Minicollege Studio Erasmus16 december 2015

Minicollege: wie wast het witst in Rotterdam?

Rutger de Doelder over witwaspraktijken

Wat gebeurt er toch achter de deuren van al die belwinkels, kapperszaken en cafés waar niemand lijkt te komen? Minicollege van jurist en onderzoeker Rutger de Doelder over witwassen in Rotterdam.

Slimme criminelen weten dat je met zwart geld beter geen huis of een dure auto kunt kopen. Dus gebruiken ze een dekmantel om dit criminele geld mee wit te wassen, bijvoorbeeld een bedrijf waar veel met contact geld betaald wordt. Dit kan een kapperszaak, snackbar, garage of belwinkel zijn.

“’s Ochtends kun je gewoon je kassa vullen met crimineel geld en dan net doen alsof de zaken bijzonder goed gaan. In werkelijkheid komt er geen klant, maar aan het einde van de week breng je je ‘inkomsten’ netjes naar de bank”, licht Rutger de Doelder toe.

Natuurlijk is niet elk café of elke kapperszaak waar weinig klanten lijken te komen heimelijk een witwasserij. “Er zijn ook hobbyisten met passie voor hun zaak die met een erfenis of veel eigen geld een zaak beginnen en daar niet per se rijk van hoeven te worden”.

Lees ookCategorieMinicollege Studio Erasmus

Al controleert de gemeente Rotterdam de laatste jaren meer op mogelijke witwasconstructies, de problemen zullen volgens De Doelder blijven bestaan zolang er vraag en aanbod is op de drugsmarkt. Want veel criminaliteit heeft met drugshandel te maken. Het wordt pas echt een groot probleem als de onder- en bovenwereld zich met elkaar gaan vermengen. Bijvoorbeeld als een eigenaar meerdere cafés bezit om geld wit te wassen. Dat zie je bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven, waar volgens recente berichten douaniers worden omgekocht om containers met drugs binnen te smokkelen. De Doelder vindt dat de gemeente beter zijn aandacht kan richten op deze grote witwasbedrijven. “Grote criminelen kunnen namelijk gemakkelijk ook politieke invloed gaan uitoefenen door middel van omkoping of door zelf de politiek in te gaan”.

De volgende Studio Erasmus is op 2 februari 2016 en staat geheel in het teken van het IFFR.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Stichting Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *