Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Sara Wiersma kijkt iedere maand naar buitenkunst voor Vers Beton. Wat betekent het en wat vinden de mensen ervan? Deze keer: een sculptuur als dwarrelende veer, op zwerftocht door de stad.

unnamed-2
Quill van Philip King Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

In 1969 organiseerde Boijmans van Beuningen een overzichtstentoonstelling. Bij de commissie Stadsverfraaiing ontstond als gevolg hiervan het idee om een sculptuur van hem aan te kopen. Dit werd voorgelegd aan het stadsbestuur en een paar jaar later werd de stalen sculptuur Quill eigendom van Rotterdam.

Abstractie in felle kleuren

Philip King (1934) werd in Tunesië geboren. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij met zijn Franse moeder en Britse vader naar Londen. Hier ging hij studeren aan de St. Martin’s School of Art. Werk van King is te zien geweest op de grootste internationale kunsttentoonstellingen ter wereld, zoals de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.
King was één van de belangrijkste beeldhouwers op St. Martin, die onder leiding van docent Anthony Caro, een nieuwe beeldhouwkunst ontwikkelde. Zij kenmerken zich door een liefde voor geometrische abstractie in felle kleuren. King werkt veel met fiberglas, metaal, staal en af en toe met brons. Karakteristiek is ook het direct op de grond plaatsen van de sculpturen: geen enkel beeld staat op een sokkel.

Zwerftocht

Philip King bezocht Rotterdam zelf meerdere malen en koos uiteindelijk het Zuiderpark als standplaats voor Quill. Het groen van een park sprak King aan, omdat het geel met oranje beeld er mooi tegen afstak. Tegelijkertijd was deze plaats gunstig voor de commissie omdat het liet zien dat zij niet alleen kunst in de binnenstad plaatsten.
Het Zuiderpark bleek niet de enige standplaats voor Kings beeld in Rotterdam. Vanaf het moment van plaatsing ontstond er een ware zwerftocht door de stad. Het begon in het Zuiderpark, waar het beeld als klimrek werd gebruikt en in de loop van de tijd uit het zicht verdween door verwildering van het park. In 1988 werd het beeld daarom weggehaald en opgeslagen in het gemeentelijk depot. Een nieuwe locatie werd gezocht en pas na vijftien jaar werd deze gevonden op de Parklaan in het Scheepvaartkwartier. In 2003 werd Quill hier geplaatst, maar de bewoners in deze buurt protesteerden omdat zij het beeld niet vonden passen in de omgeving. Daarom werd in 2009 besloten om het beeld weg te halen, te laten restaureren en vervolgens weer te plaatsen op de oorspronkelijke locatie: in het inmiddels vernieuwde Zuiderpark.

unnamed-3
Quill van Philip King Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Niet in mijn achtertuin

Ratna (43) weet dat het beeld een tijd is weggeweest: “Jaren was het verdwenen, ik woon hier al lang. Ik was blij toen ik zag dat het beeld terug kwam! Toen het weg was, heb ik het toch wel gemist.” Quinten (56) die naar het voetballen komt kijken, vindt het beeld niet geweldig: “Ach, ik vind het niet lelijk, maar ook niet mooi. Ik zou het niet in mijn achtertuin willen, laat ik het zo zeggen.” Ezra (16) denkt er anders over: “Het is leuk! Als ik in het park ben, word ik er altijd vrolijk van, vooral door de kleuren!”
De weg die Quill heeft afgelegd in onze stad is niet bepaald gemakkelijk geweest. Het beeld diende ooit als klimrek, verdween achter de struiken toen het Zuiderpark verwilderde en werd door buurtbewoners weggekeken. Hoe onherbergzaam of onvriendelijk zijn weg ook was, toch kwam hij tot slot op zijn oorspronkelijke bestemming terecht. Namelijk in het Zuiderpark, de plaats die de kunstenaar zelf het meest geschikt vond. Hier staat Quill alsof het altijd zo geweest is. Alsof hij geen enkele ontbering heeft doorstaan. Met zijn luchtige vormen en kleuren brengt hij zelfs in de winter vrolijkheid in het park. Als een veer die is komen aanwaaien, weer werd meegenomen door de wind, maar toch terug dwarrelde op zijn oorspronkelijke plaats.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Sara Wiersma

Sara Wiersma

Sara Wiersma (1984) maakte een paar jaar geleden de drastische beslissing om van Amsterdam naar Rotterdam te verhuizen. Nu wil ze er nooit meer weg. Sara is kunsthistorica en komt uit de galeriewereld van Amsterdam en Den Haag. Werkt freelance voor kunstenaars en organisaties die actief zijn in de kunst- en cultuursector.

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.