Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Inwoner van de Afrikaanderwijk Romana Vrede vond de reportage van Nieuwsuur over haar buurt niet representatief.  In navolging van burgemeester Aboutaleb gaat ze de confrontatie aan met de ogenschijnlijk xenofobe clientèle van buurtcafé Bloemfontein. 

Angst in de Afrikaanderwijk
Beeld door: beeld: Krzysztof Soroka

Beste Aboutaleb,
Ik ben trots op u.
Uw geduld en respectvolle houding grenzen aan het absurde.
Ik heb de buurtvergadering met u en de bewoners van Beverwaard gezien over de komst van een nieuw asielzoekerscentrum. Het was, hoe pijnlijk ook, zeer goed: zij spraken hun ongezouten mening en u liet dat toe. Zij hoefden niet politiek correct te zijn. U droeg het volgende uit: ‘Laten we het erover eens zijn dat we van mening verschillen.’
De bewoners klaagden en waren boos. Boos op alles: op de huur, de hypotheek, de politie, maar vooral op de politiek. Ze zijn gefrustreerd. Alle ellende die ze in hun dagelijks leven ervaren, gooien ze op één hoop en het ligt allemaal aan u en de uwen. Ze houden de regering/de ambtenaren/de politie/de hele politieke ‘klotuhzooi’ verantwoordelijk.

Kletspraat

Wanneer u tijdens de buurtvergadering antwoord gaf, werd dat door de bewoners afgedaan met: “Ik hoor alleen maar politieke kletspraat.” Zij konden u simpelweg niet volgen. U en zij spraken niet dezelfde taal. Het was verbazingwekkend, ontluisterend en inspirerend om te zien dat het u er niet van weerhield in gesprek te blijven.
Uw diplomatieke rust verdient lof en navolging.
Ik woon sinds 2012 in de Afrikaanderwijk op de Bloemfonteinstraat en ik ben na de uitzending van Nieuwsuur over mijn wijk in de war. De reportage vond ik niet representatief. Wat een beeldvorming en wat een manipulatie.
De Afrikaanderwijk is in mijn visie een mooie buurt. Het gaat de goede kant op. We hebben een populaire markt, allerlei winkeltjes, cafeetjes, toko’s en de Maas om de hoek. Als je hier langs de woonhuizen wandelt, tref je willekeur en de geur van heerlijk eten: Hindoestaanse roti, Surinaamse bami, Marokkaanse worstjes, Turkse taartjes en Hollandse stamppot

Ik had nooit gedacht dat in mijn buurt, mijn supergemêleerde buurt, mijn hyperdiverse buurt een vreemdeling vreemd zou kunnen zijn, want iedereen is hier anders, komt ergens anders vandaan (vrij naar Vroegindeweij). Natuurlijk, de PVV is de grootste partij in Rotterdam, maar toch niet in de Afrikaanderwijk? Zo naïef wilde ik zijn.
De boze teksten van de bezoekers van café Bloemfontein over mij en mijn buren gaf mij reden tot hysterische paniek. Dus vroeg ik mij af: “What would Ahmed do?”

Racisme

Mijn vriendin Nanda wist het direct: “Ik ga wel even met ze praten.” Afgelopen zaterdag ging ze bij café Bloemfontein een kopje koffie drinken. Wat blijkt: de clientèle van café Bloemfontein woont hier niet! Nanda kwam er in het gesprek achter dat ze allemaal verhuisd zijn of hier nooit hebben gewoond. Hun ongerief is niet gebaseerd op hun contact met ‘de buitenlander’.
Er is ‘gewoon’ onwetendheid en onzorgvuldigheid bij het formuleren van dit ongerief. Er blijkt geen sprake van hardvochtig racisme maar van diepgewortelde frustratie.

Onderhuids

Mijn vriendin vroeg: “Waarom moeten deze buitenlanders, deze allochtonen opkankeren?” Waarop de clientèle en barjuffrouw reageerden met een hoofdschuddend: “Nee, zo bedoelen we het niet, zo moet je dat niet zien. Degene die dat in dat filmpje heeft gezegd, dat is gewoon Joop. Die praat met alles en alles wat Joop zegt is met het K-woord”.
Hieruit kan ik concluderen: óf de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend óf racisme tiert onderhuids.
In de Afrikaanderwijk wil ik niet bang zijn voor deze ogenschijnlijke xenofobie van mijn blanke medelander. Ik dorstte niet mee naar café Bloemfontein. Angstig voor de angst van de ander jegens mij, is mijn angst een zelfvoorzienend monster geworden. De enige manier om dit monster te tackelen is hem recht in de ogen te kijken. Dus aanstaande zaterdag zal ik, uw voorbeeld volgend, samen met Nanda en mijn zoontje ook naar café Bloemfontein gaan voor een kopje koffie.
Ik houd u op de hoogte.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Romana Vrede

Romana Vrede

Mijn naam is Romana Vrede. Ik ben een allochtone actrice met vriendin, moeder van een gehandicapt kind en ik woon ‘op Zuid’.

Profiel-pagina
ksoroka_300x300

Krzysztof Soroka

Illustrator

Krzysztof Soroka (1987) is een Nederlands-Pools visueel artiest. Afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie en werkzaam in Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties
 1. Profielbeeld van Myranda
  Myranda

  Romano van harte gefeliciteerd met het behalen van die prachtige theaterprijs. Ik ben trots op je!
  60 jaar geleden kwam ik vanuit Groningen naar deze mooie stad. Wat ik me herinner is dat de kinderen vonden dat ik raar praatte. Ik heb me snel aangepast en ben zeer verknocht aan Rotterdam geworden. Ik denk dat we in Nederland wel blij moeten zijn met al die jonge mensen die hier willen komen wonen. Anders zal de vergrijzing genadeloos toeslaan. We hebben de vluchtelingen nodig. Ik woon niet in de Afrikaanderwijk maar kom er graag en ben nog nooit onheus bejegend door wie dan ook. Het kankeren zit de Rotterdammers wel in het bloed.

 2. Profielbeeld van Kittycat
  Kittycat

  Ik heb het in mijn reactie over de bekrompen pvv-aanhangers en dergelijke waar iedereen last van heeft, daar gaat het artikel immers over. Ik had dat er bij moeten vermelden zie ik nu. En vervolgens heb ik het over de oorzaak van het hele probleem wat in de doofpot wordt gestopt.
  Wat men nu probeert is dorpsgekken wijsheid en tolerantie bij te brengen, omdat het er veel zijn.
  Terwijl het democratisch systeem juist verbeterd moet worden en daarmee sneller bent met het oplossen van het probleem.
  Het grootste probleem is eigenlijk generalisatie: Nederlanders, immigranten, buitenlanders, moslims… Het geeft veel mensen te snel het idee dat een groep over een kam te scheren is. Mij zelfs ook heel onbewust. In het moment supreme. Als ik verbaal word aangevallen op een onredelijke manier kost het me ook een tijdje om tot mezelf te komen en te beseffen dat dat echt idiote lui moeten zijn, die niet de moeite waard zijn om over na te denken, en dat het niet door hun afkomst is. Je komt op zo’n moment in een negatieve spiraal tot je denkt dat een bepaalde vriend diezelfde afkomst heeft en zoiets nooit zou zeggen.
  De hamvraag is dus: vind je het werkelijk prima dat je evenveel zeggenschap hebt als een stel kansloze hangjongeren van welke afkomst dan ook?

  Ik ben geen goede verhalenverteller, nooit willen worden ook, maar ik hoop dat m’n punt nu duidelijk is.

 3. Profielbeeld van Cor Tak
  Cor Tak

  Geen idee waar Kittycat het over heeft? Wellicht zit hij/zij in de verkeerde topic..
  Maar het geeft mij mooi een gelegenheid om Romana nog even op dit verhaal te wijzen, vandaag in de Telegraaf:

  “Leefbaar Rotterdam raadsleden Michel van Elck en Tanya Hoogwerf gaan schriftelijke vragen indienen bij het college om de wantoestanden bij Dagbehandeling Multifunctioneel Centrum (MFC) in gebied Feijenoord aan te kaarten. Het MFC is voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische- en gedragsproblemen.

  Een manager en drie medewerkers uit het zorgteam van dertig mensen zou de scepter zwaaien in het centrum aan de Brede Hilledijk. ,,Een Surinamer, Kaapverdiaan en een Marokkaan. Ze spreken er zelfs Surinaams, wie er wat van zegt wordt weggepest. Alle blanken zijn makamba’s, een scheldwoord.’’

  Makamba? Geen idee maar ik wordt er niet echt warm of koud van maar het schept wat evenwicht in de discussie. Kunnen we toch nog door één deur :-)

 4. Profielbeeld van Kittycat
  Kittycat

  Het probleem is niet hun hersencapaciteit waar ze niets aan kunnen doen maar dat ze net zo veel stemrecht hebben. Dat wij het immoreel vinden om hieraan toe te geven. En dat wij te veel onze mond houden en zij dat juist meer zouden moeten doen. Om een lang verhaal kort te maken.
  Meer dan dit kan ik het niet verbloemen. Stap van je paard af en kijk gewoon de waarheid in de ogen.
  Namelijk dat het democratisch system niet meer voldoet en het verbeterd zou moeten worden.

 5. Profielbeeld van Cor Tak
  Cor Tak

  Romana woont er sinds 2012 maar vindt het haar recht om iemand die de veranderingen in de Afrikaanderwijk gedurende de afgelopen 40 jaar heeft meegemaakt te veroordelen zelfs zonder de man te hebben gesproken. Romana hanteert gelukkig niet met het K-woord maar eigenlijk is de strekking van haar keurig verwoorde verhaal van gelijk niveau.

  Ik zag een gepensioneerde oer-Rotterdamse havenarbeider- een vent opgegroeid in het na-oorlogse Rotterdam waar je toen 6 dagen per week werkte, een man die die met zijn “klauwen zijn vreten verdiende”
  Zo’n man wordt dan uitgezocht door een verslaggever met dubbele agenda die de man een borreltje aanbied en hem dan uitnodigt zijn hart te luchten. En daarna nog even naar de Turkse sportschool, (niet naar een koffiehuis natuurlijk) voor een unbiased verhaal van de andere kant samengevat in die ene zin “een Hollander om 12 uur in de kroeg dan weet je het wel”

  En daar heb je het verhaal, niemand die ziet dat de oude man al lang gepensioneerd is en uit heimwee een paar keer per week zijn oude buurtkroeg bezoekt, niemand die opmerkt dat jonge Turkse mannen in plaats van te werken ’s middags om 12 uur in de sportschool staan.
  (Ik weet het, misschien hadden ze allemaal nachtdienst zoals al die anderen die om 12 uur s’ middags daar buiten rondhangen. Die ziet u ook toch?)

  En ook U beste Romana trapt er met open ogen in dit en vind dat u zonder met de oude man te hebben gesproken hem hier als xenofoob mag neerzetten. Er valt voor u nog veel te leren in dit leven begin er vandaag nog mee is mijn advies.

 6. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Woont er sinds 2012?! Geboren en getogen aldaar. Ga eens kijken in de buurt van de putselaan. Oranjeboomstraat ook een mooi voorbeeld. Onderling weinig problemen, maar leven allen totaal langs elkaar heen in hun eigen culturele wereld. Pact van Zuid is er niet voor niets. Het gaat steeds beter, maar een samenleving, bij lange na niet.

  Wat het schelden betreft. Tatta’s be like ding op facebook gevolgd? Groeide op met k-kaaskop, bakkara enzovoorts, schelden is van alle kanten, maar het anti blank gehalte mag niet onderschat worden. Als blank zoiets als de tatta’s be like hadden gedaan over bijvoorbeeld surinamers, zou Quincy en de slaventijd mensen direct een aanklacht indienen. Onderling schelden mannen tegen elkaar, k-homo, flikker, hoor je daar iemand wat over zeggen? Niemand, hoor je iemand daarover? Nee. Hypocriet om wel zo te reageren als het over allachtonen gaat, maar homosexuelen schofferen, ga u gang

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Die heb ik gelezen ja. Het was een algemene stelling van mij, want Romana is niet de eerste die zoiets zegt, ongeacht haar geaardheid.

   2. Profielbeeld van Jan
    Jan

    Romana is van jongs af in Rotterdam opgegroeid ze kent dus historie van de Afrikaanderwijk en kan weten hoe een ex Rotterdamse havenarbeider zijn hart lucht.
    Vraag is hoelang kan ze zich achter de term allochtoon blijven verschuilen? Romana hoort er gewoon bij in Rotterdam, maar ik voel dat er iets wordt opgebouwd.

 7. Profielbeeld van Karin
  Karin

  De boze teksten van de bezoekers van café De Bloemfontein over mij en mijn buren gaf mij reden tot ‘hysterische paniek’.

  Toen haakte ik af. Of eigenlijk eerder al.
  Ik kan helemaal niets met -links of rechts- melodrama en vermeende morele superioriteit.

  Aboutaleb ook niet volgens mij.

  1. Profielbeeld van Romana Vrede
   Romana Vrede

   Beste Karin, ik zal mijn hysterie niet verdedigen want ben er niet trots op. Maar het overkwam me en dat verbaasde mij zelfs. Ik ben een stoere Rotterdamse en raak niet snel in paniek. Nu, echter, kwam het zo dichtbij dat ik al mijn humor en zelfrelativering even kwijt was. Mijn buren horen zeggen dat alle buitenlanders moeten ‘opkankeren’ kwam binnen. Vandaar.
   Daarnaast; Melodrama Toneelgenre; bijzonder treurig verhaal dat soms triest, soms hoopvol eindigt. Pathetisch wellicht. Maar je hebt gelijk dat ik me moreel superieur acht; Ik vind het beter dat ik niet zeg dat mensen moeten opkankeren omdat ze uit het buitenland komen.
   Ik weet niet wat Aboutaleb hier iets mee kan. Ben benieuwd eerlijk gezegd. Ik heb hem de uitgebreide versie van mijn brief gemaild.

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Wat zei Aboutaled over de IS sympathisanten, die zei ook dat ze moesten opdonderen. Het schijnt dus zo te zijn momenteel dat het voornamelijk is wie het zegt, sterker nog, welk ras iets zegt. De een is een racist de ander een held. Hypocriet?

 8. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  In het dorp waar ik veel verkeer hebben ze een enorme hekel aan de mensen in het dorp ernaast. Voetbal wedstrijden lopen ook strijk en zet uit de hand. Evenals de wedstrijden Spakenburg –IJselmeervogels en Katwijk – Quick Boys. Wat voor de wedstrijden over elkaar (streek of stadsgenoten) gezegd wordt, wil je niet weten.

  Ik weet na meer dan dertig jaar werken op de eerste multiculti school voor TVWO-VWO-HAVO –MAVO dat Hindoestanen heel ijdel kunnen praten over Creolen, dat Surinamers heel ijdel kunnen praten over Antillianen, dat Turken en Koerden soms elkaars bloed wel kunnen drinken, dat Serviërs, Kroaten en Bosniërs -ooit Joegoslaven – elkaar niet bepaald mogen en dat het gros van de moslims andersdenkenden als tweede rang beschouwt.

  Tijdens een voetbalwedstrijd kreeg ik na een overtrading te horen, dat ik een “teringlijer” was. “Kan niet. Ik ben ingeënt tegen TBC” zei ik tegen mijn verbijsterde tegenstander. Dat is de kern van de zaak. Niet alles letterlijk nemen en soms gewoon je schouders ophalen.

  1. Profielbeeld van Romana Vrede
   Romana Vrede

   Ik zou zeggen lees m’n volgende column. Ben het niet helemaal met je oneens namelijk. Zo zal blijken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.