Voor de harddenkende Rotterdammer

Zihni Özdil heeft warme jeugdherinneringen bij de vuurwerktraditie, maar vindt dat we ermee moeten stoppen. Hij roept Rotterdam op het goede voorbeeld te geven.

Vuurwerkkees
Vuurwerkkees, IkRotterdam Beeld door: beeld: Evalien Lang

‘We gaan gewoon buitenspelen hoor!’. Met dit excuus namen onze ouders genoegen toen we in de vroege ochtend van elke 1 januari op pad gingen. Het was een avontuur om met vriendjes uit de buurt de straten van Rotterdam-Zuid af te struinen: op zoek naar vuurwerk dat niet af was gegaan. Soms vonden we hoofdprijzen, zoals een hele ‘slof’ astronauten.
‘Laten we een vuurwerkbom maken!’, zei Dave, een jongen uit mijn straat, een keer. We waren niet ouder dan tien jaar. De hele dag gingen Dave en ik kruit verzamelen uit rotjes en vuurpijlen. We gooiden het allemaal in zo’n plastic kinderbueno-ei, ook op straat gevonden. Vervolgens deden we er plakband omheen, want ‘het kruit moet wel goed strak in de bom zitten, dan is er een hardere knal’, hadden we bedacht.
We prikten een klein gaatje aan de bovenkant van het ei, en deden er een lontje uit een astronaut in. Het voelde stoer om te doen alsof je controle over de situatie hebt, terwijl je van binnen stiekem weet dat een vuurwerkbom best gevaarlijk is. We durfden allebei het lontje niet aan te steken. ‘Veels te kort’, concludeerden we. Dave vond gelukkig een langere lont uit een vuurpijl. We staken deze aan en renden vervolgens keihard weg om van meters afstand te kijken hoe onze vuurwerkbom zou ontploffen. Onze harten bonkten van de spanning. De lont brandde langzaam op en…. floep! Met een nauwelijks hoorbare sisser klapte het ei in tweeën. Geen explosie. Teleurstelling alom.
Niettemin heb ik hele warme herinneringen aan dit jaarlijkse ritueel met vriendjes uit de buurt. Het is jeugdsentiment ten top. Mijn eerste reactie toen het debat over het vuurwerkverbod opkwam was dan ook: ‘Kom op zeg, laat het volk dat beetje plezier nog houden!’. Ik was zelfs een beetje boos op de Rotterdamse politicus Arno Bonte (GroenLinks) die het debat in onze stad aanzwengelde.
Namens achttien organisaties achter het landelijke manifest tegen vuurwerk zei oogarts Tjeerd de Faber onlangs: ‘Soms wint ons gezonde verstand het van een ongezonde traditie’. Rondom de jaarwisseling belandden er vorig jaar 100 kinderen in het ziekenhuis. Tel daar ongeveer 500 volwassen die in de spoedeisende hulp belanden door vuurwerk bij op. Als Dave en ik succesvolle vuurwerkbom-makertjes waren geweest, hadden wij toen ook hetzelfde lot kunnen ondergaan.
Dr. Tjeerd heeft gelijk, besef ik. Op z’n Rotterdams gezegd: mijn jeugdsentiment mag opdonderstralen. Het kan nooit een argument tegen volksgezondheid zijn. Onze vuurwerktraditie is ook nog eens enorm vervuilend voor ons milieu. Dus beste stadsgenoten, laten we een keer het goede voorbeeld geven voor de rest van het land en kappen met deze onveilige, vervuilende en kostbare traditie.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

image1

Zihni Özdil

Zihni Özdil is historicus, columnist voor NRC Handelsblad en is ooit bijna begonnen aan de Rotterdam Marathon. Zijn nieuwe boek Nederland mijn Vaderland verscheen bij de Bezige Bij.

Profiel-pagina
10898180_829135357143559_6698456767157829082_n

Evalien Lang

Evalien is freelance illustrator sedert 2001. Evaliens werk biedt een positief-kritische, soms absurdistische blik op de werkelijkheid. Ze is lid van het collectief Ik Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Alicia Hobbel
  Alicia Hobbel

  Ik lees dus een pleidooi in de comments om machinegeweren toe te staan. Je maakt wel wat los, Zihni.

  Verder snap ik de vergelijking met autorijden niet. Er zijn maar weinig mensen die per vuurpijl naar hun werk reizen.

  Daarnaast doen we er alles aan autorijden te reguleren, is een enorm deel van onze openbare ruimte zo ingericht om andere mensen tegen auto’s te beschermen en mogen auto’s steeds minder vuil zijn.

  Voor vuurwerk is geen enkel nut, het enige argument voor is ‘ik vind het leuk’. En dan is de vraag: is het ‘ik vind het leuk’ van de ene groep belangrijker dan het ‘ik vind het niet leuk’, ‘ik kan niet ademen door de kruitdampen’, ‘ik durf niet naar buiten’, ‘mijn huisdieren worden gek’, ‘er raken mensen hun oog/hand kwijt en daar betalen we allemaal aan mee’, ‘het herinnert me aan de oorlog die ik heb meegemaakt’ en ‘het is slecht voor het milieu’ van anderen.

  Zoals ik het zie zijn er veel meer argumenten tegen en eigenlijk geen voor, behalve dan wanneer je jezelf zo belangrijk vindt dat je echt gelooft dat je de wereld en gezondheid van andere mensen mag verzieken omdat jij het leuk vindt.

  Opvallend ook dat het in de comments weer gaat over een verbod. Zihni zegt niet dat hij een verbod wil, hij roept mensen op te stoppen. Dat is iets anders.

 2. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Steeds minder vuurwerk slachtoffers!! Steeds meer alcohol slachtoffers!!
  Minder fijnstof gemeten dan jaar ervoor! Over het milieu beginnen, wat een non-argument is dat.
  China heeft een enorm smog probleem, komt echt niet door ‘ons’ vuurwerk. Wat dacht je van al je apparatuur, wat dat voor belasting op het milieu is geweest. Hoeveel plastic in je koelkast?

  Verbieden is geen beleid. Straks krijg je dat de hardste schreeuwers gelijk krijgen en er allerlei verboden ingevoerd worden. Men vergeet dat een verbod nageleefd moet worden, oftewel oom agent moet er tijd in gaan steken, willen we dat? Heeft iemand NU nog last van het vuurwerk? Hoe doet men het in andere landen? Het vuurwerk waar men het meeste last van heeft wordt aangestoken door opgeschoten jongens voor 31/12 20:00 en is 99% illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk houd je niet buiten de deur, net al machine geweren niet buiten de deur worden gehouden. Dus wat hou je tegen dan? Je kan het beter controleren dan dat het in de illegale circuit gaat.

  Laat eens geografisch zien waar het overlast het grootst is en waar de meeste ongevallen voorkomen, ik durf te wedden dat gemeentes zoals Laren en Wassenaar er niet tussen staan.

  Die vuuwerk show was ook om te huilen!!!

 3. Profielbeeld van Joke
  Joke

  Waarom verbieden als handhaven in de vuurwerkloze uren al in het geheel niet lukt? Legaal vuurwerk afsteken mag enkele uren per jaar. De rest van het jaar is afsteken illegaal, maar het gebeurd toch en de pakkans is nihil op dit moment. Handhaaf eerst de huidige regels, voordat je de regels uit breidt.

 4. Profielbeeld van Zihni
  Zihni

  Beste Tara,

  dank voor je reactie.

  Maar ik ben het eens met wat Eeva zegt over auto’s. Daarnaast vraag ik me af of een vervoersmiddel vergelijken met een “traditie” waarbij vuurpijlen en rotjes worden afgestoken, wel verstanding is.

  En ja, persoonlijk krijg ik altijd een onsmakelijk gevoel als mensen het “natuurlijke selectie”-argument gebruiken.

  Ik denk ook niet dat die omstanders die elk jaar wel een oog verliezen door vuurpijlen van anderen dat argument zullen waarderen.

  Bovendien pleit ik nergens voor een verbod. “Ermee kappen” kan ook uit een bewustzijnsproces komen.

 5. Profielbeeld van Tara Lewis
  Tara Lewis

  Wat een waterdicht betoog van lik mijn vestje. Een beetje memoreren, wat cijfers op een rij zetten en klaar is kees. Dus als 600 mensen op de spoedeisende hulp belanden is dat een gevaar voor de volksgezondheid? In 2014 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Auto’s dan ook maar verbieden?

  Het enige waarvan mij dit overtuigt is dat vuurwerk een uitstekende vorm van natuurlijke selectie is. Fijne jaarwisseling, Zihni.

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   We doen er ook alles aan om verkeersslachtoffers te voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld een rijbewijs nodig en je mag niet drinken en autorijden tegelijk.

   Wat je argument van ‘natuurlijke selectie’ betreft: http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/18673-vooral-kinderen-en-omstanders-slachtoffer-van-vuurwerk.html

   Persoonlijk vind ik de stad op 31 december verschrikkelijk, net een oorlogsgebied. Ik ken veel mensen die op straat grote angsten uitstaan en liever niet naar buiten gaan. Ik vind dat niet normaal meer.

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    En dat autorijden en drinken dat gebeurt echt nooit toch?! Net als dat iedereen netjes hansfree belt, richting aangeeft, niet door rood rijdt, gordel omheeft, enzovoorts. Er rijden ook geen mensen rond zonder rijbewijs.

    Je mag vuurwerk onder 16 jaar niet kopen. Je mag geen illegaal vuurwerk hebben.
    Je mag het niet steken voor 31/12 20:00. Er zijn dus al regels!

    Wat die slachtoffers betreft, veels te gemakkelijk, want de situatie staat er niet bij. Kinderen die met romeinse kaarsen op elkaar aan het schieten zijn. Wat ook een goede is, zoek eens hoe veel ongelukken met sterretjes zijn gebeurt, dat waren er al verschrikkelijk veel. Blijft er niet veel over van ‘echt’ vuurwerk
    Ik denk nl dat NIET GOED gebruik van vuurwerk ongelukken met zich mee brengt.

    Voor BBQ-en heb je ook geen ‘rijbewijs’ of dergelijke nodig, gebeuren jaarlijks vele erngstige ongelukken en is slecht voor het milieu, ook maar verbieden?!

 6. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Het is niet zo erg moeilijk.
  Ieder rotje zonder lontje of met een kort lontje na de jaarswisseling ruilen voor een rotje met een lang lontje. Alle kinderen boven een bepaalde leeftijd in mijn buurt wisten, dat ik dat deed.

  Illegaal vuurwerk is natuurlijk het probleem.
  In mijn jeugd konden we bij de Chinees in de Spanjaardstraat het hele jaar door vuurwerk kopen.
  Rotjes in de zomer hadden een veel groter effect.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.