Kunst & Cultuur25 december 2015

Kerst in de wasserette

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Ferrie kun je met Kerst in de wasserette vinden.

kerstverlichting in Pendrecht Beeld: Saskia Wigbold

Mijn wasmachine is al twee jaar kapot – en het is fantastisch. Elke 14 dagen mag ik naar de wasserette, de beste plek voor liefhebbers van obscure romantiek. Het genadeloze tl-licht, de kille tegels, blinkende machines, de pregnante geur van waspoeder… De wasserette is het ultieme decor voor rauw grootstedelijk leven.

Buiten is het donker en miezerig. Binnen voeren eenzame zielen collectief een reinigingsritueel uit. Het ritueel begint exhibitionistisch, als het groezelige wasgoed aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. Met toewijding wordt het juiste programma gekozen en het wasmiddel gedoseerd.

Als de machine draait, staat de wereld even stil. Sommige bezoekers beginnen een gesprek, anderen duiken in hun telefoon. Een enkeling pakt er zelfs een poëziebundel bij. Ik ga voor het raam zitten en kijk over de drukke winkelstraat. Ik weet zeker dat ik ooit de liefde van m’n leven zal ontmoeten in de wasserette. Als het hier klikt, dan zit je voor altijd gebakken.

De wasserette is het ultieme decor voor rauw grootstedelijk leven

Mensen hebben rituelen nodig, en december staat er bol van. Maar met de meeste tradities heb ik weinig. Neem kerst. Kerst is leuk voor christenen en proleten. Maar als je niet in God gelooft of spuugt op kunstmatige gezelligheid, verzin dan iets beters. Daarom besloot ik vorig jaar met Kerstmis naar de wasserette te gaan, om te zwelgen in zelfgekozen afzondering.

Dat viel vies tegen.

Kerst in de wasserette bleek ongekend populair. De ruimte was afgeladen, en er heerste een vrolijke stemming. Natuurlijk. Het merendeel van mijn Delfshavense buurtgenoten viert nooit kerst. Ze hadden massaal de vrije dag te baat genomen om hun dekbedden, gordijnen en bankhoezen te reinigen.

Als je niet in God gelooft of spuugt op kunstmatige gezelligheid, verzin dan iets beters

Dus, wat doen we deze kerst? Wasserette zoeken in een Hillegersberg of andere buurt met uitgesproken autochtoon profiel? (Zouden ze überhaupt een wasserette hebben in Hillegersberg?)

Stiekem hoop ik, dat ik nog snel de liefde van m’n leven ontmoet. Als onderdeel van een klef stel wil ik me best overgeven aan een mierzoete Totaal Kerst Ervaring. Persoonlijk dacht ik aan het concert in de Laurenskerk met Weihnachtsoratorium en Messiah. Mocht je je aangesproken voelen: je kunt je melden bij de Wash-O-Matic op de Nieuwe Binnenweg.

Reageer of deel op Social Media

Tags:kerst, Uitagenda Rotterdam en wasserette

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Nieuwe Binnenweg 373, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *