja, vierde macht, controlerende macht. Zeker. Erg goed ook dat het gebeurt. Maar journalistiek interessant? Mwah.

  Dan vind ik het experiment van Justus (hoe maak je van zoiets als een internationaal bezoek een mooi verhaal, multimediaal, door één persoon en met beperkte middelen gemaakt?) een stuk interessanter. Ook Sanne Donders had van mij zonder problemen mogen winnen. Prachtige foto’s die de stad en haar inwoners opnieuw of voor het eerst laten zien.

  Dat is voor mij journalistiek: de wereld laten zien en haar duiden, zodat nog duidelijker wordt hoe complex en mooi ze is, ongeacht of de uitkomst positief of negatief is.

  1. Profielbeeld van In-Soo Radstake
   In-Soo Radstake

   Inge, je kent toch de basisdefinitie van journalistiek toch wel? :-)

   Ik gooi er even een wiki-linkje tegenaan voor je: https://nl.wikipedia.org/wiki/Journalistiek

   “Journalistiek is de discipline van het verzamelen, controleren, rapporteren en analyseren van het nieuws.” als je dit als checklist neemt, wat heeft de reportage dan Justus dan te maken met bovenstaande definitie van journalistiek?

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Ik reageerde hier op het punt dat Tara alleen politiek noemt. Dat is een stuk smaller dan ‘nieuws’.

    Of wat Justus doet journalistiek is, weet ik ook niet. Misschien moeten ze het gewoon de mediaprijs noemen. Vind ik überhaupt een stuk leuker dan dat archaïsche ‘pers’.

   2. Profielbeeld van Lucette Mascini
    Lucette Mascini

    je hebt toch verschillende genres. je hebt nieuws, achtergronden daarbij, persoonlijke portretten enzovoorts. overigens vindt ik scoops in de journalistiek wel belangrijk, en ook de taak als controlerende macht. zonder dat zie ik het nut er niet van in.

   3. Profielbeeld van Criticaster
    Criticaster

    Beste In-Soo Radstake,

    Sorry, maar verwijzen naar de wiki definitie van journalistiek, kom op!
    Nadat ik een kritisch stukje in Bogue van je las, kon ik je al niet meer als serieus nemen: “Zo’n 1 miljoen Rotterdammers”. Zucht… De rest van het cijferwerk heb ik toen ook maar gelaten voor wat het was.
    http://bogue.nl/dries-mosch-verdient-buitenproportioneel-veel/

    Criticaster

 9. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Dat de verzameling advertorials van De Buik ooit een ‘Persprijs’ heeft gewonnen… Man man man.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte