Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wat gebeurt er toch achter de deuren van al die belwinkels, kapperszaken en cafés waar niemand lijkt te komen? Minicollege van jurist en onderzoeker Rutger de Doelder over witwassen in Rotterdam.

Bron: beeld: vimeo.com

Slimme criminelen weten dat je met zwart geld beter geen huis of een dure auto kunt kopen. Dus gebruiken ze een dekmantel om dit criminele geld mee wit te wassen, bijvoorbeeld een bedrijf waar veel met contact geld betaald wordt. Dit kan een kapperszaak, snackbar, garage of belwinkel zijn.
“’s Ochtends kun je gewoon je kassa vullen met crimineel geld en dan net doen alsof de zaken bijzonder goed gaan. In werkelijkheid komt er geen klant, maar aan het einde van de week breng je je ‘inkomsten’ netjes naar de bank”, licht Rutger de Doelder toe.
Natuurlijk is niet elk café of elke kapperszaak waar weinig klanten lijken te komen heimelijk een witwasserij. “Er zijn ook hobbyisten met passie voor hun zaak die met een erfenis of veel eigen geld een zaak beginnen en daar niet per se rijk van hoeven te worden”.

Al controleert de gemeente Rotterdam de laatste jaren meer op mogelijke witwasconstructies, de problemen zullen volgens De Doelder blijven bestaan zolang er vraag en aanbod is op de drugsmarkt. Want veel criminaliteit heeft met drugshandel te maken. Het wordt pas echt een groot probleem als de onder- en bovenwereld zich met elkaar gaan vermengen. Bijvoorbeeld als een eigenaar meerdere cafés bezit om geld wit te wassen. Dat zie je bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven, waar volgens recente berichten douaniers worden omgekocht om containers met drugs binnen te smokkelen. De Doelder vindt dat de gemeente beter zijn aandacht kan richten op deze grote witwasbedrijven. “Grote criminelen kunnen namelijk gemakkelijk ook politieke invloed gaan uitoefenen door middel van omkoping of door zelf de politiek in te gaan”.

De volgende Studio Erasmus is op 2 februari 2016 en staat geheel in het teken van het IFFR.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.