Politiek18 december 2015

Alles kan in het politieke brugjaar 2016

Column

Het jaar dat nadert is in politiek opzicht bijzonder interessant. Peter van Heemst laat zijn licht over brugjaar 2016 schijnen.

Peter van Heemst Beeld: Jeroen van de Ruit

2016 wordt een interessant politiek brugjaar. Het volgt op de eerste anderhalf jaar van het stadsbestuur, dat in mei 2014 aantrad. In deze startperiode moeten de nieuwe wethouders hun draai zien te vinden en kunnen ze met hun eerste begroting een stempel op de stad zetten.
2016 gaat vooraf aan de laatste anderhalf jaar, waarin er niet alleen geoogst gaat worden, maar waarin de lokale politici ook de messen slijpen met oog op de verkiezingscampagne van maart 2018.

Bijna ongemerkt heeft het stadsbestuur al twee volwaardige begrotingen door de raad geloodst. Wat er verder ook te zeggen valt over de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA; dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar gekregen. Door de massieve tegenstem van de oppositie tegen beide begrotingen zijn ze echt het visitekaartje geworden van deze coalitie en van niemand anders. Dat geeft de samenwerking in mijn ogen een stille boost, die ze in verder roerige politieke tijden en spannende onderlinge verhoudingen goed kan gebruiken.

2016 is qua verkiezingen een rustig jaar. Als het kabinet Rutte/Asscher niet tussentijds aan zijn stutten trekt, zijn de Tweede Kamerverkiezingen pas een jaar later. De Rotterdamse politiek hoeft zich dus nog geen zorgen te maken over de gevolgen van mee- of juist tegenvallende landelijke uitslagen voor de Rotterdamse krachtsverhoudingen.
De verkiezingen voor Europa en de provincies hebben we net achter de rug. Wie wil, hoeft in 2016 alleen de gang naar de stembus te maken voor het zogeheten Oekraïne-referendum. Dat zal niet een, twee, drie een terugslag geven op de lokale politiek in Rotterdam. Hoewel, voor de volledigheid, D66 zich altijd enorm kan ergeren aan de anti- Europese toon waarmee Leefbaar Rotterdam zich in de discussies over dit referendum mengt.

“2016 is dus ook hét jaar om te kijken welke brekebeen of zwakke broeder vervangen moet worden”

2016 is een brugjaar. Een jaar waarin raadsleden, zeker de raadsleden die niet verzekerd zijn van een plekje op de volgende kandidatenlijst, gaan uitkijken naar een andere baan, buiten de politiek. Dat geldt op de eerste plaats voor de raadsleden die nu met een derde periode bezig zijn. Een vierde periode in de Rotterdamse politiek is zo goed als zeker uitgesloten. En in de tweede plaats voor de spijtoptanten: de nieuwe raadsleden die er zelf achter komen dat ze minder geschikt zijn voor het politieke werk dan ze een paar jaar geleden hadden gehoopt.
Binnen de coalitiefracties zal er in het politieke brugjaar 2016 ook gekeken worden naar de prestaties van de wethouders. Wie doet het goed? Waar zitten de zwakke schakels? 2016 is dus ook hét jaar om te kijken welke brekebeen of zwakke broeder vervangen moet worden.

Het is een jaar waarin, en dat doen ze het liefst zo onopvallend mogelijk, nieuwkomers zich zullen warmlopen voor de strijd om het lijsttrekkerschap van hun partij. Vooral binnen de PvdA, SP en D66 kan de opvolgingsstrijd fel oplaaien. Dus, is mijn advies, is het goed opletten geblazen tijdens de nieuwjaarsrecepties, die binnenkort aan de lopende band te bezoeken zijn. Wie speelt zich in de kijker? Wie komt binnen voor het feest begint en blijft hangen tot de laatste bezoeker vertrokken is?

2016 is ook het jaar waarin opgehoopte spanningen kunnen ontploffen. Zo gaat dat in elke coalitie en in elke fractie, dus ook in deze. Stappen raadsleden moegestreden en teleurgesteld op? Hebben ze hun buik vol van het ene compromis na het andere? Komt de fractiediscipline hen de neus uit? Splitsen ze zich af om als eenmansfractie door te gaan? Of druipen ze verbitterd af?
In het politieke brugjaar 2016 kan het alle kanten opgaan. En wie weet. Valt het kabinet toch en wordt Aboutaleb premier van een kabinet van nationale eenheid.

Reageer of deel op Social Media

Tags:brugjaar, CDA, Coalitie, column, D66, Leefbaar Rotterdam en Peter van Heemst

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *