Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: vimeo.com

25 Jaar lang heeft de Erasmus Universiteit 15.000 inwoners van de wijk Ommoord van 40 jaar en ouder onderzocht op het verloop van hun gezondheid. Wat zijn de resultaten van dat onderzoek? Zijn Rotterdammers gezonder geworden?
De landelijke trend is dat we allemaal ouder worden, ook Rotterdammers leven gemiddeld langer. We leven in meer veiligheid, in schonere lucht en eten gezonder. Kijk je achter de gemiddeldes dan zie je wel grote verschillen, constateert professor Lex Burdorf, hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid aan het Erasmus MC. Word je in Tarwewijk geboren, dan leef je aanzienlijk korter dan wanneer je in Ommoord geboren wordt. En ben je dak -en thuisloos, dan kan dat zelfs 14 jaar schelen.

Maar we worden ouder, met zijn allen, en die trend zet door. “Elke tien jaar krijgen we er 2,5 jaar bij”. Dat is anderhalve dag per week. Het aantal gezondheidsklachten dat oudere mensen ervaren, neemt daarmee ook toe, maar volgens Burdorf mogen we daar in verhouding nog steeds blij mee zijn: met die extra levensduur kunnen we een hoop leuke dingen doen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1