Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds dit najaar wordt de sectie Economie & Ondernemerschap van Vers Beton ondersteund door twee partners: R’damse Nieuwe en de Stichting Ondernemersbelangen. Wie zijn deze partners? De stichting ondersteunt het Rotterdamse ondernemersklimaat op haast Amerikaanse wijze: met een volwassen jaarbudget, een scherpe focus en boven alles gericht op het collectief.

MarcelKollen-VB-2015-4
Beeld door: beeld: Marcel Kollen

Om de samenwerking met Vers Beton wat beter voor het voetlicht te brengen, trekken we op een herfstige middag naar de Erasmus Universiteit. Daar is Hans van Sonderen werkzaam. Hij is hoogleraar Belastingrecht en daarnaast de vice-voorzitter annex spreekbuis van Ondernemersbelangen Rotterdam. We vragen naar het hoe en het waarom van de stichting en waarom zij een initiatief als het onze verder willen helpen met de bedrijfsvoering.

MarcelKollen-Marte-VB-07-10-2015

Lees meer

“Jonge, ondernemende Rotterdammers zijn essentieel”

Sinds dit najaar wordt de sectie economie & ondernemerschap van Vers Beton…

Dag meneer Van Sonderen. Ik zie dat u er direct de statuten bij pakt?

Hans van Sonderen, met vuistdik dossier in de hand, klaar om te bladeren: “Haha, nee hoor, maar ik ben graag duidelijk. Maar goed, dan doen we het zonder. Geen probleem.”

Wat is de Stichting Ondernemersbelangen nu precies?

“Een organisatie die in principe terug gaat tot 1949. Tijdens de wederopbouw was er grote behoefte bij het midden- en kleinbedrijf om hun waar te tonen aan publiek, aan de consument. Op die wijze is de eerste ‘versie’ van Ondernemersbelangen ontstaan. Uiteindelijk is men beurzen gaan organiseren, waar bedrijven aan de consument konden laten zien wat nieuw was in hun metier. Toen die markt zo’n tien jaar geleden zo goed als opgedroogd was, is de focus gewijzigd. Het beursbedrijf werd verkocht en we zijn gefuseerd met de Stichting Middenstandsbelangen. Sindsdien is Ondernemersbelangen welbeschouwd een particuliere, charitatieve organisatie. De stichting streeft naar een plezierig ondernemersklimaat en richt zich op de regio groot Rotterdam. We hebben geen winstoogmerk.”

Bijvoorbeeld een bedrijfsverzamelgebouw?

“Nou, aardig dat je dat zegt, want we hebben op het Bedrijvenpark Op Zuid, in oud-Charlois, onlangs een aantal panden gekocht. Die worden verhuurd aan start-ups en andere jonge ondernemingen. Zo helpen we de ondernemers die er zitten en de locatie: anders hadden die panden braak gelegen.”

Dus Barendrecht doet ook mee?

“Ja hoor, Barendrecht mag ook mee doen. Wat ik met plezierig bedoel, is dat collectieve groepen ondernemers zich zowel individueel als gezamenlijk kunnen ontwikkelen. We steunen op meerdere manieren, maar de collectiviteit is voor ons erg belangrijk. Wij bestaan niet om een individuele bakker te ondersteunen. Als tien bakkers een coöperatie hebben opgericht, wordt het interessant voor ons. We richten ons overigens voornamelijk op het MKB – grote bedrijven en organisaties hebben de middelen vaak al in huis die wij kunnen bieden.”

U zegt: je kunt bij ons aankloppen. Kan dat altijd? En moet ik dan een soort Dragon’s Den verwachten?

“Een wat?”

Dragon’s Den. Een programma waar mensen een idee pitchen voor een stel rijke investeerders, en die vervolgens volledig op de grill gelegd worden.

“Ha, nee hoor, bij ons geen knikkende knietjes of iets dergelijks. Ik en mijn twee medebestuurders plus onze directeur gaan in gesprek met de aanvragers. Die mogen eerst pitchen. Bij jullie waren dat twee Vers Betonners die de sectie Ondernemerschap kwamen toelichten. Na afloop daarvan stellen wij dan voor de vuist weg vragen. Natuurlijk bekijken we ook cijfers, maar gevoel en intuïtie zijn ook van belang.”

De hamvraag: waarom Vers Beton steunen?

“We vonden het leuk dat jullie niet traditioneel zijn. Jullie zijn geen Financieel Dagblad – verre van zelfs, haha. Daarmee bereik je dus andere mensen, het sluit aan bij nieuwe ondernemers, en jullie richten je op deze regio. Dat is het collectieve belang voor ons bij Vers Beton: jullie brengen ondernemers en verhalen die daaraan gelinkt zijn en zijn zo tegelijkertijd een journalistieke toevoeging en een informatiekanaal. Vers Beton krijgt van ons een financiële bijdrage zonder eisenpakket, in eerste instantie tot eind 2016.”

Eerste instantie – er zit nog meer in het verschiet?

“Wij houden van relaties, zo zeg ik het altijd. Als het positief is en blijft, verbinden we ons vaak genoeg structureel aan partijen die het collectieve ondernemersklimaat van groot Rotterdam bevorderen.”

Is dat altijd met geld?

“Nou ja, hoe zal ik het zeggen… uiteindelijk komt het natuurlijk doorgaans wel neer op geld. Dat is in vrijwel alle gevallen ook het meest behulpzaam. Maar het is niet altijd in de vorm van een bedrag overmaken. Samen met de Willem de Kooningacademie kennen we de Henri Winkelman Award toe. Die beloont een jonge kunstenaar die er in is geslaagd een financieel gezonde onderneming neer te zetten en die als het even kan ook nog innovatief is binnen het ondernemen.”

Die Award bedraagt jaarlijks 10.000 euro. Een fors bedrag. Ik ga het daarom gewoon vragen – waar komt dat geld allemaal vandaan?

“Wij doen geen uitspraken over wat we in kas hebben en maken ook geen jaarrekeningen openbaar. Wat ik je wel kan en wil vertellen, is dat we er naar streven om jaarlijks een bedrag van tussen de 250.000 euro en 300.000 euro aan steun toe te zeggen.”

Niet bang dat de bron opdroogt?

“Nou, misschien is dat helemaal niet zo erg. Sterker, ergens leeft het idee dat deze stichting zijn einddoel heeft bereikt als we overbodig geworden zijn! Ik kan me zo voorstellen dat we een finale, grote investering zouden doen in een project dat alles waar we voor staan samenbalt. Dan geven we daarmee het stokje door.”

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Marcel Kollen

Marcel Kollen

Marcel Kollen (1972) is een Rotterdamse fotograaf. Hij legt graag het dagelijks leven vast: straattaferelen, verlaten landschappen of eenzame wandelaars. In 2014 maakte hij het boek ‘Off Rotterdam’ over Rotterdamse muzikanten. Rotterdam voelt voor hem na lange reizen als thuis. Hij houdt van de duidelijkheid van Rotterdammers en de positieve vibe van de laatste jaren.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Ome Joop
  Ome Joop

  Cardinaal: “De reden dat we dit interview en het vorige publiceren is juist omdat we zo open mogelijk naar onze lezers zijn.”

  Als je dat wil zijn, zet er dan gewoon boven dat het een advertorial is, zoals dat gebruikelijk is in de media. Je kunt jezelf wel wijs gaan zitten maken dat dit een journalistiek onafhankelijke productie is, maar zo gepresenteerd zal de lezer het vooral zien als oninteressante betaalde content.

 2. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Ha Ralph, dank voor je antwoord (ook gister). Dit soort samenwerkingen gaan we al langer aan, hoor. Ze zijn nu geïntensiveerd. In de media zijn ze best gebruikelijk, overigens – zie alle bijlages van kranten die gesponsord worden, bijvoorbeeld. Wij hebben een samenwerking (die we ook altijd uitleggen onder de artikelen – http://versbeton.nl/info/samenwerken-met-vers-beton/), en die houdt altijd in dat wij de journalistieke eindverantwoording hebben en houden. In het geval van deze sectie betekent dat dus dat wij de stukken kiezen, de eindredactie voeren en het publiceren bepalen. De partners hebben daar geen invloed op. Dat doen we juist om jouw angst van ‘verstrengeling’ geen waarheid te laten worden. Waarom we ze dan aangaan? Simpel. Vers Beton kost heel veel moeite, en dat gebeurt 99% van de tijd 100% vrijwillig. Let wel: dit zijn professionals. Nu kunnen we de mensen van deze sectie een vergoeding geven, en er vloeit iets naar Vers Beton zelf. Wat we aanwenden voor tal van zaken: van kantoor tot bijhouden van de site. Niemand rijdt er een Porsche van, zal ik maar zeggen.:)

  De reden dat we dit interview en het vorige publiceren is juist omdat we zo open mogelijk naar onze lezers zijn. Daarnaast willen we de partners graag extra toelichten. Wie zijn deze mensen of organisaties? Jij zegt verder dat Hans geen wezenlijk antwoord geeft…dat ben ik als auteur niet met je eens. Hij stelt bijvoorbeeld een hard bedrag van wat de stichting jaarlijks uitgeeft. Dat vind ik persoonlijk al een heel inzichtelijk, journalistiek feit.

 3. Profielbeeld van ralph
  ralph

  Goed dag jullie fondsen weten te werven. En leuk dat deze meneer geld geeft natuurlijk. Maar als hij op de meest basale vraag geen antwoord wenst te geven, ook na een en andermaal aandringen, dan zou ik zeggen: interview niet publiceren. Met dit soort stukken vervreemd je je lezers van je, volgens mij. Wel opassen hoor, een reputatie komt te voet en gaat te paard. Succes!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.