Minicollege Studio Erasmus18 november 2015

Minicollege: wordt Rotterdam gezonder?

Groot gezondheidsonderzoek in Ommoord

25 Jaar lang heeft de Erasmus Universiteit 15.000 inwoners van de wijk Ommoord van 40 jaar en ouder onderzocht op het verloop van hun gezondheid. Wat zijn de resultaten van dat onderzoek? Zijn Rotterdammers gezonder geworden?

De landelijke trend is dat we allemaal ouder worden, ook Rotterdammers leven gemiddeld langer. We leven in meer veiligheid, in schonere lucht en eten gezonder. Kijk je achter de gemiddeldes dan zie je wel grote verschillen, constateert professor Lex Burdorf, hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid aan het Erasmus MC. Word je in Tarwewijk geboren, dan leef je aanzienlijk korter dan wanneer je in Ommoord geboren wordt. En ben je dak -en thuisloos, dan kan dat zelfs 14 jaar schelen.

Lees ookCategorieMinicollege Studio ErasmusElke maand een prangende vraag aan een wetenschapper van de Erasmus Universiteit, in Studio Erasmus

Maar we worden ouder, met zijn allen, en die trend zet door. “Elke tien jaar krijgen we er 2,5 jaar bij”. Dat is anderhalve dag per week. Het aantal gezondheidsklachten dat oudere mensen ervaren, neemt daarmee ook toe, maar volgens Burdorf mogen we daar in verhouding nog steeds blij mee zijn: met die extra levensduur kunnen we een hoop leuke dingen doen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:gezondheid, lex burdorf en Ommoord

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Ommoord, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiƫren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *