Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

1: Er komt een AZC in Hillegersberg

In 2016 komt ons gemeentebestuur erachter dat het volstrekt belachelijk is om een AZC voor 600 asielzoekers te bouwen in de Beverwaard, een wijk die sinds jaar en dag bekendstaat als probleemwijk. Het weledele College van B & W ziet in dat het met dit beleid de sleutels van het Torentje net zo goed gelijk aan Wilders kan geven. Er komen geen rare smoesjes meer dat er binnen de hele gemeente geen geschiktere locatie is, want die is er natuurlijk wel. Kralingen, Schiebroek, het centrum of wellicht in Hillegersberg: alles behalve een arme probleemwijk op Zuid die in de zogeheten veiligheidsindex van 2012 nog als ‘zorgelijk’ bestempeld werd.
Onze in het Witte Huis uitgenodigde, winkeldief grijpende en IS bashende burgervader mag vervolgens bij Pauw aan de rest van de natie uitleggen waarom er in Rotterdam voor gekozen is om juist een AZC in een ‘betere’ wijk te plaatsen. Iets met de zwaarste lasten voor de sterkste schouders of zo; hij maakt er vast wel wat moois van. En als er daarna iemand onverhoopt toch nog over het AZC in Beverwaard begint, dan ontkent de gemeente bij monde van haar woordvoerder ten stelligste dat dit plan ooit heeft bestaan. Glashard en met droge ogen.
Jelle Simons

2: Iedereen scheert zijn baard af

Elke trend heeft (godzijdank) een houdbaarheidsdatum. Soms duren dingen langer dan je zou willen, maar wie geduld heeft, ziet uiteindelijk toch de Crocs, Uggs en – hopelijk binnenkort – meisjes met blote enkels (brr!) uit het straatbeeld verdwijnen. Ik weet niet of het een olieplas op de Kralingse plas zal zijn of gewoon een massale change of heart, maar ik voorspel dat in 2016 de baard wordt afgeschoren.
Al die mannen worden op een ochtend wakker, kijken in de spiegel en horen ergens in de verte Michael Jackson zingen. “I’m starting with the man in the mirror, I’m asking him to change his ways, and no message could have been any clearer: if you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change.”
Langzaam maar vastberaden grijpen ze naar hun scheerijzer. Met elke strook zijn daar die lang verloren vrinden terug: Kin! Wang! Bovenlip! De vrouw verslikt zich in haar gojibes-smoothie als haar lief de keuken binnenkomt. De man geeft een langgerekte kus die haar naar adem laat happen. Op straat ruikt het naar opluchting en aftershave. Vaarwel, baard. Tot over twintig jaar.
Tara Lewis

3: Het Collectiegebouw gaat er komen

Het gebouw voor het bewaren en exposeren van de kunstcollectie van museum Boijmans van Beuningen gaat er komen. Het wordt 38 meter hoog en komt pal naast het museum te staan.
Tenminste, als de rechter het Erasmus Medisch Centrum in 2016 gelijk geeft. De artsen willen niet dat het op de gekozen plek in het Museumpark komt. Die is volgens de medici te dicht bij de tuin van de kliniek van de kinderen die daar zitten voor een psychiatrische behandeling. De prikkeling die de spiegelende wanden van de kunstkolos veroorzaken, zouden de psychisch toch al overbelaste kinderen als hinderlijk kunnen ervaren.
Maar ook andere aspecten, zoals de privacy, maken deze locatie onwenselijk voor het ziekenhuis. Vanaf het terras bovenin het gebouw (indien de westelijke zijde ervan toegankelijk wordt) kun je immers zo de tuin inkijken. Het ziekenhuis vindt het wél acceptabel als het Collectiegebouw 20 meter naar het oosten verschuift. Het komt dan pal naast het museum te staan, midden voor de ingang naar het Museumpark. Die moet dan verlegd worden.
Handig is dat waarschijnlijk niet. De directe doorloop vanuit de Jongkindstraat het park in gaat dan verloren. Maar gezien de plannen voor het verbouwen van het park waarbij het acaciapark in het voorportaal toch al opgeofferd wordt voor de bouw van het superdepot, speelt dat geen rol. De keuze om het Collectiegebouw in het park te plaatsen is immers nooit gemaakt in het belang van het park of het ontwerp daarvan.
Lucette Mascini

Glazen bol 2016
Glazen bol 2016 Beeld door: beeld: Tim Sake

4: Rotterdam breekt door als circulaire hotspot

Vers Beton meldde al eerder: The Next Economy, de Makers, zijn alvast begonnen. In het nieuwe jaar verlaten initiatiefnemers als BlueCity010, Made In 4Havens en SugU Club in rap tempo de kinderschoenen en groeien ze op tot blije pubers die hun Sweet 2016 vieren.
De rest van Europa is graag van de partij tijdens een grote conferentie in de Van Nelle Fabriek, begin van het jaar. Of het aan deze fuif ligt of aan onze showman Jeremy Rifkin: Rotterdam breekt door als circulaire hotspot. Als voorzitter van de Europese Unie is Nederland trots op concrete voorbeelden uit de ‘geen-woorden-maar-daden-stad’.
Ook de lokale politiek heeft door dat we de ideale infrastructuur hebben om grondstoffen te hergebruiken, verwerken of upcyclen. Afval loont, nietwaar? Kringlopen van energie, water en vervoersstromen worden gesloten. Dit levert nieuwe kansen en werkgelegenheid op. Iedereen profiteert. Betaalbaar en comfortabel wonen wordt bereikbaar. In Zuid start een pilot om woningen te renoveren naar Nul op de Meter, zodat zij evenveel energie opwekken als verbruiken.
Als klap op de vuurpijl wordt de nieuwe zorgverzekering van Jan Rotmans een groot succes. Aan het eind van het jaar richt hij een politieke partij op om Nederland werkelijk te kantelen.
Karin van Rooij

5: Er komt een Flikken Rotterdam – maar dan écht

Flikken Rotterdam! Voor het eerst sinds Spangen wordt er weer seriematig geschoten. Tijdens de setbezoeken in november schreven Rotterdamse media over de populaire politieserie, maar Vers Beton niet. Terwijl er toch genoeg vragen te beantwoorden waren. Zoals toen de cast ‘lekte’ omdat het nemen van de castfoto op de Wilhelminapier niet geheel onopgemerkt bleef. Cees Geel, Huub Stapel, Mark van Eeuwen, Maryam Hassouni en de ‘mysterieuze blondine’ die zich later bekendmaakte als Maartje van de Wetering. Ze hebben buiten hun stiel een ding gemeen: het zijn geen Rotterdammers. Niet uit een soort Calimero-complex, maar uit oprechte nieuwsgierigheid: waarom niet?
Netmanager Marcel Peek van NPO 1 liet weten dat de Rotterdamse scenario’s wat ruiger van aard zijn, omdat het karakter van de stad daarom vraagt. “Daar waar Maastricht gemoedelijk, middeleeuws en bourgondisch toont, is Rotterdam modern, dynamisch en wat ruiger.”
O, echt? Eens kijken of de misdaadcijfers die bewering staven. Rotterdam telde in 2014 61.660 misdrijven, 7 procent minder dan het jaar ervoor. Van de 10.000 Rotterdammers (totaal aantal inwoners: 616.260) kregen er 997 te maken met enige vorm van criminaliteit, 68 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Maastricht: 13.235 misdrijven, 2 procent meer dan het jaar ervoor. Per 10.000 Maastrichtenaren (waar er 122.358 van zijn) kregen er 1081 te maken met een misdrijf. Dat is 82 procent meer (!) dan het landelijk gemiddelde.
De twee zuidelijkste provincies zijn aan een inhaalslag bezig qua criminaliteit. Dat was in de zomer zelfs groot nieuws. In Brabant, de wietschuur van Nederland en in Limburg, voelen drugscriminelen en motorbendes zich thuis.

Het Amsterdamse Dutch Casting Agency ging op zoek naar figuranten voor de serie. Al snel verdween die oproep van hun Facebookgroep, want zij werd platgebeld. “We hadden maar tien figuranten nodig voor in een rechtsgebouw”, zei ‘een woordvoerder’ in Metro. Maar niet getreurd, want hoewel het castingbureau beschikt over een bestand vol figuranten, staat het toch open voor Rotterdamse geïnteresseerden: “Het is natuurlijk ook leuk om echte Rotterdammers als figurant te hebben.”
Dat prikkelt de nieuwsgierigheid: wat is een echte Rotterdammer? Hoe ziet een echte Rotterdammer eruit? Op welke basis selecteert Dutch Casting Agency echte Rotterdammers?
Ondertussen roerden de echte politieagenten zich anoniem in het AD. Want het Rotterdamse korps investeert mankracht en materiaal in de serie en dat vinden sommige agenten niet zo gaaf. Zij vinden dat de prioriteiten, terwijl reorganisatie-zoveel over het korps raast en het ziekteverzuim hoog is, bij de eigen mensen moeten liggen: “Wij willen dat in ons wordt geïnvesteerd en niet in een serie, omdat dat zo goed zou zijn voor ons imago. Wij moeten ons imago bepalen, niet een tv-serie. Flikker lekker op met Flikken Rotterdam!”
Het lijkt me best een goed idee om, parallel aan Flikken Rotterdam, dat op 8 januari van start gaat, een écht Rotterdamse versie te maken van hoe het écht eraan toegaat in het Rotterdamse politiekorps. Met ingebouwde feitencheck en realiteitszin, met ‘echte Rotterdammers’ in de hoofdrol. Wat zeggen jullie, doen of niet doen?
Margot Smolenaars

6: Sparta kampioen!

Soms, heel soms, is de wereld bereid om wat poëtische rechtvaardigheid te verzorgen. Komend jaar is het weer zover. Want beste vrienden, dan gaat Sparta Rotterdam, de mooiste voetbalclub op deze planeet, de oudste profvereniging van het land, de heer van stand, promoveren naar de Eredivisie. Daar waar ze thuishoort.
De poëtische juistheid zit ‘m in het feit dat Het Kasteel – het eerste échte voetbalstadion dat in Nederland werd gebouwd – in de herfst van 2016 honderd jaar bestaat. Een eeuwfeest vieren in die vreselijke Eerste Divisie: dat doe je niet, als oude dame. Sowieso hebben we het nu wel gezien, in de kelder van het voetbal. Er staat een tof elftal met een goede trainer dat halfweg het seizoen al bijna een straatlengte voorstaat. Kan niet meer stuk.
Bijkomend voordeel van promoveren: dan kan de enige echte derby van Nederland ook weer eens gespeeld worden. Op Zuid zijn ze beter maar alvast gewaarschuwd: Rood-Wit komt de brug weer over. Van ver hoor je de Sparta Marsch al:
en jaren nog hierna
zullen wij laten horen
SP-AR-TA.
Waarvan akte. Sparta naar voooooruuuuuuuuuuh!
Vincent Cardinaal

7. Feyenoord kampioen!

Het is een raar kampioensjaar.
Het begon met een seizoen dat halverwege het vorige seizoen begon. Dirk kwam terug, 35 jaar inmiddels en daarom volgens velen twee jaar te laat. Een half jaar te vroeg juichen voor iemand die twee jaar te laat komt: voorwaar een raar begin van een kampioensjaar.
Vervolgens bleken we ineens geld te hebben. Jan-Arie kwam en Marko kwam en die leken op Studio Sport op zondagavond meestal best wel goed. Toen kwam ook een Zweed waar nog nooit iemand van had gehoord maar die op YouTube best wel goed scheen en Elia van wie we zeker wisten dat-ie goed was want die mocht ooit voor tien miljoen naar Juventus en dan ben je goed. Ook daarna was het nog niet op want toen kwam De Beste Verdediger Van de Eredivisie Van Vorig Seizoen Volgens De Telegraaf (dan ben je sowieso goed, niet dan?) en als klap op de vuurpijl kwam Michiel Kramer, van wie we eigenlijk wel wisten dat-ie niet zo goed is maar hij komt uit de buurt van Rotterdam en heeft een pleurishekel aan Ajax en is dus wel lachen. Kortom, Feyenoord had ineens geld deze zomer en omdat we nooit geld hebben was ook dat een raar begin van het kampioensjaar.
Toen het seizoen eenmaal begonnen was bleek het steeds meer een raar kampioensjaar. Gio is de eerste van drie trainers die in Lex niet de ideale nummer 10 voor Feyenoord ziet. Ondertussen wil de ene jongen die heel erg veel van Feyenoord houdt bij Feyenoord weg (maar toch staat Tony steeds in de basis) terwijl de andere jongen die heel erg veel van Feyenoord houdt en die altijd scoort zijn contract juist verlengde (maar Anass lijkt niet eens meer in de buurt van de Kuip te mogen komen). En Ron Beton – sowieso de beste bijnaam sinds IJzeren Rinus – die voor gratis een beetje de domme pech van zich af wilde komen hollen werd bij onze Traditionsverein dan weer de deur in zijn gezicht gesmeten. Dat was raar maar vooral een beetje om je voor te schamen.
Dit kampioensjaar is kortom een beetje als de Jerrel Hasselbaink in de WK-selectie van 1998. Je gaat het rijtje kampioensjaren langs en je herkent ze allemaal. Die ene met Cruijff, die ene met Kiprich, die ene onder Don Leo. En deze, die je alleen herkent aan het feit dat je hem nergens aan herkent. Gewoon een groep gasten die min of meer toevallig samen met Kuyt in een Feyenoordshirt blijken te spelen en straks in mei met de dubbel in de poten staan. Die vieren we dan ergens op een parkeerplaats omdat het van de burgemeester op de Coolsingel niet mag, waarschijnlijk op de dag dat ze bekend maken dat de Kuip plaats moet maken voor iets dat Feyenoord City gaat heten. Ook leuk. Maar het voelt toch anders.
Ties Joosten

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jelle Simons

Jelle Simons

Jelle Simons (1979) groeide op in de moeder aller slaapsteden: Capelle aan den IJssel. Deze traumatische ervaring probeert hij nu al 11 jaar te verwerken op de Nieuwe Binnenweg. Studeerde militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Denkt graag na over voetbal en oorlog.

Profiel-pagina
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Karin van Rooij

Karin van Rooij

Karin van Rooij (1983) is architect, gids bij Rotterdam Archiguides en organiseert bij het NAi de wekelijkse lezingen en debatten. Vanuit haar penthouse in de Lijnbaanflat observeert zij de stad en haar bewoners.

Profiel-pagina
Margot Smolenaars

Margot Smolenaars

Margot Smolenaars (1976) voelt zich al veertien jaar Rotterdammer, maar dan wel eentje met een zachte g. Studeerde journalistiek in Tilburg, begon als archetypische krantenjournalist (d’r héén!), evolueerde tot chef redactie in de bladen en is nu onderzoeksjournalist.
[email protected]

Profiel-pagina
Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
avatar-tim-sake

Tim Sake

Tim Sake (1984) is sinds zijn afstuderen (WdKA, 2008) afwisselend werkzaam als zelfstandig illustrator, grafisch ontwerper, organisator van het festival Zine Camp maar ook als traditioneel letterschilder. In al zijn werk komt een sterke passie voor handwerk naar voren. Dit is met name zeer goed zichtbaar in zijn illustratieve werk waar de hand zelf vaak wordt ingezet als protagonist van zijn illustraties.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.