Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds dit najaar wordt de sectie economie & ondernemerschap van Vers Beton ondersteund door twee partners: R’damse Nieuwe en de Stichting Ondernemersbelangen. In een tweeluik belichten we als eerste R’damse Nieuwe, bekend van onze gelijknamige serie.

Marte-VB-07-10-2015
Beeld door: beeld: Marcel Kollen

Marte van Oort is in het dagelijks leven werkzaam als program manager voor stichting De Verre Bergen in Rotterdam. Daarvoor spreken we haar niet vandaag. Ze is namelijk ook voorzitter van R’damse Nieuwe – een community van ruim 1800 ondernemende Rotterdammers die hun energie en innovatieve ideeën inzetten voor de stad. R’damse Nieuwe is daarnaast ook een partner van Vers Beton. Dat verbond wordt het komende jaar verder uitgediept. Van Oort legt uit hoe, wat en waarom.

Wat is R’damse Nieuwe nou precies?

“Een heel diverse club, verenigd in een community van 1800 personen. We zetten ons in voor de ondernemende Rotterdammer, vaak jonge ondernemers, frisse geesten. We willen ze graag verder helpen met hun innovatieve ideeën. Dat doen we op verschillende manieren. Als organisatie bestaan we uit tien zogeheten connectors – we organiseren netwerkevenementen als borrels, pitch-mogelijkheden, maar ook workshops rondom thema’s zoals storytelling en innovatieve businessmodellen. We stimuleren de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de gemeente en jonge ondernemers en gaan zelf partnerschappen aan.´

Dan is de hamvraag natuurlijk: wie betaalt dat?

“We zijn onderdeel van Rotterdam Partners, een organisatie die tot doel heeft de Rotterdamse economie te stimuleren. Zij financieren R’damse Nieuwe en bieden ons daarmee de mogelijkheid om onze events en projecten te realiseren. Maar we opereren wel onafhankelijk, voor ons is autonomie heel belangrijk. We willen onze handen vrij hebben, zelf bepalen waar we voor gaan en wat we gaan ondersteunen. Die vrije rol is essentieel voor onze connectors – niet in de laatste plaats omdat het vaak zelf ondernemers zijn. Het doel is de ondernemende Rotterdammer te steunen.”

Vertel eens iets over de samenwerking met Vers Beton. Waarom eigenlijk?

“Vers Beton is voor ons ook exemplarisch. Een jonge club, bij oprichting tenminste wel, haha. Over de rol die Vers Beton speelt, waren wij direct enthousiast. In 2013 zijn we daarom samen de serie R’damse Nieuwe begonnen, waarin Vers Beton jonge ondernemers portretteert. De samenstelling van de interviewkandidaten stemmen we af, maar verder ligt de journalistieke eindverantwoordelijkheid bij Vers Beton. Dat is weer die autonomie. De serie loopt heel goed en ook de mensen, die erin gefigureerd hebben, zijn allemaal enthousiast. Vorig jaar hebben we daarom een boek laten maken van de interviews, dit boek ligt door heel Rotterdam, van GROOS. tot op de koffietafel van de burgemeester. De serie gaat nu ook verder, al wordt ’ie iets anders – meer geclusterd per ondernemersgebied met een lossere aanpak qua vragen. Daarnaast wordt de samenwerking dus uitgediept.”

Hoe gaat dat gebeuren?

“Nou, dat moet nog 100 procent rond gemaakt worden, maar buiten de genoemde serie stellen wij voor een periode van twee jaar geld beschikbaar. Daarmee kunnen journalisten een vergoeding krijgen om relevante onderwerpen voor de ondernemende Rotterdammer uit te diepen, maar Vers Beton bepaalt en vult in. Wij hebben simpelweg alle vertrouwen in Vers Beton en het enthousiasme wat we al die tijd gevoeld hebben, wilden we nog concreter maken, door de samenwerking met jullie sectie Economie & Ondernemerschap te intensiveren.”

Tot besluit – waarom is het zo belangrijk om die ondernemende, jonge Rotterdammer te steunen?

“Omdat het een zeer interessante en essentiële groep is voor een stad. Alleen – ze zijn vaak nog te ‘klein’ of te ‘nieuw’ om via de geijkte paden te kunnen groeien. Investeerders kijken de kat uit de boom, bij overheden krijgen deze partijen soms lastig een voet tussen de deur. Daarom willen wij samenwerking stimuleren.
In beginsel gaat het vaak om ondernemers en bedrijfjes die tussen de nul en drie jaar bestaan en hooguit vijf werknemers hebben. Dat is wat ik bedoelde met ‘te klein voor geijkte partijen’. Vaak zijn die ondernemers heel veel aan het uittesten, en dan faalt ook een deel. Wat wij niet erg vinden – zo kom je ergens. Een goed voorbeeld is Rechtstreex, overigens. Voor wie ze niet kent: ze werken aan een beter voedselsysteem door local sourcing: in hun geval boer en consument verbinden. Zij deden ooit mee aan ons project Crowd Force Rotterdam, waar starters een idee kunnen pitchen en met vragen aan het publiek en andere ondernemers hun concept kunnen aanscherpen. Zij hebben in de afgelopen twee jaar goed duidelijk gekregen waar ze naartoe willen en hoe ze dit willen bereiken. Nu hebben ze twintig werknemers en zijn ze in gesprek met investeerders om verder te kunnen groeien. Daar ben ik trots op: dat zij mede via R’damse Nieuwe resultaat hebben kunnen behalen.”

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Marcel Kollen

Marcel Kollen

Marcel Kollen (1972) is een Rotterdamse fotograaf. Hij legt graag het dagelijks leven vast: straattaferelen, verlaten landschappen of eenzame wandelaars. In 2014 maakte hij het boek ‘Off Rotterdam’ over Rotterdamse muzikanten. Rotterdam voelt voor hem na lange reizen als thuis. Hij houdt van de duidelijkheid van Rotterdammers en de positieve vibe van de laatste jaren.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van ralph
  ralph

  Ik sluit me aan bij Karin. Blijf ajb onafhankelijk, mensen! Las ik laatst niet iets bij jullie over de lange arm van het gemeentelijke communicatieapparaat?

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Dag Ralph en Karin, dank voor jullie bezorgde reacties! Ik vind ze hartverwarmend, ik ben ervan overtuigd dat we met zulke kritische lezers (én onze eigen redacteuren niet te vergeten) scherp blijven. Als we ons niet senang voelen in een samenwerking, doen we het niet. En hier voelen we ons prima bij.

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  ai ai ai een samenwerking van Vers Beton met R’damse Nieuwe. Ik vrees voor een tsunami aan gejubel dat eigen is aan de Rotterdam-verkopers. Rdam Partners doet overigens prima werk, met zichtbare resultaten, maar ieder zijn vak. Daar ga je dan als journalistiek blog van onafhankelijke ‘harde denkers’ !
  Wel fijn van het geld natuurlijk :)

  1. Profielbeeld van Hilde
   Hilde

   Hoi Karin, dank voor je reactie. Ik verwijs voor het gemak even naar de reactie van Vincent op Ralph onder het interview met Hans van Sonderen (onze tweede partner van de sectie Economie & Ondernemerschap): http://versbeton.nl/2015/11/we-willen-een-plezierig-ondernemersklimaat/

   Zoals hij al zegt: deze samenwerkingen bestaan al langer. Met R’damse Nieuwe werken we al geruime tijd samen voor de Rotterdamse Nieuwe-serie. Deze samenwerking is nu uitgebreid naar een breder partnerschap, waarbij extra geld ter beschikking is gesteld voor de sectie Economie & Ondernemerschap. In de samenwerkingsovereenkomst is journalistieke onafhankelijkheid als voorwaarde opgenomen. Kijk, wij zijn ons er ook van bewust dat dit altijd een precaire balans is, maar we zijn het aan ons voortbestaan verplicht om partnerschappen op deze manier uit te proberen. Dat doen we al sinds begin dit jaar met AIR en Bolster. R’damse Nieuwe en Stichting Ondernemersbelangen zijn daar nu bij gekomen.

   Tot nu toe zijn de ervaringen positief. En ja, dat geld is zeker fijn, want het betekent dat we ten minste voor twee secties de continuïteit kunnen garanderen. Nu die andere secties nog.
   Dat neemt niet weg dat we het zeer op prijs stellen dat onze lezers kritisch zijn op onze partnerschappen. We piekeren ons achter de schermen suf over die journalistieke onafhankelijkheid en we delen die vraagstukken juíst graag met de buitenwereld. Dus bij deze, trek vooral aan de bel als er vragen zijn.

   Hilde
   (zakelijk leider)

   1. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Dag Hilde, je uitgebreide reactie stel ik bijzonder op prijs (wie ben ik nou helemaal) Kijk, het commerciële bloed kolkt in mijn aderen, dus ik ben de eerste die begrijpt dat dit soort partnerschappen de schoorsteen laten roken.

    Maar ajb niét dat gejoel -soms op het zwakzinnige af- over Rotterdam. Daar hebben we Gers! en De Buik al voor :)

    PS1 Ik had al plaatsvervangend medelijden met Vincent Cardinaal en zag hem voor me terwijl hij thuis het interview aan het uitschrijven was.
    ‘Storytelling’, ‘connectors’, ‘pitch’, ‘community’, ‘innovatieve businessmodellen’:
    Arrrggghhh!

    PS2 Het gevaar van de gemeente als suikeroompje is dat het nu alleen gaat om Economie & Ondernemerschap, maar dat je later ook op je vingers getikt kan worden -of zeg maar zéker getikt gaat worden- over willekeurig welk onderwerp dat niet in het PR-straatje past. Ook daar is mee te leven, maar het maakt je werk wel minder leuk en het komt vooral de kwaliteit niet ten goede. Ik zeg het maar even :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.