Politiek29 december 2015

Jeugdsentiment is geen argument tegen volksgezondheid

Zihni Özdil wil dat we kappen met vuurwerk

Zihni Özdil heeft warme jeugdherinneringen bij de vuurwerktraditie, maar vindt dat we ermee moeten stoppen. Hij roept Rotterdam op het goede voorbeeld te geven.

Vuurwerkkees, IkRotterdam Beeld: Evalien Lang

‘We gaan gewoon buitenspelen hoor!’. Met dit excuus namen onze ouders genoegen toen we in de vroege ochtend van elke 1 januari op pad gingen. Het was een avontuur om met vriendjes uit de buurt de straten van Rotterdam-Zuid af te struinen: op zoek naar vuurwerk dat niet af was gegaan. Soms vonden we hoofdprijzen, zoals een hele ‘slof’ astronauten.

‘Laten we een vuurwerkbom maken!’, zei Dave, een jongen uit mijn straat, een keer. We waren niet ouder dan tien jaar. De hele dag gingen Dave en ik kruit verzamelen uit rotjes en vuurpijlen. We gooiden het allemaal in zo’n plastic kinderbueno-ei, ook op straat gevonden. Vervolgens deden we er plakband omheen, want ‘het kruit moet wel goed strak in de bom zitten, dan is er een hardere knal’, hadden we bedacht.

We prikten een klein gaatje aan de bovenkant van het ei, en deden er een lontje uit een astronaut in. Het voelde stoer om te doen alsof je controle over de situatie hebt, terwijl je van binnen stiekem weet dat een vuurwerkbom best gevaarlijk is. We durfden allebei het lontje niet aan te steken. ‘Veels te kort’, concludeerden we. Dave vond gelukkig een langere lont uit een vuurpijl. We staken deze aan en renden vervolgens keihard weg om van meters afstand te kijken hoe onze vuurwerkbom zou ontploffen. Onze harten bonkten van de spanning. De lont brandde langzaam op en…. floep! Met een nauwelijks hoorbare sisser klapte het ei in tweeën. Geen explosie. Teleurstelling alom.

Niettemin heb ik hele warme herinneringen aan dit jaarlijkse ritueel met vriendjes uit de buurt. Het is jeugdsentiment ten top. Mijn eerste reactie toen het debat over het vuurwerkverbod opkwam was dan ook: ‘Kom op zeg, laat het volk dat beetje plezier nog houden!’. Ik was zelfs een beetje boos op de Rotterdamse politicus Arno Bonte (GroenLinks) die het debat in onze stad aanzwengelde.

Namens achttien organisaties achter het landelijke manifest tegen vuurwerk zei oogarts Tjeerd de Faber onlangs: ‘Soms wint ons gezonde verstand het van een ongezonde traditie’. Rondom de jaarwisseling belandden er vorig jaar 100 kinderen in het ziekenhuis. Tel daar ongeveer 500 volwassen die in de spoedeisende hulp belanden door vuurwerk bij op. Als Dave en ik succesvolle vuurwerkbom-makertjes waren geweest, hadden wij toen ook hetzelfde lot kunnen ondergaan.

Dr. Tjeerd heeft gelijk, besef ik. Op z’n Rotterdams gezegd: mijn jeugdsentiment mag opdonderstralen. Het kan nooit een argument tegen volksgezondheid zijn. Onze vuurwerktraditie is ook nog eens enorm vervuilend voor ons milieu. Dus beste stadsgenoten, laten we een keer het goede voorbeeld geven voor de rest van het land en kappen met deze onveilige, vervuilende en kostbare traditie.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Arno Bonte, vuurwerk en vuurwerkverbod

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *