Stedelijke ontwikkeling & architectuur28 december 2015

Charlois, wees er op tijd bij

Column

Na dertig jaar afwezigheid keert columnist Steef Stap terug naar de kop van Charlois. En hij zag dat het goed was. Wat heet, het zou zomaar dé nieuwe hotspot kunnen worden.

hotspot-charlois_kris-soroka

De jaren ’80, aan de Doklaan, kop van Charlois. Hét muziekpodium op Zuid dat korte tijd furore maakte. De hoogtijdagen van de Nederpop. Een onmogelijke popzaal, maar mijn generatie kwam er in groten getale. Als haringen in een broeierige ton genoten we van de Nits, toen nog een rockband. Maar net als vele andere poppodia in de stad, stierf ook dit liedje een vroege dood.

Ruim dertig jaar zette ik geen stap in de buurt, ik had hier ook niets te zoeken. Tot vanavond. Ik zag het meteen aan de buitenkant. Dat voormalige havenkantoor op het Charloisse Hoofd. Nu een statige villa die schittert in het oranjerood van de avondzon. Stijlvol opgeknapt aan de buitenkant. Is dit Turkse restaurant niet… Het Berenei van weleer? Ik twijfel, maar het moet haast wel. Dit weerzien bevalt me. Waar de AH-restaurantzegels al niet goed voor zijn.

Pakt de buitenkant me als een warm bad, binnen wacht me een koude douche. Het interieur? Strak, steriel, sfeerloos. Waar is dat knusse tentje van weleer gebleven? Het personeel? Ik kan ze op geen glimlach betrappen. Het diner? Ook al niet wat je van een Turks eethuis verwacht. Naast ons zit nog welgeteld één stel. Geen zondagavond om over naar huis te schrijven. Gauw afrekenen en wegwezen.

Het is donker als we naar buiten lopen. We slenteren voor een afzakkertje langs de zuidoever van de Maas. Een zuchtje wind. De bladeren van de populieren dwarrelen over het wandelpad. We passeren de fietstunnel met haar markante entree van glas en oranjebruine tegels. Een monument van architectuur, zo bouwen de ingenieurs ze niet meer. ‘Hier’ lees ik op de koperkleurige koepel, daar aan de overkant. ‘Daar’ luidt het opschrift op de koepel hier aan deze kant.

Het is stil in de stad, vanavond heeft niemand haast. Een knalrode, lange containerboot schuift over de rivier. Het water klotst zachtjes tegen de oever. Rechts voor ons kijken we op het SS Rotterdam, de wolkenkrabbers op de Wilhelminapier en de drie karakteristieke bruggen achter elkaar. Een bekend en geliefd plaatje. Maar nooit zagen we de pronkstukken van de stad zo kolossaal naast elkaar. Op de Lloyd- en Müllerpier steken bewoners van de nieuwbouw hun lichten aan. Dit is de stad aan de stroom zoals Rotterdammers haar zo graag zien. Ze geeft ons rust, ruimte en een vleugje romantiek, zodat we toch nog voldaan naar huis rijden.

Charlois, was dit niet die Vogelaarwijk waar we met een grote boog omheen liepen? De kop heeft in ieder geval genoeg potentie om het tot de volgende hotspot te schoppen. Na de revival van Katendrecht en de Hofbogen, gok ik nu op de kop van Charlois. Een geduchte kandidaat met veel miskende kwaliteiten: uitstraling, karakter en geschiedenis. Die moeten zich vroeg of laat toch een keer laten gelden. Creatievelingen, ondernemers en kunstenaars: er ligt een pot met goud op Zuid. Wees er nu bij om straks te scoren. Een goed verstaander moet aan deze woorden genoeg hebben.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Charlois, column, doklaan, het berenei en steef stap

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Doklaan, Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *