Nachtwerk24 december 2015

“De behoefte om in contact te staan met de ander, zelfs iemand die je niet kent”

Alex Hof zorgt voor het menselijke contact, óók tijdens de feestdagen

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 6, de laatste van de serie: vrijwilliger Alex Hof zorgt bij Sensoor voor menselijk contact als het het hardst nodig is.

“Zal ik je eens wat vertellen”, begint Alex Hof voordat de koffie goed en wel klaar is. Hij loopt heen en weer tussen de knusse woonkamer en de keuken, onderwijl de koektrommel zoekend. “Ik vind het heerlijk om nachtdiensten te draaien. Het zijn vaak mooie avonden en omdat de telefoon van het kantoor doorgeschakeld staat naar mijn huis, hoef ik de deur niet uit. Ik zet ’s nachts een goede kop koffie en installeer mezelf op de bank, naast mijn telefoon. Altijd benieuwd wat die nacht gaat brengen.”

Je wil elkaar tenslotte niet in de supermarkt tegenkomen, is het niet?

Alex Hof is vrijwilliger bij Sensoor en heet in het echte leven geen Alex Hof. Het is wellicht niet eens een man, want de telefonische hulpdienst heeft een strikt privacybeleid. Alles is anoniem en blijft anoniem. Dat is bijna surreëel in het hedendaagse leven waarin vrijwel alles in de openbaarheid gebeurt. De bellers weten hun privacy geborgd en de medewerkers ook.

“Het maakt dat we ons werk kunnen doen”, verklaart Alex die anonimiteit. “Je wil elkaar tenslotte niet in de supermarkt tegenkomen, is het niet? Of erger: dat iemand die mij kent en behoefte heeft zijn verhaal anoniem te vertellen, maar dat niet doet omdat hij het risico loopt mij aan de telefoon te krijgen.”

Lees ookNachtwerk“’s Nachts verhoud je je niet meer tot iemand anders, enkel tot jezelf”Regisseur Jasper Bruijns hoeft geen rol meer te spelen als het donker is.

Gedachtenspinsels

Dat neemt niet weg dat hij regelmatig dezelfde bellers aan de lijn heeft. “Door de jaren heen bouw je toch een band op met mensen die gebruikmaken van onze hulp. Dan herken je een stem of de beller vraagt specifiek naar jou. Het blijft bijzonder dat je elkaar ondanks die anonimiteit toch kunt raken. Daar denk ik veel over na. Hoe sterk de menselijke behoefte blijkbaar is om toch in contact te staan met een ander, al is het slechts telefonisch. Ik vind dat puur, mooi en het verrijkt mijn leven. Ook al ben ik degene die op dat moment slechts ‘het luisterend oor’ is.”

Alex kan niet alleen goed luisteren. Als hij het woord neemt, wil de toehoorder ook graag blijven luisteren. Dat heeft alles te maken met zijn professionele baan waarin luisteren, overwegen en praten belangrijk zijn. De stilte ’s nachts is voor hem een moment waarop hij rustig kan nadenken over zijn leven en hoe hij zich verhoudt tot de ander.

“Het moment waarop verzuchting langzaam transformeert naar bezinning, is een bijzonder moment. Maar daar moet je wel bij stil willen staan. Even luisteren naar je eigen hart, je eigen gedachten en dan jezelf vragen stellen. Het is prachtig om op zo’n wijze jezelf beter te leren kennen. De nacht lijkt wel geschapen voor dat soort gedachtenspinsels”, lacht hij bijna verontschuldigend.

Soms wil iemand gewoon zijn verhaal kwijt, over alledaagse dingen. Dan praten en lachen we.

Aan de verhalen die bellers hem ’s nachts toevertrouwen, merkt hij die behoefte aan bezinning ook. Vaak zijn mensen zoekende of weten ze niet wat te doen met een onbestemd gevoel van onrust. “Ik vraag vaak door als iemand meteen zegt dat hij het allemaal niet meer ziet zitten. Wat zie je dan niet zitten? Je baan? Je gezin? Het leven dat je leidt? We hebben het allemaal weleens nodig dat iemand, wie dan ook, tegen ons zegt: ‘Maar dát stukje van je leven gaat fantastisch. Wat vind je daar dan van?’ Dan krijg je de kracht om anders tegen de zaken aan te kijken. Situaties kunnen veranderen, het leven verandert en lijkt op momenten ongrijpbaar, maar het ligt altijd weer voor het grijpen.”

Alex merkt dat vooral aan de mensen die hij met enige regelmaat aan de telefoon krijgt. “Het zijn niet altijd zware gesprekken die we voeren, hoor”, haast hij zich te zeggen. “Soms wil iemand gewoon zijn verhaal kwijt, over alledaagse dingen. Dan praten en lachen we. Gewoon omdat dat menselijke contact even nodig was.”

Dit verhaal is afkomstig uit De Nacht, een magazine dat in Rotterdam en omstreken te vinden is. In dit blad laat de Rotterdamse vestiging van hulpdienst Sensoor, die ook ’s nachts en tijdens de feestdagen bereikbaar is, zien welke verhalen verteld worden tijdens de uren van eenzaamheid en duisternis. Herkenbaar? Sensoor is 24 uur per dag bereikbaar voor een luisterend oor, per telefoon, chat en e-mail. Meehelpen, ook ’s nachts, kan via de website van Sensoor.

Reageer of deel op Social Media

Sectie: Nachtwerk

kaart: Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *